Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás maminky. Syn kterému je 2,5 vůbec nechce povídat. Co mu jde skvěle tak jsou „citoslovce“, umí zvuky různých zvířat, a taky au, jeee, mňam, a nejoblíbenější slovo má táta (slovo máma se nějak vypařilo a to použije jen opravdu z nouze). Rozumí úplně všemu co mu říkáme, a neustále na něj mluvíme, my jako rodiče včetně ostatních sourozenců, takže o komunikaci v domácnosti není nouze. Jinak rozumí naprosto všemu, co mu říkáme, nebo co po něm chceme, a taky umí ukázat části těla. Ale prostě jediná věc která u nás vázne tak je mluvení. Už jsem zoufalá. Samozřejmě že máme čas do tří let, než se to bude muset řešit jinak, ale už teď jsem z toho všelijaká protože mi to přijde dost špatný co se mluvení týče. A tak mě zajímá, zda to měl někdo podobně, a případně se to prolomilo, nebo naopak se ujistil jiný problém. ( U ostatních svých dětí jsem žádné NEmluvení nemusela řešit )
Děkuji vám za případné reakce.
![]()
Syn teď nastoupil do školky a je tam s ním taky kluk co nemluví..i s dcerou loni nastupoval klucina co taky ještě nemluvil…teď už mluví docela pekne… někdy jim to prostě trvá…
Hlavní je že rozumí…můj syn si taky dával na čas, pak se ale najednou rozmluvil po 2. Narozeninách…to najednou začal dělat zvířátka a označovat věcí co se mu hodně líbily (Brm Brm -auto, víjó -auta s majáky apod) 3 mu budou v prosinci…
Obě dvě mladší děti začaly mluvit kolem tří let. Rozmluvily se až v kolektivu. Ta mladší dokonce mluvila pak uz bez šišlání.
Pokud rozumí a komunikuje jinak než slovy (vlastní jednoduchá slova nebo posunky) je to ok.
Ja bych do 3 let nečekala, protože objednat se někam trvá. U nás to neni lepší ani skoro v 6 letech
já to začala řešit už ve 2 letech, prostě se mi to nezdálo a měla jsem pravdu
Mladší syn mluvil v tomhle věku jako by se nechumelilo, starší dítě ale asi jak říkáš ty-možná pár slov do toho.
Ve školce se to z těch 10% vyhouplo na třeba 35, ale stále to byl těžký podprůměr. Každý mně přesvědčoval že mám počkat s logopedií do 4 let, já tomu věřila a zpětně toho moc litovala.
Museli jsme toho pak hrozně moc dobíhat a dceři kvůli tomu dlouho nikdo pořádně nerozuměl.
Stát se to dnes třeba s dalším dítětem, tak na tu logopedii minimálně zavolám, jak to vidí oni.
Syn 2 a čtvrt povídá hodně, občas ho nestíháme. Ale nemluvení jsem řešila u dcery, ta se rozpovídala pozdě. Pak se i zadrhávala, řešili jsme to na logopedii. Ono taky do určitý míry to může být povahový rys, dceři je teď 12 a doteď toho tolik nenamluví, je introvertní. Ale to se ukáže samozřejmě časem, je dobře, že nad tím přemýšlíš už teď.
Jo můj poslední syn do 3 let nemluvil. Jako že měl asi 5 slov. Naskakovat to začalo okolo 3.5 let. Má expresivní VD a to i přes to, že v 5 letech mluví nejvíc z celé třídy a nezavře pusu. Jeho věty ale mají snad naprosto vše špatně, není mu rozumět … A obsahem je často úplně jinde než ostatní děti - ve výsledku je to celé poměrně spíš problém, protože to sociální chování má taky jinde ( je společensky, ale neumí to, nechápe srandu, atd…). A ano mluvíme s ním, nejsme nemluvící, má sourozence, nežijeme ve vzduchoprázdnu, atd…
U nás školka nespasila nic. Bez AP by se tam zbláznili asi všichni.
Tohle je tabulka, co by tak dítě mělo umět. Já bych na objednání k dobrému klinickému logopedovi nečekala.
U nás má termíny i za 7 měsíců. Konzultovat to můžeš u dřív.
Syn si mezi druhým a třetím rokem taky vystačil s citoslovci a pár slovy. A to od dvou a čtvrt chodil do DS, takže kolektiv, učili se básničky… Po třetích narozeninách začal přidávat slova, místo brm brm říkat auto atd. Teď (3,5let) pojmenuje skoro všechno, ale vynechává písmena co neumí a někdy mu není rozumět. Myslela jsem, že je to v pohodě. Ale jak tady čtu ty komentáře, asi se na to zeptám dětské doktorky…
Nas skoro tříletý nemluvi, ale komunikuje a vytvořil si za tím účelem řeč vlastní, mluví jako nějaký Číňan s důrazem na intonaci, takže není uuuu jako uuuu a už vůbec ne jako u, každé znamená něco jiného
![]()