Práce na HPP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Prace na HPP
Holky dotaz. Jsem za mestnana na hlavni pomer u firmy kde beru cca 16-17 t cistyho. Ted se mi naskytla moznost brigady na zivnostak. Vim ze z toho osvc budu odvadet dane. Jak je to ho ale se socialnim a zdravotnim? Budu ho muset platit znova v cely vysi ikdyz ho za me plati zamestnavatel?
Pocitam ze z brigady bych mohla mit v prumeru cca 7000/mesic ale ze zacatku spis tak okolo 2000-3000 tak bych nerada abych vydelala 3 a 2 dala za soc a zdrav a dane…
Nema nekdo zkusenost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky, myslím, že to bude nějak takhle:
u ZP nebudeš odvádět zálohy na pojistné, ale na konci zdaň. období vyplníš přehled, kde se vypočte a odvede skutečné pojistné, nepoužívá se min. vyměřovací základ, takže to bude v tvém případě max. do 500Kč za každý měsíc, kdy jsi podnikala
u SP se zálohy a pojistně odvádět nebude pokud rozdíl mezi příjmy a výdaji nepřesáhne asi 60tis. za rok, což bys mohla splnit
Každopádně budeš muset podávat daň. přiznání a to i ze zaměstnání.
Doufám, že jsem trochu pomohla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lidlinka píše:
Ahojky, myslím, že to bude nějak takhle:
u ZP nebudeš odvádět zálohy na pojistné, ale na konci zdaň. období vyplníš přehled, kde se vypočte a odvede skutečné pojistné, nepoužívá se min. vyměřovací základ, takže to bude v tvém případě max. do 500Kč za každý měsíc, kdy jsi podnikala
u SP se zálohy a pojistně odvádět nebude pokud rozdíl mezi příjmy a výdaji nepřesáhne asi 60tis. za rok, což bys mohla splnitKaždopádně budeš muset podávat daň. přiznání a to i ze zaměstnání.
Doufám, že jsem trochu pomohla.
Moc to nechapu uprimne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Budeš OSVČ na vedlejší činnost. Zdravotní platit nebudeš, sociální si myslím, že budeš muset platit v minimální výši pro vedlejší činnost což je tuším něco okolo 778 Kč měsíčně. Možná že nebudeš muset platit ani ty zálohy na sociální, pokud půjde o malý výdělek…to ti řeknou na sociálce. V každém případě pokud si vyřídíš ŽL musíš se nahlásit na finančáku, sociálce a zdravotní pojišťovně, kde všude uvedeš, že půjde o vedlejší příjem, tam ti s konkrétní výší záloh poradí a řeknou co a jak. Na konci zdaňovacího období si pak budeš muset udělat daňové přiznání a přehled na zdravotní pojišťovnu a sociálku - tam ti podle skutečných výdělků může vyjít nějaký doplatek na pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Princess píše:
Budeš OSVČ na vedlejší činnost. Zdravotní platit nebudeš, sociální si myslím, že budeš muset platit v minimální výši pro vedlejší činnost což je tuším něco okolo 778 Kč měsíčně. Možná že nebudeš muset platit ani ty zálohy na sociální, pokud půjde o malý výdělek…to ti řeknou na sociálce. V každém případě pokud si vyřídíš ŽL musíš se nahlásit na finančáku, sociálce a zdravotní pojišťovně, kde všude uvedeš, že půjde o vedlejší příjem, tam ti s konkrétní výší záloh poradí a řeknou co a jak. Na konci zdaňovacího období si pak budeš muset udělat daňové přiznání a přehled na zdravotní pojišťovnu a sociálku - tam ti podle skutečných výdělků může vyjít nějaký doplatek na pojištění.
Je nejaka infolinka kde mi to reknou presne? Me jde o to abych se nehrnula do brigady kde budu vydelavat okolo 3-4000max pocitam aspon ze zacatku a nedala pulku za ruzny dane a dalsi pic..viny…tose mi ve vysledku vubec nevyplati zacinat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je mi to jasný, ale jako OSVČ vedlejší určitě nebudeš první rok platit víc než ty minimální zálohy na sociální pojištění. Jak už psala nade mnou Lidlinka tak ani ty se neplatí pokud příjem z té vedlejší činnosti nepřesáhne nějakou hranici, cca 60 tisíc za rok. Já si jen nejsem jistá, jestli se to dá odhadnout takhle dopředu a rovnou neplatit zálohy vůbec…u zdravotního pojištění to tak je, doplatíš to až na konci zdaňovacího období, pokud teda budeš mít takový zisk, že bude nutné doplácet. Sociálka to má vždycky všechno složitější
Kontakty bys měla najít na cssz.cz zavolej si tam, kam spadáš podle svého bydliště, snad ti poradí konkrétně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkusim obvolat. Me jde o to aby se mi to vubec vyplatilo tu brigadu brat. Abych proste neprodelala boty…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit