Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
A máš už za sebou i utz screening? Byla přítomna nosní kůstka? Ten Down ti vyšel jenom z krve? Měla jsi konzultaci s genetikem? Pravděpodobnost je 1:5, tzn. že šance, že miminko bude zdravé je pořád.
Krev je špatná, ale to může být ovlivněno i jinými věcmi než postižením miminka.. Já měla krev ještě v normě, ale chyběla nosní kustka, vyšší šíjové projasnění a DS se potvrdil..
Ted jsem měla vysoké obě hodnoty a screening vyšel negativní.
@Magda124 utz ve 20tt ještě nemám, na něj jdu za 1-2 týdny. Mám pouze negativní a v pořádku 1.trim.screening, nosní kůstka byla vidět a Down vyšel pouze z krve. A dnes jsem byla u genetika a doporučil bud odběr plodové vody nebo Prenascan a teď čekám na výsledky ![]()
@Ivet274 počkej, já tomu nerozumím, v kolikátem jsi týdnu? Screening a jeho eýsledek je přeci už ve 13.nebo 14tt.. Tobě dělali i tripple testy?
Ty vycházejí často falešně pozitivně a v případě, že je prvotrimestrální screening v pořádku se ani nedělá.
POkud by vyšlo tak vysoké riziko při screeningu doporučili by ti hned odběr klků, abys měla 100% jistotu co nejdříve..
Prenascan je je screeningová metoda
@Malvína86 ano a tento screening byl v poradku a negativní. Tripple testy mi pro jistotu doktor na gynekologii udelal a ten nedopadl dobre.
Na screeningu bylo vse v poradku a nikam me práve neposílali.. až na základě výsledku z te krve gynekolog poslal na genetiku.
Jsem v 19 tydnu
@Ivet274 v tom případě bych byla klidná.. Tripple testy jsou falešně pozitivní až v 60%.
Spíš než placený prenascan bych si vyžádala podrobný morfologický UTZ u nějaké kapacity - Vlašín, Frisová..
Pokud bys nechtěla podstoupit invazivní test, jako je odběr klků nebo plodové vody.
Myslím si, že miminko bude v naprostém pořádku
@Malvína86 píše: Více
Samotné tripple testy jsou falešné pozitivní, ale v kombinaci s 1.screeningem jako integrovaný test jsou přesné.
Nejde už udělat odběr plodovky?
@Ivet274 moc nechápu, proč doktor dělal tripple testy, když bylo vše v pořádku. Teď nezbývá než čekat. Já teda osobně bych šla do plodovky, protože tam výsledky na Down jsou do 48 hodin. Sama jsem na odběr plodovky šla, ale dělal mi to doktor, co je fakt kapacita.
Absolutně te nechci strašit, ale pokud je možnost jdi do plodovky. My měli na 1. screeningu vše negativní a i všechny markery v pořádku. Tripple test taky ok a syn se narodil s DS. Teď je mu už 9 měsíců. Jedinou jistotu ti dá plodovka. Držím pěsti, ať vše dopadne dobře.
Prenascan bude na spolehlivé odhalení Downa stačit. U DS je přesnost 99 procent. Pokud ti vyslo tohle riziko pouze z krve, tak to vypadá spíš dobře!
A jedno procento, tam šance je. A už se to stalo. Říkala nám na genetice v Brně, že už mají i tento případ ☹️Pokud je smířená, že se může dítě takto narodit, tak v pořádku.
Děkuju holky, trochu jsem klidnější ale to čekání a beznaděj je příšerná. Pokud Prenascan výjde špatně, tak na plodovku půjdu ![]()
@fleret píše: Více
A řekli vám doktoři, jak je možné, že nic kolem na DS neukazovalo? Mrzí mne to. Musela to být pro vás velká rána.
Řekli nám, že se to prostě stává. A věřte, že nás není málo. Máme skupinu na FB a je tam spousta podobných příběhů. Nedávno jsem potkala rodiče a tem na to přišli až ve třech měsících dítěte. Šok to byl brutální, dnes už je to mnohem lepší. Syn má štěstí, že je jinak zdravý. Navíc je to čtvrté dítě, takže člověk funguje i pro ty ostatní. Malý je zlatý, ale samozřejmě pořádně nevíme co nás čeká v budoucnu. Držím pěsti, ale já po naší zkušenosti, už bych šla vždy na plodovku.
Ahoj holky, prosím o radu, jsem zoufalá. Bude mi 25 let a vyšel mi v prvním trimestru screening negativní ale poté integrovaný jako pozitivní. Po odebrání krve mi vyšly tyto výsledky na D. syndrom. Dnes jsem byla na Prenascan test krve a čekám na výsledky. Je možné že by miminko mohlo být zdravé?
🥺