Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny ![]()
Mám dotaz, máme zaplatit SRPŠ 200,– za rok. Syn chodí do 6.třídy.
Nejde mi o peníze, ale o princip.
Vše hradíme - výlety, výtvarné pomůcky, sešity, divadla, představení, fotky, adapťák atd.
V čem tedy spočívá příspěvek?
Možná jsem fakt blbá a nechápu, ale můžete mi to někdo objasnit, na co to ve skutečnosti je, když každou položku platíme v plné výši? Děkuji
@migmina No a napadlo te se treba zeptat ve skole? My tady fakt nemuzeme tusit, na co to vase skola používá.
@migmina píše:
Zdravím všechny
Vše hradíme - výlety, výtvarné pomůcky, sešity, divadla, představení, fotky, adapťák atd.
Možná jsem fakt blbá a nechápu, ale můžete mi to někdo objasnit, na co to ve skutečnosti je, když každou položku platíme v plné výši? Děkuji
tak běžně se třeba kupují nějaké sladkosti k Mikuláši, někdy přispějí na autobus na lyžák, školu v přírodě, na akademii, dárky do různých školních soutěží atd.
U nás na třídních schůzkách vždycky volený zástupce třídy sděloval, kolik bylo ve škole ze SRPŠ za co utracené.
Jinak odměny při soutěžích, pití a svačinka při akademii, různé vánoční a podobné akce,…
@migmina píše:
Zdravím všechny
A co se třeba zeptat ve škole, když už nutně musíš řešit blbý dvě stovky, hm? ![]()
Tak u nás třeba srpš přispívá na pomůcky do školy, dopravu na plavání, školu v přírodě… za minulý školní rok celkem srpš přispělo 107.000,–… A to jsme malá škola na vesnici. Do srpš dáváme 500,– na dítě.
Ja to nikdy neplatim. Z principu.
platíme vse ostatni, i kdyz na to skola dostava dotace, prac. sesity apod…
U nás se třeba nic takového neplatí
ve druhé třídě byli na skole v přírodě a za každého zbylo par drobných, tak si to učitelka nechala (s našim souhlasem) a kupuje za to ve velkém třeba sešity. Jinak ve skole neplatime snad nic ![]()
U nás se třeba SRPŠ vůbec nehradí. Ale zas platíme každé září na toaletní papíry a mýdla 100,– na rok.
Třeba tento týden jela dcera 2× do města a to hradila škola vlak nebo autobus (edit vlastně 4× 10,– na dítě). Ale na tohle přispívá zřizovatel a dost se získá na školním plese.
My třeba máme teď deváťačku. Nikdy jsme SRPŠ neplatili, ale každý rok dáváme něco do malé tomboly, ať škola víc vydělá a sama každý rok kupuji lístky do velké tomboly, kde vím, že nikdy nic nevyhrajem (letos ani v malé
), ale beru, že tím podpořím děcka ve škole. Teď budeme dávat i do malé a velké dárky. Máme pozvanou rodinu. Budu jim platit vstupné. Jediná mám vstup zdarma. Nikdy jsme neplatili ani jednu cestu na plavání. Buď se na to získala dotace nebo to hradila škola ze zásob. To samé na kulturu. Některá škola tohle řeší SRPŠ.
Příspěvek upraven 04.10.23 v 16:50
@Parenicka píše:
Ja to nikdy neplatim. Z principu.
platíme vse ostatni, i kdyz na to skola dostava dotace, prac. sesity apod…
No tak to tvému dítěti za tebe platí jiní rodiče. Jsou v tom příspěvky na autobusy na plavání, na lyzak, na různé soutěže, na školní akademie, na odměny…
@mado píše:
No tak to tvému dítěti za tebe platí jiní rodiče. Jsou v tom příspěvky na autobusy na plavání, na lyzak, na různé soutěže, na školní akademie, na odměny…
Zadne prispevky nedostava, do soutezi a odmeny nosime veci my, mame vybrany i tridni fond ktery se pry vybirat nesmi ale pani ucitelka to udelala na tajnacku. Akademie je jednou za x let moje deti to jeste nezazily.
Spolek prece musi mit verejne dostupne vyuctovani. Ptej se spolku. Hradit to nemusis, to je dobrovolna vec.
@mado píše:
Na synově ZŠ jsme platili 400,–/rok. Na plavání chodili pěšky cca 300 m
, na lyžák škola nepřispívala. Na odměny vybírala zvlášť třídní.
Myslíš, že to utratili za akademii? Ta byla spíš za trest. ![]()
P. S.: Platila jsem a platím.
Ve školce SRPŠ bývalo. To bylo tuším 500,– na rok + na každé pololetí poplatek na kulturu.
@Parenicka on nejezdí na plavání, lyžak, školu v přírodě, exkurzi, nikdy nejel školu reprezentovat v nějaké soutěži, olympiádě…nikdy nedostal žádné odměny ve škole?