Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám dotaz a ač hledám, jak hledám, tak odpovědi na otázky nemůžu najít.
Rádi bychom malé (5 měsíců) vyřídili pas, protože bychom chtěli vyrazit na dovču ALE - dočetla jsem se, že k prvnímu vyřízení pasu musíme mít potvrzení o státním občanství. Takže mám otázky:
Jestli jste někdo přímo toto řešili v Moravskoslezském kraji, nejlépe přímo F-M a okolí, bude to boží
.
Všem za pomoc předem moooc děkuju ![]()
Myslím, že budeš muset občanství vyřídit na magistrátě města Ostravy.
Mrkni sem ![]()
http://www.mvcr.cz/…publiky.aspx
Ale pro jistotu bych si tam ještě zavolala, abys nejela zbytečně
![]()
u nás můžeš podat žádost na tom samém místě jako žádáš o pas. Doložíš RL rodičů a jejich oddací list, oni to pošlou na kraj a do měsíce přijde vyrozumění, pak se může udělat pas. Nebo si na kraj můžeme dojet sami a vyřídit to rychleji.
Já jsem vyřizovala před týdnem - v Praze. Nejdřív jsem šla na pasové - tam vydají potvrzení o trvalém pobytu, s tím pak na matriku, kde udělají Osvědčení o státním občanství. Pak zas na pasové, tam dítě vyfotí a cca za měsíc je pas hotový. Platí se 50+100+100 za pas.
A doklady potřebuješ tvůj, mužův a dítěte rodný list (aspoň jedni prarodiče by měli být narození před r. 1953 - ale to chtějí jak kde) a tvoji občanku.
AnastazieB píše:
A doklady potřebuješ tvůj, mužův a dítěte rodný list (aspoň jedni prarodiče by měli být narození před r. 1953 - ale to chtějí jak kde) a tvoji občanku.
To není pravda, nic od prarodičů nepotřebuješ (jen si to bohužel některé úřady špatně vykládají a je potřeba se s nimi hádat
)
Doklady potřebné k vyřízení osvědčení o státním občanství čr nezletilého dítěte:
Já jsem nemyslela RL prarodičů, jen ti prarodiče by měli být takto narození (jsou zapsaní v tvém či mužově RL). Takhle mi to řekli, nehádala jsem se. Je to prý kvůli nějakému ověřování, jinak se to musí ověřovat zas jinak.
AnastazieB píše:
Jakože když jsou naši 62. ročník, tak dítě nedostane pas?
Vlastně zpět, tchán je 51. ten by ho spasil ![]()
AnastazieB píše:
Já jsem nemyslela RL prarodičů, jen ti prarodiče by měli být takto narození (jsou zapsaní v tvém či mužově RL). Takhle mi to řekli, nehádala jsem se. Je to prý kvůli nějakému ověřování, jinak se to musí ověřovat zas jinak.
A nevíš jak ověřovat? Já mám mé i manželovi rodiče narozené po roce 1962. Tak by mě zajímalo co po nás všechno budou chtít ![]()
Angua píše:AnastazieB píše:Jakože když jsou naši 62. ročník, tak dítě nedostane pas?
A doklady potřebuješ tvůj, mužův a dítěte rodný list (aspoň jedni prarodiče by měli být narození před r. 1953 - ale to chtějí jak kde) a tvoji občanku.![]()
![]()
Vlastně zpět, tchán je 51. ten by ho spasil
No to by mě právě zajímalo jak to je, bo u nás je to 62, 63 a 2× 64 ![]()
Já jako čumím, co všechno nechcou… Nestačí, že máme občanství my jako rodiče, že je z rodného listu zřejmé, že jsem se oba narodili v ČR, že máme oba český cestovní pas, když jsme tak už u toho…??? Pak kam ty peníze mizí, že? ![]()
PetkaK píše:Angua píše:No to by mě právě zajímalo jak to je, bo u nás je to 62, 63 a 2× 64AnastazieB píše:Jakože když jsou naši 62. ročník, tak dítě nedostane pas?
A doklady potřebuješ tvůj, mužův a dítěte rodný list (aspoň jedni prarodiče by měli být narození před r. 1953 - ale to chtějí jak kde) a tvoji občanku.![]()
![]()
Vlastně zpět, tchán je 51. ten by ho spasil
Tak my 2× 62, 53 a 51 - jenom ten tchán to drží, tchyně se nevešla o prsa ![]()
Jo, já taky valím oči, a velice se těším (ironicky) na vyřizování toho pasu, protože jezdit přes půl republiky když budou chtít něco od mých nebo manželových rodičů, to bude zábavá jako prase
![]()
Pošta to jistí
Já mám malého v pasu, ale od příštího roku to snad už nebude prý moct být? To nás to pak asi taky bude čekat, jestli někam budem chtít vyjet ![]()