Potvrzení o státním občanství

12982
24.7.11 16:09

Potvrzení o státním občanství

Ahoj holky, mám dotaz a ač hledám, jak hledám, tak odpovědi na otázky nemůžu najít.
Rádi bychom malé (5 měsíců) vyřídili pas, protože bychom chtěli vyrazit na dovču ALE - dočetla jsem se, že k prvnímu vyřízení pasu musíme mít potvrzení o státním občanství. Takže mám otázky:

1. Kde mi toto potvrzení dají - na magistrátu nebo musím až na krajský úřad?
  2. Jak dlouho to trvá a kolik to stojí?
  3. Mohu to vyřídit sama nebo tam musíme s chlapem oba a jaké doklady k tomu jsou potřeba?

Jestli jste někdo přímo toto řešili v Moravskoslezském kraji, nejlépe přímo F-M a okolí, bude to boží :mrgreen: .

Všem za pomoc předem moooc děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanahcotton
24.7.11 16:17

Myslím, že budeš muset občanství vyřídit na magistrátě města Ostravy.
Mrkni sem :wink:
 http://www.mvcr.cz/…publiky.aspx

Ale pro jistotu bych si tam ještě zavolala, abys nejela zbytečně :kytka: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
3328
24.7.11 16:21
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119

u nás můžeš podat žádost na tom samém místě jako žádáš o pas. Doložíš RL rodičů a jejich oddací list, oni to pošlou na kraj a do měsíce přijde vyrozumění, pak se může udělat pas. Nebo si na kraj můžeme dojet sami a vyřídit to rychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328

Hanah byla rychlejší :wink: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13759
24.7.11 16:38

Já jsem vyřizovala před týdnem - v Praze. Nejdřív jsem šla na pasové - tam vydají potvrzení o trvalém pobytu, s tím pak na matriku, kde udělají Osvědčení o státním občanství. Pak zas na pasové, tam dítě vyfotí a cca za měsíc je pas hotový. Platí se 50+100+100 za pas.

A doklady potřebuješ tvůj, mužův a dítěte rodný list (aspoň jedni prarodiče by měli být narození před r. 1953 - ale to chtějí jak kde) a tvoji občanku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
24.7.11 16:58
AnastazieB píše:
A doklady potřebuješ tvůj, mužův a dítěte rodný list (aspoň jedni prarodiče by měli být narození před r. 1953 - ale to chtějí jak kde) a tvoji občanku.

To není pravda, nic od prarodičů nepotřebuješ (jen si to bohužel některé úřady špatně vykládají a je potřeba se s nimi hádat :) )

Doklady potřebné k vyřízení osvědčení o státním občanství čr nezletilého dítěte:

1. rodný list nezletilého
  2. oddací list rodičů (v případě že jsou narozeni po 1.1.1954, je-li oddací list vydán po 1.7.2001 je nutné dále předložit rodné listy rodičů nebo rodný list jednoho z rodičů)
  3. rodné listy rodičů (pouze v případě že není předložen oddací list a oby rodiče jsou narozeni po 1.1.1954) nebo rodný list jednoho z rodičů, je-li tento narozen do 31.12.1954 na českém území
  4. OP zákonného zástupce
  5. správní poplatek
  • Citovat
  • Upravit
13759
24.7.11 17:24

Já jsem nemyslela RL prarodičů, jen ti prarodiče by měli být takto narození (jsou zapsaní v tvém či mužově RL). Takhle mi to řekli, nehádala jsem se. Je to prý kvůli nějakému ověřování, jinak se to musí ověřovat zas jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.7.11 17:26
AnastazieB píše:

Jakože když jsou naši 62. ročník, tak dítě nedostane pas? :lol: :lol: :lol: Vlastně zpět, tchán je 51. ten by ho spasil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
24.7.11 17:27
AnastazieB píše:
Já jsem nemyslela RL prarodičů, jen ti prarodiče by měli být takto narození (jsou zapsaní v tvém či mužově RL). Takhle mi to řekli, nehádala jsem se. Je to prý kvůli nějakému ověřování, jinak se to musí ověřovat zas jinak.

A nevíš jak ověřovat? Já mám mé i manželovi rodiče narozené po roce 1962. Tak by mě zajímalo co po nás všechno budou chtít :roll:

• Citovat
  • Upravit
PetkaK
24.7.11 17:29
Angua píše:
AnastazieB píše:
Jakože když jsou naši 62. ročník, tak dítě nedostane pas? :lol: :lol: :lol: Vlastně zpět, tchán je 51. ten by ho spasil :mrgreen:

No to by mě právě zajímalo jak to je, bo u nás je to 62, 63 a 2× 64 :)

• Citovat
  • Upravit
50725
24.7.11 17:29

Já jako čumím, co všechno nechcou… Nestačí, že máme občanství my jako rodiče, že je z rodného listu zřejmé, že jsem se oba narodili v ČR, že máme oba český cestovní pas, když jsme tak už u toho…??? Pak kam ty peníze mizí, že? :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.7.11 17:31
PetkaK píše:
Angua píše:
AnastazieB píše:
Jakože když jsou naši 62. ročník, tak dítě nedostane pas? :lol: :lol: :lol: Vlastně zpět, tchán je 51. ten by ho spasil :mrgreen:
No to by mě právě zajímalo jak to je, bo u nás je to 62, 63 a 2× 64 :)

Tak my 2× 62, 53 a 51 - jenom ten tchán to drží, tchyně se nevešla o prsa :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
24.7.11 17:31

Jo, já taky valím oči, a velice se těším (ironicky) na vyřizování toho pasu, protože jezdit přes půl republiky když budou chtít něco od mých nebo manželových rodičů, to bude zábavá jako prase :pocitac: :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
50725
24.7.11 17:33

Pošta to jistí :mrgreen: Já mám malého v pasu, ale od příštího roku to snad už nebude prý moct být? To nás to pak asi taky bude čekat, jestli někam budem chtít vyjet :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí