Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se k přerušení těhotenství potřebuje souhlas rodičů nebo jestli o tom rodiče musí být informovaní?
Nejsem těhotná, pravidelně beru antikoncepci, takže tohle je pouze informativní, kdyby se cokoliv stalo. Je mi 17. Děkuju za informaci.
Do 18 musí Dr. informovat rodiče. Pak musí rodiče podepsat souhlas se zákrokem. Takže radši pečlivě zobej ať to nemusíš řešit.
hmmm ja byla na preruseni v 17 a rodice nic nevi, neni to jejich povinost to oznamovat a od 17 nic nepodepisuji.. pouze pak poslou domu papír z nemocnice. nebo aspon tak se to dělá ve šternberku.
nemusí mít souhlas… od 15 let si může v tomto ohledu dělat co chce, kamarádka byla na přerušení v 17 byla jsem tam s ní a rodiče k tomu opravdu potřeba nejsou…
Souhlas musí být u děvčat do 16 let. Ve věku mezi 16 a 18 by nemocnice měla zák. zástupce o zákroku informovat.
Cituji:
Jestliže otěhotní dívka pod 15 let a požádá o provedení ukončení těhotenství, pak i když žádá, aby lékař rodiče neinformoval, v žádném případě jí nelze vyhovět a gynekolog je povinen tuto skutečnost sdělit rodičům. nebo tomu, komu bylo dítě svěřeno po výchovy. V § 6 zákona ČNR č. 66/1986 v platném znění je v odstavci 1 stanoveno, že ženě, která nedovršila šestnáct let, lze uměle přerušit těhotenství podle § 4 se souhlasem zákonného zástupce, popřípadě toho, jemuž byla svěřena do výchovy. V odstavci 2 je pak uloženo, že jestliže bylo podle § 4 uměle přerušeno těhotenství ženě ve věku od 16 do 18 let, vyrozumí o tom zdravotnické zařízení jejího zákonného zástupce. Z uvedeného tedy vyplývá, že do 16 let lze provést mladistvé umělé přerušení těhotenství pouze se souhlasem rodičů nebo toho, komu byla svěřena do výchovy. U žen ve věku od šestnácti do osmnácti let, u kterých je na jejich žádost provedeno umělé přerušení těhotenství, je na zdravotnickém zařízení, aby pouze informovalo o této skutečnosti oprávněnou osobu. Rozhodnutí o umělém přerušení těhotenství však je výhradně na těhotné.
Wiolla píše:
Cituji:
Jestliže otěhotní dívka pod 15 let a požádá o provedení ukončení těhotenství, pak i když žádá, aby lékař rodiče neinformoval, v žádném případě jí nelze vyhovět a gynekolog je povinen tuto skutečnost sdělit rodičům. nebo tomu, komu bylo dítě svěřeno po výchovy. V § 6 zákona ČNR č. 66/1986 v platném znění je v odstavci 1 stanoveno, že ženě, která nedovršila šestnáct let, lze uměle přerušit těhotenství podle § 4 se souhlasem zákonného zástupce, popřípadě toho, jemuž byla svěřena do výchovy. V odstavci 2 je pak uloženo, že jestliže bylo podle § 4 uměle přerušeno těhotenství ženě ve věku od 16 do 18 let, vyrozumí o tom zdravotnické zařízení jejího zákonného zástupce. Z uvedeného tedy vyplývá, že do 16 let lze provést mladistvé umělé přerušení těhotenství pouze se souhlasem rodičů nebo toho, komu byla svěřena do výchovy. U žen ve věku od šestnácti do osmnácti let, u kterých je na jejich žádost provedeno umělé přerušení těhotenství, je na zdravotnickém zařízení, aby pouze informovalo o této skutečnosti oprávněnou osobu. Rozhodnutí o umělém přerušení těhotenství však je výhradně na těhotné.Zdroj: http://www.medicina.cz/…e/clanek.dss?…
Tak tohle je zajímavé. Já vycházela z toho, že mamka musela podepsat papíry i na slepák a to my bylo ber pár dnů 18. Ale podle mě je to teď novinka, za mě ještě platilo, že museli rodiče dát souhlas. Vlastní zkušenost s tím naštěstí nemám.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se k přerušení těhotenství potřebuje souhlas rodičů nebo jestli o tom rodiče musí být informovaní?
Nejsem těhotná, pravidelně beru antikoncepci, takže tohle je pouze informativní, kdyby se cokoliv stalo. Je mi 17. Děkuju za informaci.