Zdravotní a sociální u OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
zdrav. a soc. u OSVČ
Ahoj holky, chci začít po mateřské pracovat jako OSVČ. Zajímalo by mne, jak je to s odvody. Mamka mi radí, ať si platím nejnižší zálohy zdrav a soc, manžel mne „straší“, že nebudu mít skoro žádný důchod. Spořím si penzijko a životko, ještě mam i spořící účet, ale vím, že to není žádná sláva. Jenže co já vím, co bude za 30 let… Můžu se zeptat, jak to máte vy? Daně se odvádí jednou za rok, to vím, ale ty zálohy jsou měsíční, že?
Byla jsem nadšena pracovat sama na sebe, ale teď mam z toho docela depku, pač se vůbec neorientuji v těch odvodech a ani tabulkách, uffff.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Martrich píše:
Ahoj holky, chci začít po mateřské pracovat jako OSVČ. Zajímalo by mne, jak je to s odvody. Mamka mi radí, ať si platím nejnižší zálohy zdrav a soc, manžel mne „straší“, že nebudu mít skoro žádný důchod. Spořím si penzijko a životko, ještě mam i spořící účet, ale vím, že to není žádná sláva. Jenže co já vím, co bude za 30 let… Můžu se zeptat, jak to máte vy? Daně se odvádí jednou za rok, to vím, ale ty zálohy jsou měsíční, že?
Byla jsem nadšena pracovat sama na sebe, ale teď mam z toho docela depku, pač se vůbec neorientuji v těch odvodech a ani tabulkách, uffff.
zajdi se informovat na OSSZ
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako za 30 let na důchody nebude vůbec. Ale minimum bych odváděla. Zálohy na soc+zdrav jsou měsíční myslím do 10 v měsíci, pokud se nepletu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Minimální zdravotní poj. je 1752,– a sociální 1894,–, o důchod já strach nemám, stejně mám žádný nedají
. Jde o to, v čem chceš podnikat a jestli raději není lepší využít svou kvalifikaci a nechat se zaměstnat. Zaměstnanecké výhody mít jako OSVČ nebudeš
- Citovat
- Upravit
Jsem pro rok 2015 našla:
Sociální 1.943,–Kč - z toho se vyplácí co? - jakože hmotná nouze když jsem na up?
Zdravotní 1.797,–Kč
Nemocenská 115,–Kč - toto je nepovinné? Pořád nemůžu najít.
Důchodové 1.744,–Kč - toto je nepovinné? Pořád nemůžu najít.
Děkuji za vysvětlení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Blekota zdravotní a socialni platit musíš, nemocenske je dobrovolné - sama si můžeš určit kolik bys na něj platila. Těch 115,– je minimum..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@viccca píše:
@Blekota zdravotní a socialni platit musíš, nemocenske je dobrovolné - sama si můžeš určit kolik bys na něj platila. Těch 115,– je minimum..
A to důchodové - to je taky extra? Takže tady dobrovolné?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Blekota dobrovolné. Snad by to měl byt nějaký ten 3 pilíř..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Martrich píše:
Mamka mi radí, ať si platím nejnižší zálohy zdrav a soc, manžel mne „straší“, že nebudu mít skoro žádný důchod.
Tohle není nic, co by sis dlouhodobě mohla sama určit, jen v tom prvním roce. Poté už budeš platit podle výše skutečných příjmů v předchozím roce.
Když si teď budeš platit ty nejnižší zálohy a během roku budeš mít vyšší příjmy, doplatíš rozdíl příští rok na jaře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Martrich
Jsem téměř stejně mladá jako ty. A podle důchodové kalkulačky půjdu do důchodu v březnu roku 2052. Živnosťák mám od roku 2009, začínala jsem na rodičáku jako vedlejšák, od roku 2011 jsem OSVČ na plný úvazek.
Zálohy na zdravotní a sociální si platím jen ty minimální a to z jednoho prostého důvodu. Za těch 37, nebo kolik to let, už na důchody prostě nebude. Takže já si na důchod budu syslit peníze bokem, a nebudu spoléhat na stát, který se na nás za ty roky vybodne.
Neplatím si ani nemocenské, protože mám takovou práci, kdy i kdybych onemocněla, tak je to celkem šumák. Když budu v nemocnici, můžu pracovat přes mobil, doma z postele u notebooku. A když nějaký pátek pracovat nebudu, svět se nezboří.
Nějak mě nebaví cpát státu více, než je bezpodmínečně nutné
. Raději místo toho přispívám u dětí ve škole, nebo přispívám na opuštěné děti, zvířátka, na onko nadaci. Přijde mi to prospěšnější, než dávat peníze státu, když zmizí kdoví kde ![]()
Ale třeba je můj přístup nezodpovědný. To se ukáže až časem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Martrich píše:
platím si minimální odvody, nemocenské vůbec, důchod neřeším - stejně se ho nejspíš nedožiju
Jinak daně se snad dají nastavit i zálohově, ale já si třeba platím ročně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty odvody na pojišťovny se ridi podle toho jaky si měla za předchozí rok základ dane. Jako podnikatel nováček si budeš první rok platit jen minimální zálohy..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@viccca píše:
@Blekota dobrovolné. Snad by to měl byt nějaký ten 3 pilíř..
Takže ikdybych to platila tak zbytečně, protože nemám asi někde uzavřenou smlouvu (penzijko, životko atd), chápu to správně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit