Potřebuju souhlas k přerušení těhotenství?

Anonymní
10.2.11 20:41

Potřebuju souhlas?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se k přerušení těhotenství potřebuje souhlas rodičů nebo jestli o tom rodiče musí být informovaní?
Nejsem těhotná, pravidelně beru antikoncepci, takže tohle je pouze informativní, kdyby se cokoliv stalo. Je mi 17. Děkuju za informaci.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5453
10.2.11 20:46
Ano rodiče o tom musí vědět.Byla jsem v 17 na přerušení.
Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se k přerušení těhotenství potřebuje souhlas rodičů nebo jestli o tom rodiče musí být informovaní?
Nejsem těhotná, pravidelně beru antikoncepci, takže tohle je pouze informativní, kdyby se cokoliv stalo. Je mi 17. Děkuju za informaci.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30313
10.2.11 20:48

Do 18 musí Dr. informovat rodiče. Pak musí rodiče podepsat souhlas se zákrokem. Takže radši pečlivě zobej ať to nemusíš řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
759
10.2.11 21:04

Ano a dokonce musejí podepsat papíry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.11 21:11

hmmm ja byla na preruseni v 17 a rodice nic nevi, neni to jejich povinost to oznamovat a od 17 nic nepodepisuji.. pouze pak poslou domu papír z nemocnice. nebo aspon tak se to dělá ve šternberku.

• Citovat
  • Upravit
Michaelakkk
10.2.11 21:25

nemusí mít souhlas… od 15 let si může v tomto ohledu dělat co chce, kamarádka byla na přerušení v 17 byla jsem tam s ní a rodiče k tomu opravdu potřeba nejsou…

• Citovat
  • Upravit
mag
12864
10.2.11 21:30

Souhlas musí být u děvčat do 16 let. Ve věku mezi 16 a 18 by nemocnice měla zák. zástupce o zákroku informovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
10.2.11 21:49

Cituji:
Jestliže otěhotní dívka pod 15 let a požádá o provedení ukončení těhotenství, pak i když žádá, aby lékař rodiče neinformoval, v žádném případě jí nelze vyhovět a gynekolog je povinen tuto skutečnost sdělit rodičům. nebo tomu, komu bylo dítě svěřeno po výchovy. V § 6 zákona ČNR č. 66/1986 v platném znění je v odstavci 1 stanoveno, že ženě, která nedovršila šestnáct let, lze uměle přerušit těhotenství podle § 4 se souhlasem zákonného zástupce, popřípadě toho, jemuž byla svěřena do výchovy. V odstavci 2 je pak uloženo, že jestliže bylo podle § 4 uměle přerušeno těhotenství ženě ve věku od 16 do 18 let, vyrozumí o tom zdravotnické zařízení jejího zákonného zástupce. Z uvedeného tedy vyplývá, že do 16 let lze provést mladistvé umělé přerušení těhotenství pouze se souhlasem rodičů nebo toho, komu byla svěřena do výchovy. U žen ve věku od šestnácti do osmnácti let, u kterých je na jejich žádost provedeno umělé přerušení těhotenství, je na zdravotnickém zařízení, aby pouze informovalo o této skutečnosti oprávněnou osobu. Rozhodnutí o umělém přerušení těhotenství však je výhradně na těhotné.

Zdroj: http://www.medicina.cz/…e/clanek.dss?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30313
11.2.11 17:15
Wiolla píše:
Cituji:
Jestliže otěhotní dívka pod 15 let a požádá o provedení ukončení těhotenství, pak i když žádá, aby lékař rodiče neinformoval, v žádném případě jí nelze vyhovět a gynekolog je povinen tuto skutečnost sdělit rodičům. nebo tomu, komu bylo dítě svěřeno po výchovy. V § 6 zákona ČNR č. 66/1986 v platném znění je v odstavci 1 stanoveno, že ženě, která nedovršila šestnáct let, lze uměle přerušit těhotenství podle § 4 se souhlasem zákonného zástupce, popřípadě toho, jemuž byla svěřena do výchovy. V odstavci 2 je pak uloženo, že jestliže bylo podle § 4 uměle přerušeno těhotenství ženě ve věku od 16 do 18 let, vyrozumí o tom zdravotnické zařízení jejího zákonného zástupce. Z uvedeného tedy vyplývá, že do 16 let lze provést mladistvé umělé přerušení těhotenství pouze se souhlasem rodičů nebo toho, komu byla svěřena do výchovy. U žen ve věku od šestnácti do osmnácti let, u kterých je na jejich žádost provedeno umělé přerušení těhotenství, je na zdravotnickém zařízení, aby pouze informovalo o této skutečnosti oprávněnou osobu. Rozhodnutí o umělém přerušení těhotenství však je výhradně na těhotné.Zdroj: http://www.medicina.cz/…e/clanek.dss?…

Tak tohle je zajímavé. Já vycházela z toho, že mamka musela podepsat papíry i na slepák a to my bylo ber pár dnů 18. Ale podle mě je to teď novinka, za mě ještě platilo, že museli rodiče dát souhlas. Vlastní zkušenost s tím naštěstí nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí