Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jestli chodíš třikrát za týden tak to není zas tak hrozné. Ale já bych teda na mateřskou asi šla. Manžel nepracuje nebo jak? Kdyby pracoval tak můžeš mít docela vysokou mateřskou.
@rigousek No ty peníze se nám budou hodit určitě, už teď co si vydělám, tak dávám stranou, protože přijdu o zbytek rodičáku a budu mít jen jeden a dítko mohu dát do školky až od 3 let. Právě v tom jsou ty peníze, ale zase se cítim v práci dobře, není to nic náročného, jde o prodej oblečení a docela mi to v té práci i utíká, ale už vidím, jak budu mít myšlenky, jestli to chlap doma zvládá a tak no… ![]()
@Petra131 Manžel pracuje, akorát přijde z práce a já za půl hoďky odcházím, takže se vlastně střídáme v péči o dítko.
Do školky můžeš dát dítko i dříve. Mé půjde v roce a půl k zápisu, od září budu platit školné a od ledna 2016 si půjde zvykat na prostředí školky.
@Voltiček To bohužel né právě, už jsem se ptala, mají všude plno a na soukromou školku nemáme, je to právě složitější… ![]()
V šestinedělí bych se na to vykašlala. Nemůžeš zůstat doma aspoň ty 2-3 něsíce po porodu?
@Anonymní píše:
@Voltiček To bohužel né právě, už jsem se ptala, mají všude plno a na soukromou školku nemáme, je to právě složitější…
Tak to ano, v tomto případě. To je škoda.
Ale však si můžeš změnit délku rodičáku tak ten co máš teď si změň na co nejkratší dobu ať vybereš co nejvíc peněz. A další rodičák si taky můžeš dát třeba na 1 rok to bys ho pak měla vysoký. Nevím jak ti to vychází nebo co a jak.
Také chodím od roka malé do práce, na 2 dopoledne v týdnu. V červnu se má narodit druhé dítě a určitě na nějakou dobu práci vynechám. Zase třeba nastoupím až v roce toho druhého. Pokud ty peníze nepotřebujete nijak extra tak zůstaň alespoň na mateřské těch 28 týdnů a vrátit se můžeš potom. Přece jen pokud budeš kojit, tak to bude těžké skloubit. A pokud si předtím pracovala na plný úvazek a máš smlouvu na dobu neurčitou tak dostaneš mateřskou, takže peníze budou pravděpodobně větší než z rodičáku.
@Petra131 minimální doba čerpání RP je 19 měsíců a je třeba k tomu mít určitou výši příjmu. Takže na rok to nejde. S mateřskou to vychází do 2 let věku dítěte.
Myslím že autorka nemá plný úvazek takže by šla asi na RP. 19 měsíců není zas tak moc aby to doma nevydržela a může si třeba domluvit že by chdila na záskoky jako přivýdělek.
Tak já být tebou, tak začnu pracovat až ve 2-3 měsících miminka, kdyby to nešlo tak v roce. chápu, že penízky se hodí, ale raději bych se pár měsíců věnovala jen miminku.
@Anonymní píše:
Předem prosím o zachování anonymu.
Mám doma skoro dvouleté batole a chodím 3× v týdnu do práce na odpolední směnu ( 4h ), nyní jsem těhotná a mám 4 měsíce do porodu, zvažuji, jestli se na práci vyprdnout a nebo pracovat dál, to by ale znamenalo chodit i v 6. nedělí. Do práce chodím od ukončeného roka našeho prvního dítka. Hlídá vždy manžel, ale nějak si nedovedu přestavit, jak by hlídal to miminko, unavená si nepřijdu, ani jsem nebyla unavená při prvním miminku, ale pravda je, že jsem byla jen doma, ale někdy jsem měla prostě tu potřebuj odejít a dělat něco úplně jiného, ale kojila jsem jen 3 měsíce, co když teď budu kojit déle? Nějak mám teď myšlenky jestli to zvládnu, nebo ne. Co vy? Zvládli by jste to? A chtělo by se vám? Je to práce na pozici prodavačky, majlant za to nemám, ale finančně nám to trochu pomůže.
Držím Ti palce. Nedovedu si představit pracovat 3 x týdně s novorozencem v šestinedělí. Sama pracuji od porodu částečně z domova a do firmy chodím jen 1× týdně na pár hodin. Malé jsou 2,5měsíce a to nekojím. Jsi statečná.
Předem prosím o zachování anonymu.
Mám doma skoro dvouleté batole a chodím 3× v týdnu do práce na odpolední směnu ( 4h ), nyní jsem těhotná a mám 4 měsíce do porodu, zvažuji, jestli se na práci vyprdnout a nebo pracovat dál, to by ale znamenalo chodit i v 6. nedělí. Do práce chodím od ukončeného roka našeho prvního dítka. Hlídá vždy manžel, ale nějak si nedovedu přestavit, jak by hlídal to miminko, unavená si nepřijdu, ani jsem nebyla unavená při prvním miminku, ale pravda je, že jsem byla jen doma, ale někdy jsem měla prostě tu potřebuj odejít a dělat něco úplně jiného, ale kojila jsem jen 3 měsíce, co když teď budu kojit déle? Nějak mám teď myšlenky jestli to zvládnu, nebo ne. Co vy? Zvládli by jste to? A chtělo by se vám? Je to práce na pozici prodavačky, majlant za to nemám, ale finančně nám to trochu pomůže.