Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, holky od 1.9. jsme přijati do školky (malý bude mít 3.r. v říjnu) takže ho budu dávat jen na 5.dní v měsíci… a nějak nevím jestli to musím někde nahlásit (socialka , školka- jsme přijatí k celodenní docházce -ředitelce jsem říkala ,že budeme chodit jen na 4. hodiny, ale byla to ústní domluva…) a jak je to s jídlem? Potvrzuje se někde ,že dítě opravdu nastoupí k 1.9. , a jídlo mám zaplatit na celý měsíc nebo jen na těch 5. dnů??
Od 18.8. jsem se snažila spojit se školkou a neměla jsem štěstí
… díky.
PS: na schůzce jsem byla, ale tam nám bylo jen řečeno že za září je třeba zaplatit do 5.9. a mě se nenapadlo zeptat jestli se nastoupení potvrzuje, jen jestli je možnost ho v tom září dát na těch 5. dní… aby tam byl od začátku a nebyl potom jediný uplakánek:roll: ![]()
Ahoj Marie, Petřík taky chodí do školky (teda kromě prázdnin). Loni chodil po celý den a nikde jsem nic nehlásila. Ani se mě na to nikdo neptal.....je pravda, že už jsem taky byla na rodičovské dovolené s mladším dítětem Míšou, ale i tak. Když chodil Petřík v dubnu 2007 do školky- kdy ještě neměl 4 roky, tak tam chodil taky na 4 hodiny a taky jsem to nikde nehlásila a nikdo se mě neptal. Je fakt, že chodil opravdu jen na ty 4 hodiny denně a až od 4 let chodí na celý den. Teď už je z něj předškolák a já jsem stejně na rodičovské dovolené s Míšou a za pár dní budu na rodičovské dovolené s mladším dítětem, ale to už zase moc rozepisuju.
Já bych to teda nikde nehlásila- pokud to nebudou vyžadovat na sociálce. A pokud jo, tak tam mají formuláře, které si vezmeš a dáš do školky, kde ti to vyplní a ty to pak zaneseš zpět na sociálku.
U nás se jídlo platí podle toho kolik dní chodí do školky- tzn. že pokud je třeba nemocný a já to včas nahlásím, tak má jídlo odhlášený a o to pak platí další měsíc míň. Takže myslím, že za jídlo budeš platit jen za těch 5 dní v měsíci, ale za školku- školkovné asi zaplatíš jako za celý měsíc (alespoň tak to mají maminky u nás ve městě).
Ahoj Martina
Ahojki, pokud chceš i 4. rokem pobírat rodičák, jakože asi ano, když ho dáváš jen na 4 hodiny, tak to musíš každopádně nahlásit na sociálce. Daj Ti takový formulář a vždy na konci měsíce Ti školka potvrdí, že malej chodil jen ty 4 hodiny, nebo jen 5 dní, na vše tam jsou kolonky. Mám to tak taky už od května. Hlavně dej pozor, ať v tom potvrzení školka udá datum posledního dne v měsíci, jinak dělaj na socce problémy. Takže formulář si vyzvedni kdykoliv během září, máš na to čas, rodičák se proplácí zpětně, a posledního si ho nechej potvrdit ve školce a nejlépe hned prvního s ním šupajdit na sociálku, ať stihneš ten první výplatní termín. Jednou jsem to takhle nestihla a sociálka mě uháněla, ¨rodičák jsem místo pátého dostala až 28. toho měsíce, svoji vinou. Tak hodně štěstí ve školce. A.
Ahojky,
syn taky nastupuje 3,5 roku. Bude chodit na 4 hodiny denně a já dál pobírat rodičovský příspěvek.
Na sociálce jsem si vyzvedla formulář :
POTRVRZNÍ O NÁVŠTĚVĚ JESTLÍ, MATEŘSKÉ ŠKOLKY NEBO JINÉHO OBDOBNÉHO ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU NEBO ZÁKLADNÍ ŠKOLY SPECIÁLNÍ.
Jsou tam kolonky kde zaškrtneš jak bude dítko do školky chodit.
Jak je to s placeným ještě nevím.
Ne všude je to s tím potvrzením stejné. Syn jde taky do školky, taky je nahlášený jako celodenní a platím ho jako celodenního, ale bude chodit jen na 4 hodiny a já si chci ještě do jeho 4. narozenin nechat RP, i když už pracuju. Jde jen o 4 měsíce a díky mé trochu volnější pracovní době a ochotné babičce hlídání odpoledne nějak zvládneme.
Byla jsem tento týden se zeptat na sociálce, jak je to s potvrzením - nic po mně nechtějí, zjišťují si to sami přímo ve školkách, já jen mám ve školce upozornit na to, že skutečně bude chodit jen na 4 hodiny a já mám dál RP a sociálka tedy po nich bude potvrzení vyžadovat.
Placení jídla je u nás taky jiné. Jídlo budu taky platit celodenní, odpolední svačinu dostane při obědě a odnese si ji domu. V naší školce se jídlo platí za celý měsíc (trvalý příkaz z našeho účtu), na konci školního roku vždy proběhne vyúčtování a přeplatky za dny, kdy byl třeba nemocný apod., nám vrátí.
Bára
Báro - já nevím, ale s tím rodičákem bych moc nepočítala!!!
S tou sociálkou je to divné, že by byla na každé sociálce jiná pravidla???
Musíš dávat potvrzení i když dítě chodí jen na 5 dní v měsíci nebo na 4 hod. denně - můžeš si to každý měsíc měnit, ale vždy musíš odevzdat papír jak vlastně dítko do školky chodí!!!
Pokud dáš dítě do školky i na 4 hod. denně a oni ho vedou jakože tam chodí celý den tak ti nárok na RD zaniká - aspoň když jsem se na to informovala na sociálce tak mi to tak bylo vysvětleno!
Malého jsem chtěla také dávat na 4 hod. denně, ale nevzali mi ho s tím, že to nedělají a že by musel být nahlášený na celý den a tím bych ztratila nárok na RD!!!!
U nás je taky nutné potvrzení, jak dítě chodilo do školky. Bokud bude na formuláři celodenně, tak ti hrozí, že ti dodatečně odeberou rodičák (i zpětně). Není to sranda. Navíc slova úřednice nestačí, protože když příjde na lámání chleba a vracení rodičáku, je odpovědnost na tobě.
Zákon říká, že musíš doložit na konci každého měsíce potvrzení, že chodí jen na 4 hodiny. Pokud ho nedoložíš, figuruje tvé dítě v seznamech žáků školky, které se vykazují státu a může z toho být problém, protože časem může někdo dohledat, že bylo současně nahlášeno ve školce a ty jsi pobírala RP. U nás (Kyjov) je možné dát potvrzení na celý rok a hlásit jen případné změny. Stravné se řeší v každé školce jinak, ale určitě jde odhlásit a nechat jen dny, kdy tam bude.
Veroniko, Marinko 75
nemyslím, si, že bych byla tak hloupá a nezjistila si všechny potřebné informace.
Navíc, jen jsem tím chtěla říct, že co město, to možná trochu jiný způsob ověřování, placení atd.
Pracuji při dítěti už 3. rok a celou tu dobu probírám RP. Není důležité to, jak je dítě ve školce nahlášené a jak já ho platím, ale skutečná doba pobytu! A pokud moje dítě bude ve školce jen od 8 do 12 hod každý den, jsou mu necelé 4 roky, tak já mám nárok na RP, i přesto, že pracuju a budu za něj platit jako za celodenního. On totiž jako celodenní už od ledna bude i chodit, to mi RP končí, jsou mu 4 roky. A navíc potřebuju pojistku, kdyby mi náhodou nevyšlo odpolední hlídání, aby tam ze dne na den mohl být až třeba do 16 hodin, pak bych to samozřejmě šla hned ohlásit a RP bych sama zrušila. Nejde mi o RP, bez něj se obejdu, ale pokud mi stát tu možnost dává, proč ji nevyužít.
O potvrzení jsem samozřejmě také slyšela a i četla, mimo jiné i zde na emiminu. Ovšem mám ve zvyku si věci ověřovat a ne veřit všemu, co kde kdo napíše. Byla jsem v pondělí u nás na sociálce, hovořila s paní, která má naši složku na starosti, vylíčila ji svoji situaci… Říkala, že si není jistá a šla se zeptat „někam výš“ a potvrdila mi následující:
Podobná diskuse na rozpor placení na celý den X jen 4 hodinový pobyt a pobírání RP už tu proběhla tuším loni, stačilo by dohledat… tam tehdy psaly maminky to samé, co já..
Hezký den, Bára
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Zde je ta diskuse z loňska, nejdůležitější je příspěvek na 2. straně, od Anonymní, ze dne 4. února 2007.
Je tam dopis z MŠMT, kde je to krásně vysvětlené.
Bára
Holky ,děkuji ![]()
No uvidím , v nejhorším malý bude v pondělí bez jídla a oběd dostane doma ![]()
Marie
Potvrzuji příspěvek od Báry,
my začínáme taky od pondělí do školky, Vojtoj budou v říjnu 3 roky.
Ale jelikož mám jeste mladsího Pétu tak budu mít RP i když by chodil na celý den.
Bude chodit jen na 4 hodiny alespon nez si tam zvykne.
U nás sociálka VYŽADUJE měsíční potvrzení jak dítě chodí do školky, takže vyzvednout formulář, nechat ve školce potvrdit a zanést každý jednotlivý měsíc.
toto vyžadují v Rychnově nad Kněžnou, což je jedno z mála míst kde to tak je.
no a jídlo si bude školka strhávat Inkasem i se 420 Kč a je jedno jestli tam bude 4 hodiny nebo celý den. Mají jen jednu taxu, a jídlo dopo stojí 20Kč a celý den 26 Kč.
Báro - a můžeš mi říct jak školka potvrdí, že je tam jen 4 hod. denně a ne celý den jak ho mají uvedeného v papírech pro sociálku a jak za něho platíš - prosím tě, proč by to dělali??? Mám pocit, že by byli sami proti sobě! Že by v každém městě fungovala sociálka jinak - to asi těžko!!!!!
Nehledě na to, že jestli jsi si ještě nevšimla tak se od roku 2008 změnil zákon o MD, RD a sociálních dávkách!!!!!
Četla jsem i dopis z tvého odkazu, příspěvek je sice z roku 2007, ale dopis je z roku 2006 - změny zákona od roku 2008 jsme myslím pocítily všechny!
Veroniko, je to opravdu tak, pro sociálku je rozhodující faktická docházka. Nevím, proč by ti ve školce nemohli potvrdit, že dítě tam chodí jen 4 hodiny denně, když je to pravda. To, že je dítě přihlášené na celodenní docházku, přece ještě neznamená, že ti někdo bude bránit vyzvedávat dítě po obědě.
Moje máma řediteluje ve školce, taková potvrzení běžně vydává. I já mám dítě přihlášené na celý den, ale do prosince bude chodit jen na čtyři hodiny a naše ředitelka mi to samozřejmě pro sociálku potvrdí.
V tom případě je to super, ale u nás to tak bohužel nefunguje!!!! Pokud je dítě zapsané na celý den tak prostě nemáš nárok na RD! Zjišťovala jsem si to cca v dubnu.
Jen nechápu, proč je tada dítko zapsané na celodenní docházku, když chodí domů po 4 hodinách? Je mi jasné, že i když máš dítě zapsané na celý den může chodit po obědě domů, to je přece normální, že když se ti to hodí tak si dítko vezmeš dřív!
Zkus se zeptat na sociálce ještě jednou, třeba jste se v tom dubnu jenom nějak špatně pochopili. Každopádně ze zákona máš právo na RD, pokud dítě starší tří let navštěvuje předškolní zařízení na 4h denně. Sociálka nemá nic společného s tím, jestli máš dítě přihlášené na půl dne nebo na celý den, pro ně je důležité potvrzení od MŠ, že dítě chodí na 4h. To, jestli je dítě přihlášené na celý den nebo jen na půl dne, hlásí MŠ zřizovateli, kvůli penězům (na celodenní dítě dostávají vic než na půldenní), sociálce toto školka vůbec nehlásí.
Dítě mám přihlášené na celý den, protože od toho prosince třeba celodenní docházky budu chtít využívat. Kdyby byl přihlášený jen na půl dne, tak mám smůlu. Navíc při dnešním zájmu o místa ve školce jsou samzořejmě z finančních důvodů přijímané přednostně ty děti, které se hlásí na celý den.
Každopádně to není nic protizákonného a opravdu to takhle funguje. Prostě si zajdi na sociálku a zeptej se, jestli ti zůstane nárok na RD, když jim doneseš potvrzení, že dítě chodí jen čtyři hodiny.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.