Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Použil jste někdo ozon doma? Jaký přístroj? Jaké to má výhody a nevýhody? Někde jsem dříve narazila na nevýhody, ale už si nepamatuji, co přesně to bylo. Máte někdo osobní zkušenost? Použili/nepoužili byste to doma v bytě?
Domu bych si to tedy určitě nedala. On má sice nějaké využití v oblasti dezinfekce a léčby, ale musí být v určité koncentraci, kterou doma nelze ohlídat.
Při vdechování je ozon rizikový už v malých koncentracích. Zdravotní potíže, jako je např. suchost sliznic, pálení očí a potíže s dýcháním se zpravidla začínají objevovat u překročení hodinové koncetrace ozonu nad 0,3 ppm. Při koncentracích ozonu vyšších než cca 1,1 mg/m3 (0,51 ppm) jsou silně drážděny oči a horní cesty dýchací, dostavují se bolesti hlavy. Koncentrace vyšší než cca 2,15 mg/m3 (1 ppm) způsobí během několika minut silné dráždění sliznice dýchacích cest, bronchospasmatické stavy a kašel.
@Sára 1 tak záleží co si pod tím představuješ. Jsou „ozonovače“, které mají čističky vzduchu a klimatizace a pak jsou výrobníky ozonu, které ho vyrábí ve velké koncentraci.
@ZuzaM píše: Více
Předpokládám, že to dám do mistnosti, zapnu a zavřu dveře. Pak přijdu, vypnu to, otevřu okno a budu větrat. Tu koncentraci asi nemám šanci zjistit.
Ano, zapneš, odejdeš, zavřeš. Po 20 min přijdeš, nevdechuješ a hned vyvětráš. Trošku to likviduje nějaké povrchy, plasty žloutnou. Je potřeba to zvážit.
@Okta píše: Více
Aha. Děkuji za tip, proč to nepoužívat. Máš osobní zkušenost?
@Okta píše: Více
Použila jsem to zatím jen v autě a nic se nezničilo.
My máme používáme na dezinfekci a když je potřeba. V době kovidu. Teď už dlouho ne. Ale půjčili jsme sousedce na blechy a super to fungovalo. Takže za mne ano, jen musíš vědět jak a dávat trochu pozor.
@Sára 1 my jsme to používali hodně v době kovidu - na auto, když ho měl někdo půjčené, nebo jsme vezli někoho „nakaženého“, nebo doma na roušky. Teď už skoro vůbec.
Bacha bych si dala na to, že v místnosti nemůže být nic živého. Tzn. žádní domácí mazlíčci ani kytky. Ty to zabije. Na druhou stranu taťka kdysi zapomněl v místnosti kytku, která měla nějaké parazity a sice jí opadaly všechny listy a vypadala že umřela, ale časem obrostla a byla zdravá.
Jedna z výhod co to má, je nejen že to desinfikuje, ale zároveň i dezodorizuje, takže super třeba na boty, nebo kdyby měl doma někdo smrad.
Jsou tri moznosti. Jeden je germicidni lampa, doma neprakticka a o nicem, desinfikuje povrchy, kam dosviti. Druhy je ozonizer, vytvari v mistnosti ozon a zabije v podstate vse zive, nekdo to pouziva i na plisne, nezapomen v mistnosti kytky, at o ne neprijdes
myslim, ze v bezne domacnosti neni moc vyuzitelny, snad jedine kdyz ma nekdo infekcni onemocneni a chces po nem pak vydesinfikovat celou mistnost, desinfikuje to totiz povrchy, kam dosahne vzduch ve kterem je ten ozon, pak musis vyvetrat, nevidim v tom velkou nebezpecnost, kdyz clovek neni blbej a neozonuje si mistnost ve ktere zrovna je a umi otevrit okno, kdyz s desinfekci skonci. Ono i poznas, kde ozon je, protoze je to citit jinak. Nejlepsi na uziti doma jsou cisticky vzduchu, ty desinfikuji vzduch uvnitr sebe, kde ho prosvicuji, umi to i odvlhcovace. Snizuji tak mnozstvi bakterii a viru a plisni ve vzduchu, taky to pomaha lidem se silnymi alergiemi. Pomaha to i kdyz je doma nekdo nemocny, tak se to tam pousti, aby se snizilo riziko nakazeni ostatnich (ne, nefunguje to na 100%). Nekdo to ka pustene i 24/7, pouziva se i treba v nekterych cekarnach u doktora. Ja doporucuji urcite tu cisticku, potazmo odvlhcovac kdybys chtrla resit dve veci naraz, pokud chces neco resit v bezne domacnosti. Ozonizery si porizuji spis lidi, kde potrebuji vydesinfikovat naraz jednu mistnost, vlastne nevim, kdo si to porizuje vylozene domu ![]()
@kateka.1 píše: Více
Ono totiz i kdyz nekdo vejde do mistnosti, kde byl pusteny bezny ozonizer, co se prodava a nadychne se, tak se mu moc nestane, nekomu se muze zatocit hlava, proto se to da koupit i jen tak bez nejakych licenci a skoleni. Na projiti a otevreni okna je to bezpecne. Takze ta kytka taky nemusi hned umrit cela, protoze je to silny organismus, takze ji to oslabi, ale kdyby byla nejaka mensi, tak uz treba jo. Taky se ten ozonizer nepouziva cely den, takze se ta kytka pak zvladne zas nadechnout
Ale je super, ze se zbavila breberek ![]()
@Sára 1 máme ozonovac doma. Dělala jsem s tím domácnost, auta několikrát a nic se mi nezničilo. Nikdo se neotrávil a problém co byl doma, tak vyřešil na 1.
Pokud umíš číst návod, dodržet vše co máš, tak se nemáš vůbec čeho bat.
Já si i poridila kvůli tomu chytrou zásuvku. Takže ozonovac ovládání na dálku přes zásuvku.
Takže nepřijdu s ozonem do styku ani při zapnutí.
@Sára 1 Plíseň a chemicky zápach z nových skříní (které jsem předtím větrali přes 3 týdny a nic.