Prace přesčas zadarmo?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Kdyz to mas ve smlouve tak ano. Ja mela a plat a bylo tam napsano ze v tom je i 150 hod prescasu. Mela jsem 40 hod za mesic a pak jsem to prestala pocitat. Byla krize, vsichni jsme se bali o praci a mlceli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj.Chci se informovat a na netu jsem nikde nedohledala.Je pravda, ze vam zamestnavatel muze naridit 150 hodin rocne prescasu, ktere vam nemusi proplatit? V zakone jsem to nenasla a ve smlouve nic takoveho taky nemam
Ano, některé soukromé firmy to mívají u pozic s flexibilní pracovní dobou. Taky to mám ve smlouvě, reálně to po mě zatím nikdo nechtěl. Spíš je to o tom, že když měsíčně nadělám něco navíc, tak nemám nárok na proplacení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj.Chci se informovat a na netu jsem nikde nedohledala.Je pravda, ze vam zamestnavatel muze naridit 150 hodin rocne prescasu, ktere vam nemusi proplatit? V zakone jsem to nenasla a ve smlouve nic takoveho taky nemam
obvyklé je to spíše např. u PČR, u běžných zaměstnanců to není tak obvyklé, na rozdíl od PČR, ta jede podle služebního zákona a ne zákoníku práce.
Práci přesčas je možné konat jen výjimečně. Zaměstnavatel ji může nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 zákoníku práce i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než osm hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo, a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
Dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno nepřísluší, je-li mzda sjednána již s přihlédnutím k případné práci přesčas (to lze učinit zejména v pracovní smlouvě, nejvýše však rozsahu 150 hodin práce přesčas za kalendářní rok, u vedoucích zaměstnanců je hranice 416 hodin ročně).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zákoník práce § 93 (2) 150 hodin ročně, § 114 (2) za přesčas, náhradní volno (u mzdy), (3) odměna za práci přesčas může být sjednána ve mzdě
§ 127 (2) za přesčas, náhradní volno (u platu), (3) vedoucí má přesčasy zadarmo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:
Zákoník práce § 93 (2) 150 hodin ročně, § 114 (2) za přesčas, náhradní volno (u mzdy), (3) odměna za práci přesčas může být sjednána ve mzdě§ 127 (2) za přesčas, náhradní volno (u platu), (3) vedoucí má přesčasy zadarmo
Ale ja to ve smlouve nemam
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ale ja to ve smlouve nemam
Jestliže nemáte ve smlouvě sjednáno, že odměna za práci přesčas je ve mzdě, tak vám ji musí zaměstnavatel proplatit s příplatkem § 114 (1) anebo náhradní volno § 114 (2). Anebo máte plat, pak platí § 127.
Příspěvek upraven 30.01.19 v 15:32
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
podle mě může.
A nebo, jako to bylo v mé bývalé práci: pokud nemáš alespoň x hodin přesčasů, nedostaneš bonusy, ale jen základ (dost nízký).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lasička1 píše:
Slyšela jsem,že to má Lidl.
Já to nemám, ale nejsem na prodejně. Nám každý přesčas 3× do říká proplácí.
- Citovat
- Upravit