Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky, jak moc se omezujete se 4M plně kojených miminkem? Dáváte si zmrzlinu? A sýry jako balkán a niva, když jsou zapečené, můžou být?
Já se neomezovala vůbec, jediné co jsem vysledovala, že malému vadilo bylo kafe, tak jsem místo toho pila caro…
A nevím proč by se nesměla zmrzlina nebo sýry?
@j.a.n.i1 Asi to mám spojené ještě s těhotenstvím, to se zrající sýry neměly. Tak jsem ještě zblblá. Kafe jsem ani nepokoušela. Říkala jsem si, že si tu „hubu“ na ten rok ošidím. Nakonec jsem si na Caro tak zvykla, že jsem na něm skoro závisla
A podporuje tvorbu mléka, takže jenom dobře.
Ja musela prestat jist brokolici, protoze malej mel po ni hrozne prdiky, kdyz mu byl asi mesic a ja si dala brokolicovou polivku. Od ty doby jsem ji radsi nejedla. Jinak jim vsechno. Prvni mesice jsem taky musela byt opatrna s cerstvym pecivem, ale ted (malymu je uz 8 mesicu a jeste kojim) uz je to v pohode. Zda se mi, ze cim je starsi, tim vsechno lip snese, treba uz bych i tu brokolici mohla. Takze ja bych se nijak neomezovala, pokud vylozene nevis, ze se po necem „nafouknul“ nebo tak. ![]()
S tou zmrzlinou…přijde mi, že po ni mám občas běhavku. Tak se bojím, abych to „nepřenesla“ na malou.
@LucieMc Tak já zrající sýry jedla i v těhotenství, to jsem vynechala akorát kupované (nebalené) saláty.
Neomezuju se vůbec… Ale to musíš vědět ty, jestli miminku něco vadí… Já jela měsíc po porodu na kachnu se zelím
a když malý nevadilo ani to, tak jsem začala vařit a jíst úplně normálně..
při kojensí s dvojčatama jsem se omezovala neskutečně a nejedla téměř nic - kojení byl šílenej boj, děti měly koliky a ve třech měsících jsem nakonec o mlíko přišla! tentokrát nic neřešim…jim úplně všechno…mlíka je dost a žádný prdíky nebo koliky nejsou… dávám si pouze pozor na to, abych nesnědla něco zkaženýho nebo prošlýho ![]()
Neomezuju se nijak ani u dvouměsíční, ale postupným zkoušením jsem zjistila, že jí nevadí fakt nic. Ale teda nejím nic v enormním množství, to se pak nafouknu po všem, takže rozumné množství čehokoliv snese bez problémů. A jiné děti zas ne, to se asi nedá zevšeobecnit, třeba vyzkoušet. Zmrzlinu jsem jedla i v těhotenství, taktéž veškeré sýry, pokud byly z pasterovaného mléka a správně skladované, beztak se listérie desetkrát častěji našly v normální šunce, a která těhotná preventivně nejí šunku? ![]()
Neomezovala jsem se, jen u prvorozeného jsem zjistila, že mu vadila přemíra mlíka (někdy i litr denně, jsem pořád pila ovomaltinu
), takže jsem skrouhla příjem mlíka, pila hlavně kysané a bylo to v pořádku
Jinak zmrzlina spíš prožene kvůli své teplotě než kvůli složení.
Musíš vysledovat co dítěti nedělá dobře, já jsem třeba nemohla zelí, brokolici, čerstvý chleba a kořeněná jídla. Zbytek jsem jedla normálně.
když měla malá problémy s prdíky, tak jsem nejedla potraviny co nadýmají, ale ve 3 měsících jí to přešlo a jím všechno klidně i zelí ![]()
Tak já teda spíš řešila nadýmání. Nesměla jsem hroznové víno, brokolici, cibuli atp. Sýry jako niva atp. jsem klidně jedla i tepelně nezpracované. No a zmrzku… samosebou ![]()
Já jsem byla a pořád jsem omezená hodně, ale zmrzlina a sýry jí nevadí
.