Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, uz přes rok se snažíme a nyní konečně pozitivní test.Jsem objednaná na utz 9.8.ale mam dost fyzicky náročnou práci, myslite že bych už měla nárok na neschopenku? ![]()
@Bambula6 at tě přeřadí
já se tahala s lidmi, ležáky a taky mě přeřadili a pracovala jsem do 8 měsíce
@Bambula6 Narocna prace neni duvod pro neschopenku, ale pro prerazeni na praci pro tehotne vhodnou.
Za mě bojuj, ať můžeš pracovat někde trošku jinde. Jsem ne úplně dobrovolně na neschopence skoro od začátku a nesu to docela těžce.
Ahoj za mě taky..kdybych neměla krvácení a hematom, tak bych chtěla chodit nadále
ta pn v létě není nic moc
o esne, zkus si zařídit ať tě dají na méně náročnou práci ![]()
@Bambula6 píše:
Ahojky, uz přes rok se snažíme a nyní konečně pozitivní test.Jsem objednaná na utz 9.8.ale mam dost fyzicky náročnou práci, myslite že bych už měla nárok na neschopenku?
ne, fyzicky náročná práce neznamená nárok na neschopenku. Fyzicky náročná práce znamená jednání se zaměstnavatelem o přeřazení na vhodnější práci.
Ja byla na neschopence prvni dva tydny a pak jsem ukoncila, zamestnavateli oznamila tehotenstvi a byla prerazena na nahradni praci, ktera me v tehotenstvi neohrozuje. Po pozitivnim testu jsem samozrejme ihned neletela do prace oznamit tehotenstvi, proto dva tydny byla neschopenka nez se vse opravdu potvrdi.
@Cuddy píše:
Co znamena dost fyzicky narocna prace?
To znamena fyzicky narocna prace. Ja si pod tim predstavuji tahani tezkych bremen apod. Co si pod tim predstavujes ty?
Je to tak, zaměstnavatel je povinnen tě přeřadit na fyzicky nenáročnou práci, která je bezpečná pro těhotnou ženu. Pokud ale neschopenku chceš a do práce chodit z jakéhokoliv důvodu nechceš, gynekologové s tím většinou nemají problém a napíšou ji.
@Včelička992 píše:
To znamena fyzicky narocna prace. Ja si pod tim predstavuji tahani tezkych bremen apod. Co si pod tim predstavujes ty?
Jedno, co si pod tim predstavuji ja, hlavni, jak to vidi zakonik prace ci jina vyhlaska upravujici praci tehotne.
Děkuji…ano taham několikrát denně cca 12-15kg…a stále se ohybam, tak mam strach, prave na tech pár dní než se to potvrdí u dr.mam strach…a říct to v praci je brzy tak přemýšlim co ted ![]()
@Včelička992 píše:
Hele, ale ono sto lidí…už jsem narazila i na diskuzi, kde slečna/paní hlásala, že pracuje v bance a je na neschopence aby nemusela těm indiviuím (rozuměj klientům), co tam chodí podávat ruku!
![]()
@Bambula6 Pokud se v práci ještě nechceš o těhotenství bavit a máš velký strach, šla bych zítra k obvodní a vysvětlila situaci a nechala si od ní napsat neschop nebo pokud víš, že není moc empatická, tak si nechat napsat neschopenku třeba na záda, holt trošku zahrát divadlo… Jinou možnost nemáš, protože pokud to zaměstnavatel neví, tak logicky tě nikam přeřazovat nebude…
Je to možná blbý, ale zase když se přes rok snažíš, tak bych se bála taky teda.
@Bambula6 píše:
Děkuji…ano taham několikrát denně cca 12-15kg…a stále se ohybam, tak mam strach, prave na tech pár dní než se to potvrdí u dr.mam strach…a říct to v praci je brzytak přemýšlim co ted
A napsala jsem obvodní, protože když přineseš do práce neschopenku od gyndařky, je možné, že si dají dva a dva dohromady.