Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, holky. Do dnes jsem si myslela, že v den kdy mi končí 3. letá mateřská naspoupí můj syn do školky, tedy v dubnu. Ale jak jsem zjistila v dubnu je zápis a začíná se až v září. Syna mi dřív nevezmou že všude je plno. Tedy budu doma dál až do září a čerpat kus té 4. leté za 3000,–?
A co teprve ty děti co se narodili třeba v říjnu nebo listopadu? To má s tím jako ženská vyjít? Nebo na to není ani nárok? A co zaměstnavatel, ten má také čekat do září? Není to všechno nějaké divné?
Adriane
Ahoj, opravdu je to tak.
Starsi dcera je prosincova, takze jsme museli dat prihlasku driv. Normalne se plati skolne od zari, jen tam dite nechodi, aby drzeli misto. Nastesti jsem rodicak mela na mladsi, takze od zari chodila normalne bez omezeni, i kdyz ji jeste nebyly tri roky.
Mladsi dcera je kvetnova, tak jsem to rovnou vzdala. Nechtelo se mi blokovat misto jinym detem, kvuli dvema mesicum. Ale musim se modlit, aby mi ji pak vzali, protoze jsem zvolila tri letou variantu rodicaku.
Terik
Teriku,
a když je Tvoje dcerka květnová a nastoupí tedy až v září, tak Ti zaměstnavatel ty tři měsíce počká?
Ondra je v červnu, takže počítám se školkou jasně od září a budu tedy minimálně ty dva měsíce bez peněz (což přežiju), ale obávám se, že přijdu i o práci, jelikož na mě čekat nebudou, když nebudou muset ![]()
Medu
Když nenastoupíš první den po třetích narozeninách dítěte do práce, tak tě opravdu můžou vyhodit.
Je jen na zaměstnavatelově dobré vůli, jestli ti vyjde vstříc a nástup do práce ti povolí až nastoupí dítě do školky. Jeho povinnost to ale bohužel není ![]()
Ahoj, já jsem byla u zápisu, když byly synovi 2 roky- chtěla jsem, aby šel ve třech letech (tzn v únoru). Nepřijali ho. Zaměstnavatel vyhověl mé žádosti o neplacené volno a synka mi příští rok vzali, nastoupil od září (ve třech a půl) a já po půlročním nepl. volnu do práce.
Tak zkus požádat zaměstnavatele, záleží pouze na něm, zda ti vyhoví. Všechno je jenom o lidech…
Pokud mu vysvětlíš, jak se věci mají, tak by to snad nemusel být problém.
Petra
Ja nastesti pracuji na ZL a sama si urcuji, kolik prace a kdy vezmu na zacatku skolniho roku (lektorka), takze tato starost mi nastesti odpada.
Zamestnavatele to vetsinou resi neplacenym volnem (kamaradky to tak mely), nebo si holt museli najit nekoho na hlidani. Pres prazdniny byva taky problem s provozem skolek.
Terik
Jo, je to pěkně blbý. Starší syn je prosincovej, takže do školky nastopil v 2 letech a 9 m., mladší syn je březnovej, takže do března beru rodičák (vzala jsem ho na 3 roky) a pak budu do září doma zdarma, on nastoupí do školky a já do práce, jestli nějakou seženu. Když jsme to s manželem počítali, vyplatí se to oproti 4 letýmu rodičáku.
Nepřihlášená Lasička
Jenže já si nemohu dovolit být od dubna do září bez peněz. Snad jsou na to aspoň nějaké soc. dávky. Navíc musím teprve práci hledat, protože na 3 směny už jít nemohu, chodí už můj manžel a směny by se nám kryli neboť mají obrácený cyklus. ![]()
Je to docela smutné jak to naše vláda vyřešila. To nemohla dát rodičák do září po třech letech dítěte? ![]()
To aby se z toho nejedna maminka zbláznila
No to je pěkné, ono nestačí, že je těch míst ve školkách málo… ![]()
terik: tak to závidím, že si můžeš takhle držet místo a platit. U nás to nejde. Je to na libovůli ředitelky té které školky. Holka měla 3 roky v dubnu, pak jsem šla hned do práce, školka samozřejmě nebyla, protože místo mi opravdu nedrželi, tak byla holka u babičky na vesnici, kde ji do školky vzali, je tam těch dětí přeci jenom míň /aspoň u nás/. Nebýt babičky, tak to řeším žádostí o neplacené volno u zaměstnavatele, vím, že by mi vyhověl, ale těžko bych vyžila, i když by mi socka doplácela do životního minima. Takže díky Bohu za babičku v důchodu:) A.
Ahoj holky,
tak mě to nedala a šla jsem se na vše zeptat na úřady.
Vše je podle toho jak si kdo zvolil variantu rodičáku. U 3- leté jak mám já je to tak, že v den 3. narozenin dítěte rodič. přídavky končí a už nic nedají. U 4-leté se čerpají peníze do 4.let. Kdo měl to štěstí a má starou variantu, bere 7600,– tři roky a pak 3800,– ten zbylý rok.
Takže pokud nechcete ten zbývající čas do září být bez peněz, lze se nahlásit na pracák Pokud jste stále zaměstnané a dáte k 3. narozeninám výpověď, dostanete asi 50% z čisté mzdy.
Ve školce je možné se stále ptát zdali se neuvolnilo místo.
Tak snad to někomu pomůže
A to se můžu nahlásit na pracák, i když evidentně nemůžu do práce, protože nemám přes prázdniny hlídání? Já asi nemám žaludek na to, abych na všech potenciálních nabídkách říkala, že tam pracovat nechci, to je padlý na hlavu.
Já jsem si tříletou variantu zvolila s tím, že oproti té čtyřleté dostanu v souhrnu asi o 12 tisíc víc (nevím to přesně), takže tím kdyžtak pokryju ty tři měsíce bez příjmů.
Ale to je vize, třeba do práce půjdu ještě později, Ondra může se školkou dělat problémy, takže je ve hře ještě varianta, že půjdu až po Novém roce. Peníze naštěstí jsou, spíš to hlídání je blbý, na to nemám nikoho a až v zimě přijdou první virózy, jsem zvědavá, jak se to bude mému novému zaměstnavateli líbit
, ale to je na jinou diskusi ![]()
Medu
Adriane píše:Takže pokud nechcete ten zbývající čas do září být bez peněz, lze se nahlásit na pracák Pokud jste stále zaměstnané a dáte k 3. narozeninám výpověď, dostanete asi 50% z čisté mzdy.
No, ovšem na pracáku vydržíš pouze pokud ti pracák žádné vhodné místo nenajde. Pakliže ti nějaké místo najde a ty na něj odmítneš nastoupit (nemáš hlídání) budeš vyřazená z evidence a pak tuším půl roku (?) nebudeš mít nárok na opětovné zařazení. Zrovna tak budeš muset obíhat místa, na která tě pracák pošle a nikoho nebude zajímat, že v té době nemáš pro dítě hlídání.
Jinak já mám děti tři - jedno narozené v prosinci a šlo do školky od ledna (moje volba, vzali by i od prosince), jedno narozené v březnu a šlo do školky taky od ledna (opět moje volba, vzali by dřív i až v tom březnu), třetí narozené v srpnu a šlo do školky v září (zaměstnavatel povolil neplacené volno). Ptž jsem zaměstnaná, tak jsem s umístěním do školky nikdy neměla problém. Školkovné od září po mně ředitelka platit nechtěla, až když holky skutečně nastoupily, ale samozřejmě vím, že mám právo to chtít a kdyby chtěla, ráda bych zaplatila.
Ale jinak je pravda, že je to dobré se ve školce ptát na uvolněná místa. Tak jsem tam dostala nejstarší holku, nějak mě nenapadlo jít v únoru k zápisu, když holce byly teprve krátce dva roky
No a je pravda, že v průběhu září - října sem tam dítko odpadne, ptž nezvládá docházku do školky a po jednom takovém jsem se právě holka dostala.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.