Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky jaké děláte aktivity s ročním miminkem ![]()
Převážně chodíme na hřiště, ale blíží se zima a co potom…
Nakoupit vhodné outdoorové oblečení a chodit ven ![]()
No a pak kromě klasiky (lego, vláčkodráhy, modelína a další hračky) zapojovat do domácích činností - děti se mnou vařily (čti krámovaly hrnce, od cca 1,5 roku už jsem jim dávala něco krájet, patlat těsto…), myly nádobí (máchaly se ve dřezu), věšely prádlo (přebíraly kolíčky) atd…
Taky jsme teď co nejvíc venku, děsim se zimy, brzy tma
u nás teď hodně stavíme komíny z kostek, prohlížíme knížky a malýho baví hrát si s figurkama zvířátek. Jinak jak je psáno výše, tak nějak se motá kolem mě při všech denních činnostech.
Chodila jsem s dcerami na miminkovske cvičení do Sokola 1× týdne, pak plavat 1× týdně a jinak třeba nějaké rodinné centrum, hernicka, návštěvy kamarádek, rodiny, procházky..doma bych se zbláznila celý den ![]()
S obouma dětma jsme chodili na cvičení a do Sokola. Vídali se s kamarády a příbuznými. Četli si, čmárali, chodili ven i v zimě (budou ho už bavit boby)… A doma se mnou dělali vše možné - podávají nádobí z myčky, vydávají prádlo z pračky, podávají ho při věšení… Dneska jsem třeba myla koupelny a obě děti (3 roky a rok a 2 měsíce) byly nadšené, že jsem jim dala hadry a kartáče a pucovali také. Pak jsme třeba hráli s manželem stolní hru a malý si hrál s žetonkama, starší koukala. Následovala hra kdo sesbírá nejvíce žetonků ze země
V tomhle věku je úžasné, že když se pustíš do čehokoliv s chutí, tak se většinou rádi přidají.
Doma také často tancujeme nebo hrajeme na hudební nástroje a zpíváme. Roční rád hraje na klavír, na kytaru u na xylofon, to nám také vydrží celkem dlouho.
Ahoj, a co nějaká hernička jednou za čas aspoň? Jinak jak už tu padlo, kvalitní oblečení a i tak jít ven. Přece nebudete celou zimu jen doma ![]()