Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Monchichik píše:
@Svistice pro uplatnění slevy je důležitý věk, nikoliv jestli studuje…
tohle je odpověď odborníka na daně : U nezletilého dítěte není v zákoně o daních z příjmů podmínka studia. Ta je jen u zletilých dětí. (Tím se to liší např. od nároku na přídavky a podobně.) Proto se u nezletilých dětí nedokládá studium, pouze jejich věk…
Takže tu slevu lze uplatnit i na nezletilé dítě, co už si normálně vydělává? Ono jich asi moc není, ale stejně by mě to zajímalo.
@lucad77 já taky donedávna ne…
ale někde se to v září řešilo a odpovídala odbornice přes daně…
@Monchichik píše:
@lucad77 ano…
Zajímavé. Zas jsem o něco chytřejší.
@lucad77 když narazíš na neústupnou účetní, bude ti to k ničemu
ale taky si pak můžeš udělat roční zúčtování sama a tam to uplatnit…
Nás zas se. e účetní muže. Každý rok otravuje, aby ji naše účetní ve škole vystavila, že já si vůbec neuplatňuji naše děti.
Minule byla naše účetní vytočená i mzdová prskala. Letos se chystám, že ji max. napíšu čestné prohlášení, že děcka si neuplatňuji. Jestli jí to nebude stačit. Tak na ni pošlu ty naše údernice. Ať si to spolu vyřeší.
@Kelsey tohle jsem psala normálně ručně na papír, sama…čestné prohlášení se všemi náležitostmi a nazdar…nemá vůbec žádný nárok něco chtít po jiné účetní, tohle jí musí stačit a nikdy jsem s tím v téhle problém neměla…
I když bude mít sedmnáctiletý vyšší příjmy než rodiče, může si rodič uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Potvrzení o studiu se dokádá od 18.
Zákon o dani z příjmu §35c
pokud je
a) nezletilým dítětem,
Další podmínka tam není. Ta je až b) zletilým dítětem připravujícím se na budoucí povolání
@Monchichik píše:
@Kelsey tohle jsem psala normálně ručně na papír, sama…čestné prohlášení se všemi náležitostmi a nazdar…nemá vůbec žádný nárok něco chtít po jiné účetní, tohle jí musí stačit a nikdy jsem s tím v téhle problém neměla…
Podle zákona je poplatník povinen předložit potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků o tom, že neuplatňuje druhý poplatník dítě. Takže nárok má.
Druhá věc je, že od loňska bylo na stránkách FS napsáno, že potvrzení je platné do změny. Takže v případě, že si neuplatňuješ dítě pořád, pak každý rok se dávat nemusí. Až v případě změny.
@Hanula1212 Aha, děkuju…já jsem to vždycky dávala ručně psané…a nebyl problém…
@Monchichik píše:
@Hanula1212 díkynechtěl se mi ten paragraf hledat…
Tak tady máš ještě ten k tomu potvrzení §38l odst.3
(3) Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši, případně, že nárok na daňové zvýhodnění neuplatňuje,
@Monchichik tak pokud mzdovka neví, že partner má zaměstnavatele a není třeba OSVČ, pak to vezme.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.