školka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
VERONIKA
30.8.08 19:39

Byla jsem ve školce 4krát, na sociálku jsem volala a pak jsem tam i 2krát byla osobně, ale pokaždé jsem se dozvěděla to samé - jak od ředitelky školkdy tak i od paní na socce!!! Jinak jsem měla přihlášku ve 3 školkách a všude jsem pochodila stejně.

Měla jsem v květnu nastoupit do práce, ale protože jsem nesehnala školku a to ani od září tak jsem musela požádat zaměstnavatele o prodloužení RD až do 4 let dítěte!

• Citovat
  • Upravit
2901
30.8.08 20:40

U nás to funguje taky jako u Báry, tozn. důležitá je docházka, tj. aby bylo dítě ve školce ty 4 hodiny (a je jedno, že platíš celé školné) a sociálka žádné potvrzení nevyžaduje - zjišťují si to nejspíš sami.

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
30.8.08 20:49

Přesunuji do školek :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.8.08 21:01
VERONIKA píše:
V tom případě je to super, ale u nás to tak bohužel nefunguje!!!! Pokud je dítě zapsané na celý den tak prostě nemáš nárok na RD! Zjišťovala jsem si to cca v dubnu.Jen nechápu, proč je tada dítko zapsané na celodenní docházku, když chodí domů po 4 hodinách? Je mi jasné, že i když máš dítě zapsané na celý den může chodit po obědě domů, to je přece normální, že když se ti to hodí tak si dítko vezmeš dřív!

Milá Veroniko,

to, že to u vás tak nefunguje, tím bych si nebyla tak jistá, možná jsi skutečně jen špatně pochopila úřednici na sociálce.

Změny od ledna 2008 znám, ovšem já se byla ptát tento týden v pondělí a co jsem se dozvěděla, to jsem ti už napsala, ovšem ty to asi pochopit nechceš. Radila bych ti dojít se na sociálku znovu zeptat, myslím,že jde jen o nedorozumění - možná paní úřednice přesně nepochopila, na co se jí ptáš.

A proč mám dítě nahlášené jako celodenní a bude tam jen 4 hodiny? Protože mám možnost, aby ho ve 12 hodin vyzvedla babička, já se z práce obvykle vracím kolem 14. hodiny. Ovšem babička je ve věku, že se mi jednou může ze dne na den stát, že prostě pro malého nebude mít kdo jít do školky. Proto potřebuji jistotu, že má kde být, a proto ho taky ráda jako celodenního zaplatím, i když tam nebude celý den.
A když už stát nabízí možnost zároveň pracovat i mít dítě na pár hodin ve školce a obdržet RP, proč bych ji nevyužila. Jsem státní zaměstnanec a pokud stát neumí dobře ohodnotit moji práci, tak si to prostě vyberu takto a je mi úplně jedno, co si o tom kdo myslí! Vzhledem k tomu, že jsem se do práce vrátila od osmiměsíčního miminka, tak si nemyslím že bych stát nějak zneužívala, vysávala apod.

Bára

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
30.8.08 21:12
VERONIKA píše:
Báro - a můžeš mi říct jak školka potvrdí, že je tam jen 4 hod. denně a ne celý den jak ho mají uvedeného v papírech pro sociálku a jak za něho platíš - prosím tě, proč by to dělali??? Mám pocit, že by byli sami proti sobě! Že by v každém městě fungovala sociálka jinak - to asi těžko!!!!!
Nehledě na to, že jestli jsi si ještě nevšimla tak se od roku 2008 změnil zákon o MD, RD a sociálních dávkách!!!!!

Četla jsem i dopis z tvého odkazu, příspěvek je sice z roku 2007, ale dopis je z roku 2006 - změny zákona od roku 2008 jsme myslím pocítily všechny![/quote

Proč by to školka měla nějak složitě potvrzovat? Potvrdí to stejně jako u dítěte, které je hlášené jen na půl dne. 4 hodiny jako 4 hodiny,ne? Sociálku přeci nezajímá poplatek za dítě, ale doba pobytu ve školce!

A ještě k tvé otázce: Proč by to dělali??? Protože jim je to úplně jedno a naopak, oni z toho mají výhodu, oni dostanou peníze jako kdyby tam byl celý den a on tam odpoledne nebude, ne? Přemýšlej…

A zákon platící od ledna 2008 mně sice vzal půlku RP, ale jinak jsem jej zatím nijak nepocítila. :-))

Bára

• Citovat
  • Upravit
2901
30.8.08 21:21

Jen doplním - školka na dítě, které platí celé školné (ač chodí třeba jen na půl dne, nebo nechodí vůbec) dostane vyšší dotace.

Já celé školné platila proto, že jinak by dceru možná ani nepřijali. Děti, které chodí (a platí) jen na půl dne jsou totiž až na konci v žebříčku přijímacího řízení… smutná realita. Ale u nás to taková pálka naštěstí není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21531
30.8.08 22:39

ahoj, já možná doplním vlastní zkušenost k papírům na sociálku:
vyplňovala jsem tam prohlášení, že dítě navštěvuje jesle v rámci zákonem povoleného limitu a pak každý měsíc musela dodat potvrzení z jeslích, o kterém se už tady psalo. takto to praktikuji už rok.
pokud jde o placení, tak zatím má zkušenosti pouze z jeslí a ty u nás fungují tak, že platím paušál na měsíc dopředu a zpětně stravné podle skutečně navštívených dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
31.8.08 08:36

Báro - já jsem taky státní zaměstnanec.

To co jsi napsala [quote:bb2144439c]Jsem státní zaměstnanec a pokud stát neumí dobře ohodnotit moji práci, tak si to prostě vyberu takto mi příjde ubohé!!!!!!!!!
Pokud si myslíš, že tě stát dobře neohodnucuje tak jdi dělat do skoukromého sektoru!

Samozřejmě máš na to nárok, o tom tady nebudeme diskutovat - navíc je to tvoje věc, ale stavit to takto mi příjde opravdu hoooodně ubohé atd. atd.!
Jen aby se ti tato „vyčůranost“ náhodou nevymkla z rukou - víš, třeba aby tě někdo nenahlásil na socku, že toho tak trošku zneužíváš - ono vrácení RD zpětně není asi moc příjemná věc!

S dotacemi školky jsem seznámená a vím jak to funguje.

• Citovat
  • Upravit
488
31.8.08 09:54
VERONIKA píše:Jen aby se ti tato „vyčůranost“ náhodou nevymkla z rukou - víš, třeba aby tě někdo nenahlásil na socku, že toho tak trošku zneužíváš - ono vrácení RD zpětně není asi moc příjemná věc.

Ale to přece není žádná vyčůranost, jen využívání možností, na které máš ze zákona nárok. Nevím, za co by ji měl kdo nahlásit na socku…Přečti si patřičný zákon, tam to stojí černé na bílém, že prostě na RD máš nárok, když dítě chodí do školky na 4h denně. Jestli u toho pracuješ nebo sedíš doma a žiješ jen z toho rodičáku, to už je tvoje věc a nikoho to nezajímá. Žádný důvod pro vracení RD tu není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
31.8.08 10:01

Jani - ano, je to tam napsáno, ale pokud si přečteš všechny příspěvky od Báry (anonymní) tak se taky dozvíš, že je možné, že babička malého ze školky někdy nevyzvedne, protože je již starší jestli jsem to dobře pochopila!

Jen říkám co je možné! Kamarádka je samoživitelka a takto musela vráti RD, protože ze zdrav. důvodů nemohla vyzvednout malou Natku ze školky (ani nemá nikoho kdo by ji vyzednout mohl po těch 4 hod.) a musela ji tam párkrát nechat dýl než jen na ty 4 hod. a problém byl hned na světě!

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
31.8.08 10:09
VERONIKA píše:
Báro - já jsem taky státní zaměstnanec.To co jsi napsala [quote:d1ba364f32]Jsem státní zaměstnanec a pokud stát neumí dobře ohodnotit moji práci, tak si to prostě vyberu takto
mi příjde ubohé!!!!!!!!!
Pokud si myslíš, že tě stát dobře neohodnucuje tak jdi dělat do skoukromého sektoru!

Samozřejmě máš na to nárok, o tom tady nebudeme diskutovat - navíc je to tvoje věc, ale stavit to takto mi příjde opravdu hoooodně ubohé atd. atd.!
Jen aby se ti tato „vyčůranost“ náhodou nevymkla z rukou - víš, třeba aby tě někdo nenahlásil na socku, že toho tak trošku zneužíváš - ono vrácení RD zpětně není asi moc příjemná věc!

S dotacemi školky jsem seznámená a vím jak to funguje.

Mně zase přijde ubohé to, jak ty tu reaguješ na některé mé příspěvky a jak své věty doplňuješ hned několika vykřičníky… :D

Chápu, že ti vadí, že tvé dítě nepřijaly do školky, ale tak za to já nemohu… Závidíš mi, že já do práce mohu a ty ne? Možná kdybys ho chtěla taky přihlásit jako celodenní a lépe se poptala, nemusely bychom teď tady o tom spolu diskutovat a ztrácet čas.
Mmch - o dobu, co si tu s tebou píšu, budu u pc déle a budu dělat svoje věci do práce. Je neděle, ano, vím, ale když pracuješ s malým dítětem, tak se dost věcí dělá po nocích, po víkendech… třeba to taky jednou poznáš. Odpoledne totiž chvátám za synem a chci si ho užít. Ovšem dle tebe jsem ubohá a vyčůraná… No nic, jen se bavím tvým názorem. :D

Nic nezneužívám, svědomí mám naprosto čisté, takže na mě nemá kdo co na socku hlásit a i kdyby to někdo s podobným smýšlením jako ty udělal, tak já se bát nemusím, žádný zákon neporušuju a nic vracet nebudu.

Krásnou neděli! :D
Bára

• Citovat
  • Upravit
488
31.8.08 10:12
VERONIKA píše:
Jani - ano, je to tam napsáno, ale pokud si přečteš všechny příspěvky od Báry (anonymní) tak se taky dozvíš, že je možné, že babička malého ze školky někdy nevyzvedne, protože je již starší jestli jsem to dobře pochopila!

Aha…no já to pochopila tak, že dokud to půjde a babička bude moct vyzvedávat, tak bude využívat tuhke možnost a až to nepůjde, tak bude dítě chodit na delší dobu - a že právě proto má dítko dítko přihlášené na celý den, aby až bude potřeba, mohlo začít chodit celodenně. Ale možná jsme si to přebrala špatně…

Každopádně Veroniko, Tobě radím, pokud bys měla zájem udržet si RD, napsat na MŠMT někomu z odboru předškolního vzdělávání, kde ti určitě potvdrí, že to, co tady píšeme, je optavdu možné (tedy že můžeš mít dítě přihlášené na celý den, ale pokud chodí jen 4h, máš nárok na RD) a s tou odpovědí se potom ohánět ve vaší školce a na sociálce. Protože evidentně si tam někdo zákon špatně vyložil. Není prostě možné, aby to všude šlo a v jednom městě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.8.08 10:13
VERONIKA píše:
Jani - ano, je to tam napsáno, ale pokud si přečteš všechny příspěvky od Báry (anonymní) tak se taky dozvíš, že je možné, že babička malého ze školky někdy nevyzvedne, protože je již starší jestli jsem to dobře pochopila!Jen říkám co je možné! Kamarádka je samoživitelka a takto musela vráti RD, protože ze zdrav. důvodů nemohla vyzvednout malou Natku ze školky (ani nemá nikoho kdo by ji vyzednout mohl po těch 4 hod.) a musela ji tam párkrát nechat dýl než jen na ty 4 hod. a problém byl hned na světě!

Pokud si přečteš moje příspěvky někde na první stránce diskuse,tak tam najdeš větu o tom, že samozřejmě moc dobře vím, že když nebudu moc ty 4 hodiny z jakéhokoliv důvodu splnit, tak že samozřejmě to hned oznámím na příslušná místa, protože moc dobře vím, že v tom případě nárok na RP ztrácím! Čti pořádně a nerozčiluj se. :-) Prostě jen nemáš pravdu…

Bára

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
31.8.08 10:15

Jana 24,

děkuji, že se mě zastáváš. Pochopila jsi mé příspěvky zcela správně.

Bára

• Citovat
  • Upravit
VERONIKA
31.8.08 10:29

Báro - možná jsem právě na sociálce potkala takovou státní zaměstnankyni jako jsi ty - třeba se jí zdá, že za její práci je máho ohodnocená a dělá jen do výše svého platu a tak na to sere!!!!!!!!! I tato možnost tu je!

Víš, to že mi malého nevzali do školky mě vůbec netrápí - já jsem ráda, že si ho můžu užívat i dál a nemusím ho dávat do školky jen abych ušetřila nějakou korunu! Já jsem ho tam chtěla dát z toho důvodu, že by si s dětmi pohrál a byl by se svými vrstevníky!
Víš máme tu i soukromé školky se kterýma není problém, ale prostě jsem ho tam dávat nechtěla a není to z toho důvodu, že by jsme na to neměli! Je pravda, že kdybych byla v ráci tak mám cca 10krát víc peněz než na RD, ale já si myslím, že peníze nejsou všechno a navíc peníze budou, ale ty zážitky s malým by mi žádné peníze nevynahradily!!!!!!!!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin