Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Přišla mi pozvánka na povinný rtg plic. Na netu nemohu najít nic podobného, jen, že se to dělá jako prevence TBC. Jmenuje se to snímkování ze štítu. Na rtg plic jsem byla kvůli podezření na astma před rokem a půl, znovu se mi nechce. Rozhodně nepatřím mezi rizikové skupiny, jsem už pár let doma a kromě nákupů a návštěv cizí lidi nepotkávám, MHD nejezdím.
Chodíte také? Je možné to odmítnout?
Ano, je to kvůli TBC. Chodím á dva roky v rámci pracovní prevence. Odmítnout/nedostavit se můžeš.
Příspěvek upraven 21.06.15 v 22:26
Nikdy jsem to neslyšela, na ničem takovém jsem samozřejmě nebyla a „jen tak“ bych se snímkovat nikdy nenechala.
@kedri Někdo tě asi napsal jako kontakt s TBC. Zajdi na plicní a domluv se o co jde- už ve vlastním zájmu. Pokud to nebude nutné, nikdo tě svítit nebude. Nebo tě budou pořád nahánět.
Určitě jsem nikoho s TBC nepotkala, tedy jakýkoliv jiný kontakt než např. v obchodě, kde to člověk neví a nevědělo by to ani plicní.
Zaběhnu tam a hodlám odmítnout, ale chtěla jsem vědět, jak moc to bude problém.
@kedri Kontrolují se jen blízké kontakty-příbuzní co s nima bydlíš…tak to asi bude ta prevence-podepíšeš že nechceš a hotovo ![]()
Je to tak, pokud jsi nahlášená jako možný kontakt s osobou TBC chodí pozvánka, nám přišla i s informací, že pokud se nedostavíme nebo nepřeobjednáme budeme kontaktování policií.
ještě doplním, rentgen + poslech + 1× tubelinový test, a dalsí rok kontrolní rentgen a poslech…
Příspěvek upraven 30.04.14 v 10:53
Snímkování ze štítu se u běžné populace rozhodně nedělá. Jen u rizikové populace - zaměstnání, kontakt s TBC…jako jen tak preventivně se to rozhodně nedělá. Nicméně jeden snímek plic (i přesto že si ho měla před rokem a půl) ti rozhodně nijak neublíží. Jen to snímkování ze štítu (pokud by si opravdu byla v nějakém riziku TBC) se pak dělá pravidelně a to už samozřejmě úplně dobré není.
Rozhodně jsem žádný kontakt s TBC neměla. Pracuji z domova již několik let, všude jezdím autem a kromě nákupů a návštěv známých, cizí lidi nepotkávám.
Došla jsem na plicní a řekla jim, že nemám žádné potíže a minimální kontakt s lidmi. Sestra mi řekla, že to můžu odmítnout, že to napíše do karty a tím to skončilo. Takže to bylo opravdu jen preventivní. Asi se poptám na pojišťovně, jestli je to normální postup. Příjde mi to od dr. jako vylepšování si konta, ovšem na úkor ozářených pacientů je to celkem humus ![]()
@BaMaK píše:
@kedri To určitěpro něj jsou to náklady, ne zisk.
Jakože ozařuje nerizikové lidi preventivně z dobroty srdce a ještě mi na to chudák doplácí? Sorry ale tomuhle ani náhodou nevěřím.
A do pozvánky zatrhne POVINNÉ snímkování ze štítu?
A když je to povinné a doplácí mi na to dr.ze svého, tak proč jim bylo jedno, že to odmítám?
@kedri Nebudu se hádat, neznám důvod, proč ti to poslali. Existují jisté právní předpisy komu a jak často se má RTG dělat (podle zaměstnání, rizik…). Dokonce existují situace kdy je vyšetření a léčba povinná ze zákona(TBC). Pokud plicař přímo neprovozuje RTG a takových je dost málo, tak je to vyžádané vyšetření-žádný zisk. A nehádají se s tebou, protože to je tvoje věc, podepiš a jdi. Dohadují se tam s lidmi celý den.
Tak zrovna tahle dr. má RTG svůj
To by mi bylo jasné, že když mě pošle jinam, že z toho nemá nic.
Mně taky důvod, proč mi to poslali neřekli. Předpokládám však, že kdyby byl nějaký závažný, tak mi ho řeknou. Přišla jsem tam slušně, nemohla jsem vzbuzovat pocit, že se mnou domluva nebude žádná.
Zaměstnání jsem OSVČ a pracuji z domova, kancelářské práce tudíž riziko z hlediska práce nula. Navíc si nepamatuji, že bych jim vůbec své zaměstnání hlásila a pokud ano, tak to byla RD, takže opět nulové riziko ![]()
Googlila jsem dost a o tomto vyšetření se toho dá najít velmi málo. Rozhodně nic o tom, že to je povinné jen tak preventivně ![]()