Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, neměl by jste prosím někdo ve čtenářském deníku povinnou četbu-Trojská válka a Odysseovy cesty ze Starých Řeckých bájí a pověstí? Nenafotil by mi to někdo prosím? Syn potřebuje narychlo do školy, děkuji…
@Tereza Z píše:
Ahoj, neměl by jste prosím někdo ve čtenářském deníku povinnou četbu-Trojská válka a Odysseovy cesty ze Starých Řeckých bájí a pověstí? Nenafotil by mi to někdo prosím? Syn potřebuje narychlo do školy, děkuji…
Pokud chceš podvádět, tak si to stáhni rovnou z netu ne?
Neříkej, že to měl zadáno na poslední chvíli? Takhle velké dítě si to zpracuje dle internetu samo, když nestíhá přečíst knihu. Alespoň na tom netu, ať si to samo vyhledá a přečte, zpracuje.
Dcera v deváté má teď zadanou knihu první světové. Má na to měsíc. Zavezla jsem ji do města do knihovny. Půjčila jsem ji moji průkazku. Než jsem nakoupila, tak si vybrala knihu a dál si to musí zpracovat sama a hlídat si termín. Mladší v šesté má stejnou učitelku. Zatím má bez daného téma literaturu. Ale taky má na přečtení knihy a zápis měsíc. Už to nejsou malé děti.
Starší to má určitě ve čtenářském deníku. Ale nezlob se. Nepošlu. Šla do knihovny. Přečetla, zapsala tehdy.
@Aspera píše:
Pokud chceš podvádět, tak si to stáhni rovnou z netu ne?
Já ti to přeložím, synáček si určitě vzpomněl na poslední chvíli. Jinak ano, výcuc si z netu stáhne, rozhodně by to bylo rychlejší než tady zakládat diskuze.
Svět se fakt zbláznil. Synáček se na to vyprdnul, a maminka, místo co by mu dala za uši a nechala ho v tom vymachat, běhá a shání, aby miláček neměl problém. K podelani.
Nic bych mu neshanela. A donutila ho si to přečíst. Je to nádherný příběh.
Jémine, to je tu rázem samá Matka Tereza, která nikdy neobšlehla DÚ a ještě dnes ráno je blahořečí ve Vatikáně…
Zakladatelko, asi pozdě, ať to syn hodí do chat GPT, včetně požadavku, aby to odpovídalo dítěti 6. třídy, podle požadavku to i přizpůsobí.
Jinak u nás vcelku dětem pomáhá poslouchat audioknížky, baví je to víc. Plus samo osobnost učitelky, která si to neulehčuje tupým vypisováním děje do čtenářského deníku jak za Husáka, kdy to snad ještě mělo smysl. Mají různé kreativní úkoly - např. píší scénáře, do nich obsazují učitele a spolužáky - to za ně žádný AI nenapíše. Nedávno psal rozhodvor s autorem o knize, natáčí reklamu na knihu… A ty děti to fakt baví, mají motivaci si to přečíst a zapojit se.
Příspěvek upraven 06.10.23 v 08:35
Tak si to stáhni z netu nebo použij umělou inteligenci ne? K čemu kopírovat cizí text? Podvod je to tak jako tak.
Tak v 6. tride si to snad dokaze vyhledat aspon na tom internetu, ne, kdyz uz chce podvadet
pokud ne, tak at se snazi a hleda
@blumen píše:
Tak v 6. tride si to snad dokaze vyhledat aspon na tom internetu, ne, kdyz uz chce podvadetpokud ne, tak at se snazi a hleda
Můj šesťák ovládá chat GPT mnohem lépe, než já ![]()
Ale on zase neumí lhát, takže tohle nedělá. Kdyby se ho učitelka zeptala, jak se mu to líbilo, tak by určitě přiznal barvu ![]()
@inkakřivák píše:
Svět se fakt zbláznil. Synáček se na to vyprdnul, a maminka, místo co by mu dala za uši a nechala ho v tom vymachat, běhá a shání, aby miláček neměl problém. K podelani.
Nic bych mu neshanela. A donutila ho si to přečíst. Je to nádherný příběh.
Zakladatelka by si měla celkově udělat pořádek doma.
@mamule42 Neznám ji. Nevím. Jen říkám, co bych udělala já. Takhle se to řešilo u nás, když jsem byla malá, takto jsem to řešila já, a stejně to dělají moje děti. Ať se miláčci učí zodpovědnosti.
@inkakřivák píše:
@mamule42 Neznám ji. Nevím. Jen říkám, co bych udělala já. Takhle se to řešilo u nás, když jsem byla malá, takto jsem to řešila já, a stejně to dělají moje děti. Ať se miláčci učí zodpovědnosti.
To v každém případě se mají děcka učit zodpovědnosti, do čtenářského deníku mají holky napsat jednu knihu za měsíc a můžou si vybrat z několika titulů, takže není problém to zmáknout. Já jsem od dětství velká čtenářka, ale zase se přiznám že jsem používala na zadní straně knihy o čem kniha je jako pomůcku, protože jsem to moc neuměla seskládat aby tam bylo to nejpodstatnější.
@mamule42 Ale jo, ovšem rozhodně by mi to rodiče neshaneli. O to jde.
Tady jsou všechny zase svaté a nadšeně četly všechny nesmysly z povinné četby. Ani se klukovi nedivím, že tyhle věci ho v jeho věku ani v nejmenším nezajímají
tahle povinná četba určených knížek/období je perfektní způsob, jak v dětech zabít jakoukoliv chuť něco číst.
Takže zakladatelkou pro příště bych se s dítětem domluvila, ať ti řekne hned, že má nějakou povinnou četbu ať máte čas k tomu něco najít společně.
Teď už bych to neřešila, ať se poučí pro příště.