Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky, mám otázku, mému synovi je 5 měsíců, od 3 měsíců je na UM začali jsme tedy s příkrmy, zatim máme za sebou mrkvičku a brambůrek po obou zeleninkách mu zčervenali na chvíli tvářičky, během dne to vymizelo, není to suché ani žádně vřídky či pupínky tam nevidím, myslíte si , že by se mohlo jednat o něaký lehký druh alergické reakce? a ještě jedna otázka mimo, proč se dává vigantol do jednoho roku i když je dítě na umělé víživě, tam již vitamín D je obsažen.bojim se abych ho nepředávkovala. Omlouvám se předem za směšné dotazy:-)
Tak s tou zeleninkou nevím, ale nemyslím si že by to byla alergická reakce. Má to pokaždé? Není to jen z mrazu? jestli teprve začínáte se zeleninkou, tak to zkus vypozorovat, třeba mu jí jeden den nedávej, nech ho jen na mléku a uvidíš. Ten vigantol se myslím dává preventivně proti křivici všem dětem. V UM by mělo být vápníku stejně jako v mateřském mléku, vůbec by mělo být složením co nejvíce podobné MM.
to jo,ale já právě někde četla , že když dítě vypije víc jak 500ml za den tak má v sobě denní potřebnou dávku vitamínu D. a prý vitamín D a K pokud jsou deti kojeně se musí podávat do jednoho roku protože právě v MM toho tolik neni,ale UM , naopak Di K je obsažen.já nevim , doktor řikal abych dávala , tak dávam,ale bojim se aby tho nebylo mo, tak asi ví co dělá. co se týče těch tvářiček, to já právě nevim po čem to je, myslím i že ten mráz by to mohl být, díky za radu zkusím zítra dát zeleninku a v neděli ne a tak poznam:-)dííky:-)
Ahoj,
syn mi taky reagoval podobne na snad na vsechny prikrmy, bylale uz tou dobou atopik, coz nyni pretrvava + alergie na pyl (senna ryma). Pokud zadne dalsi projevy alergie nema (atop exem nebo suchou kuzi), myslim, ze to alergie nebude. Mate nekdo z rodicu alergie?
stazka píše:
Ahoj,syn mi taky reagoval podobne na snad na vsechny prikrmy, bylale uz tou dobou atopik, coz nyni pretrvava + alergie na pyl (senna ryma). Pokud zadne dalsi projevy alergie nema (atop exem nebo suchou kuzi), myslim, ze to alergie nebude. Mate nekdo z rodicu alergie?
nn nikdo jen manžel má sennou rýmu a alergii na jahody,ale jinak nic. malýho nic nesvědí, ani tam nevidim pupínky, dnes sem zkusila brokolici, tak sem zvědavá. atopik není a alergie to snad taky nebude.má to jen na těch tvářičkach, jinak nikde nic.
Nám taky před týdnem zčervenaly tvářičky. 7 měsíců. Zkusila jsem jí dávat jiné mlíko - Nutra defense od sunaru dvojku. A taky Sunarku kaši s lesními plody. Už to má týden, trochu i bradičku:/
Vrátila jsem jí původní mlíko, tak uvidíme.
Nám taky červenají tváře, ale přičítám to zimě ![]()
Jinak nám se před týdnem objevila alergie na med (nevšimla jsem, že je v kaši
), a ta se projevila pupínky na rukách a hrudníčku.
Petra8a píše:
Nám taky před týdnem zčervenaly tvářičky. 7 měsíců. Zkusila jsem jí dávat jiné mlíko - Nutra defense od sunaru dvojku. A taky Sunarku kaši s lesními plody. Už to má týden, trochu i bradičku:/Vrátila jsem jí původní mlíko, tak uvidíme.
a má to furt? nám to třeba do dvou hodin zmizí. nevychytala sem z čeho by to mohlo být:-(ale my to máme asi z mrazu, nebo naopak z horka.
rhiannon píše:
Nám taky červenají tváře, ale přičítám to ziměJinak nám se před týdnem objevila alergie na med (nevšimla jsem, že je v kaši
), a ta se projevila pupínky na rukách a hrudníčku.
asi jo,asi to bude zimou,ale já se furt něčeho bojim:-)nu oni toho di kaší cpou hrozně moc,ale ne ve všech je , tak zkus nějakou jinou, hlavně at je malá, malý? bryzy v pořádku.
jajinka veverka píše:Petra8a píše:a má to furt? nám to třeba do dvou hodin zmizí. nevychytala sem z čeho by to mohlo být:-(ale my to máme asi z mrazu, nebo naopak z horka.
Nám taky před týdnem zčervenaly tvářičky. 7 měsíců. Zkusila jsem jí dávat jiné mlíko - Nutra defense od sunaru dvojku. A taky Sunarku kaši s lesními plody. Už to má týden, trochu i bradičku:/Vrátila jsem jí původní mlíko, tak uvidíme.
Celý den. A po odpoledním mlíku, když si zdřímne, tak mi přijde, že se to zhorší.
Nebo jestli je to tím, že teď víc topíme? Přemýšlím nad dehydratací. Zuby. Exém - ale nemá je suchý. Pátá nemoc - ale už to má týden a neosypala se. A ven nechodíme, tak mráz taky ne.
I když … ven nechodíme a mě stejně popraskaly ruce. Mám to každou zimu. Popraskají mi ruce do krve a přesně s příchodem jara se to samo uzdraví. ![]()
http://www.ulekare.cz/…-tvare-25955
http://www.ulekare.cz/…-tvare-25956
Tak nejsme sami, kdo to má. A ten dotaz je položený nedávno.
Ale jak říkám, my teď ven nechodíme ![]()
Petra8a píše:jajinka veverka píše:Petra8a píše:a má to furt? nám to třeba do dvou hodin zmizí. nevychytala sem z čeho by to mohlo být:-(ale my to máme asi z mrazu, nebo naopak z horka.
Nám taky před týdnem zčervenaly tvářičky. 7 měsíců. Zkusila jsem jí dávat jiné mlíko - Nutra defense od sunaru dvojku. A taky Sunarku kaši s lesními plody. Už to má týden, trochu i bradičku:/Vrátila jsem jí původní mlíko, tak uvidíme.Celý den. A po odpoledním mlíku, když si zdřímne, tak mi přijde, že se to zhorší.
Nebo jestli je to tím, že teď víc topíme? Přemýšlím nad dehydratací. Zuby. Exém - ale nemá je suchý. Pátá nemoc - ale už to má týden a neosypala se. A ven nechodíme, tak mráz taky ne.
I když … ven nechodíme a mě stejně popraskaly ruce. Mám to každou zimu. Popraskají mi ruce do krve a přesně s příchodem jara se to samo uzdraví.
tak s těma rukama mam úplně to samé. ted skoro necítim jak to bolí svědí, pálí…taky netušim co by to mohlo být. dneska měl brokolici a taky to má, to už by byl třetí příkrm a stejná reakce, to se mi nezdá. u vás to asi bude tim mlíčkem
jajinka veverka píše:
dneska měl brokolici a taky to má, to už by byl třetí příkrm a stejná reakce, to se mi nezdá. u vás to asi bude tim mlíčkem
Napadlo mě - není mu spíš u toho jídla horko? Já musela malou vždycky na příkrmy vysvlíkat, krmila jsem v lehátku a malá se mi při jídle potila.
Nezdá se mi, že by zrovna brambora, mrkev a brokolice způsobily alergickou reakci.
ani mě se nijak nezdá , že by to bylo po těhle potravinách, jednak jsou velmi málo alergení a taky u nás se nic takového téměř nevyskytuje u mě a v celé moji rodině vubec a u manžela je to spíše na ovoce. to je možny že je mu horko já ho taky krmím v lehátku zkusím ho trochu vyslíknout a uvidíme, děkuju
A nechodíte před obědem venku? Jestli to opravdu není tou změnou teploty, z mrazu do tepla a ještě do sedátka, do toho jídlo, to tvářičky zčervenají raz dva
Pokud to nejsou nějaké pupínky, nebo suché ložiska ale jenom červené tváře, tak si myslím, že to žádná alergie není.