Práce přesčas
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
prace prescas
Ahojky,
zajimalo by me jak je to s prescasama. zakonik prace jsem cetla, ale nejak tomu nerozumim, tak zkousim i takhle.
zamestnavatel se me na nic nepta, automaticky mam psane prescasy. jsem samozivitelka. mam narok ho nekdy odmitnout? jak je to s proplacenim? mam narok si ho vybirat ve volnu nebo ho proplacet? nebo je to na zamestnavateli jak mi s tim nalozi?
jde o to ze po lete jsem mela skoro 200 h prescasu, chtela jsem proplacet, byl to problem, nakonec mi to po castech proplaceli, ale vybirala jsem ve volnu, o coz jsem moc nestala, vzhledem k polovicnimu uvazku. penez malo, volna 27 dni v mesici, ale mohla koukat jen doma do zdi.
ted mam dalsi praci, v trvalem zamestnani zas temer 100 hodin prescasu, ja si to od ledna chtela vybirat ve volnu, ze bych vic sluzeb vzala v druhem zamestnani nebo odpocinula a venovala se skole, ale nechteji mi to umoznit, ale chteji proplacet. o coz ja ted nestojim
chtela bych vedet na co mam narok a abych mela cim argumentovat. jak jsem psala, zakonik jsem moc nepochopila
dekuju moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Se Zákoníkem práce se to má takto (pokud nemáš ve smlouvě napsáno „nerovnoměrně rozvržená pracovní doba“, pak by to bylo jinak).
Pokud máš plný úvazek, tak zaměstnavatel má právo ti přikázat ročně 150 hodin práce přesčas. Ty přesčasy se evidují na tzv. kontu pracovní doby (informuj se, jestli zaměstnavatel má tato konta zřízená - může a nemusí) a pokud ti během následujících 90 dní neumožní za přesčas vyčerpat náhradní volno, je jeho povinností ti přesčas proplatit. Pokud ti ho ani po této době neproplatí, máš právo (ale ne povinnost) okamžitě zrušit pracovní poměr pro nevyplacení části mzdy.
Pokud máš částečný úvazek, může ti zaměstnavatel nařídit poměrně menší část přesčasů.
Pak jsou ještě přesčasy, u kterých musí mít zaměstnavatel podepsáno, že s jejich odpracováním souhlasíš. Ty činí u plného úvazku 256 hodin ročně. Zapátrej v paměti, jestli jsi něco takového podepisovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepodepisovala nic. delam v nemocnici, proste kdyz jsou dovolene nebo nekdo marodi, tak to ostatni musi vzit za nej.
takze mam narok zadat ze si to chci vybrat aspon castecne ve volnu?
@Jura007 juro,dik ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak je to s odpracovanými přesčasy (proplatit nebo vybrat volno), to určuje zaměstnavatel, bohužel. Stejně jako s čerpáním dovolené… V tomhle se zaměstnanec holt musí podřídit - s výjimkou případů, kdy zaměstnavatel porušuje Zákoník práce.
Zkus si ten Zákoník detailně nastudovat, bude se to hodit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 píše:
Jak je to s odpracovanými přesčasy (proplatit nebo vybrat volno), to určuje zaměstnavatel, bohužel. Stejně jako s čerpáním dovolené… V tomhle se zaměstnanec holt musí podřídit - s výjimkou případů, kdy zaměstnavatel porušuje Zákoník práce.
Zkus si ten Zákoník detailně nastudovat, bude se to hodit.
tak pokud jde o dovolenot tak zaměstnavatel ti může určit kdy si vybereš polovinu dovolené a ta druhá je jen na tobě
přesčasy ti bud do 3 měsíců musí proplatit nebo ti umožnit vzít si volno nejčastěji se ale proplácejí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechci zakládat novou diskuzi tak se ptám tady. V lednu jsem udělala 14 hodin přesčasů klasicky v týdnu a 11 hodin přesčasu v sobotu takže bych měla dohromady dostat zaplaceno 25 hodin přesčasů a ne jen 14 je to tak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dana26 tušíš správně, přesčasový příplatek za 25 hodin a příplatek za práci v sobotu za 11 hodin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vim, že to tak bylo.Ale s tema novelama jsem si nebyla jista:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesčasy samozřejmě za podmínky, že se jedná o práci přesčas, t. j. nad fond pracovní doby zaměstnavatele - pozor na to při zkráceném pracovním úvazku zaměstnance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@trckaludmila22 : Za hodiny přesčasů přes týden je máš placene v prumeru, co máš na dovolenou. Vikendove přesčasy máš placene v prumeru a navíc máš priplatek za práci o víkendu. Pokud děláš navíc noční směny, tak máš ještě noční priplatek. Já dělám na CNC a přesčasů mám požehnaně. Dokonce víc, než je povolené zákonem.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenusek11111 to není přesné dle zákona. Možná máte kolektivní smlouvu, kde je to takto stanoveno.
Podle zákona je přesčas placen jako běžná hodinová sazba + 25% průměrné hodinové sazby(může i více), víkendový příplatek je 10%, ale po dohodě může být i v jiné výši.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poradí někdo jak se zaměstnavatelem řešit že prostě neuznává přesčas? Nejde ani tak o firmu, jinde přescasy platí. Ale zrovna náš regional. reditel zastava že musime vse stihnout nebo holt jsme tam dyl. Prakticky sám tvrdí že to je práce která se za 8 hodin bezne nestíhá. Navíc nám už půl roku chybí člověk. Jsme malá pobocka a ještě musime plnit za 4 lidí když jsme 3… někdo nejaky nápad abych si jen nezadelala na problémy? Nejsem tam zas tak dlouho a měnit přaci nechci ale tohle tempo asi dlouho nedám a přesčasy jsou u náš prostě automaticke. Bohužel kolegové co tam jsou dyl to tak akceptují takže mne nic jiného nezbylo..
možná blbý dotaz, asi buď se s tím smířit nebo zas hledat dál.. peníze zas nejsou tak špatné ale kdyz si spočítám ty hodiny a ten stres…
dávám anonymne z pochopitelnitelnych duvodu..
- Citovat
- Upravit
Prosím poraďte ještě:) je možno propaltit přesčasové hodiny které vznikly v lednu až v unorové výplatě
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dovolím si obnovit diskuzní téma…
Mám x-hodin přesčasů. Na výplatní pásce nikdy není kolonka přesčasy..Jak tedy poznám, že mám zaplacené všechny hodiny přesčas? Když jsem si chtěla nějakou vybrat formou náhradního volna, tak mi bylo řečeno, že žádné nemám.
Ve smlouvě nemám o přesčasech nic napsáno a vedoucí se nechce bavit, prý není o čem.
Vyznáte se někdo? Díky za každou informaci.
- Citovat
- Upravit