Vyhazov 2019

Anonymní
29.1.19 10:53

vyhazov 2019

Dobrý den, tak mi právě vzkázali z práce že se po rodičovské už nemusím vracet. A že v rámci toho mnoha dobrého co mezi námi bylo za těch 15let bylo, že čekají že se rozejdeme v dobrém dohodou. Četla jsem tu starší diskuze a utěšuje mě že nejsem jediná, prosím jak to je letos v 2019, je něco nového? Kdo máte čerstvou zkušenost z nedávné doby s vyhazovem po rodičáku? Anonym prosím, zatím trávím tu novinku a okolí neví… Jak zjistím na jak velké odstupné bych měla mít nárok, když jsem teď na konci RD a RP? Jsou to tři platy z pracovní smlouvy nebo z předchozího výdělku před dítětem? Mám trvat na uvedení paragrafu o nadbytečnosti do dohody, nebo nejít na dohodu a trvat na tom ať mě vyhodí výpovědí z jejich strany? Nechci nikoho odrbat ale po těch „hezkých společných letech“ mě to překvapilo a naštvalo a nechci s dítětem jíst trávu, než si něco najdu, což taky může chvíli trvat. Děkuji a omlouvám se za výlev, ještě to zpracovávám. Kdo to máte za sebou, jak jste to zvládli s malým dítětem?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
29.1.19 10:56

Jestli se nemýlím, tak pokud jim podepíšeš dohodu, na odstupné nebudeš mít nárok, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
29.1.19 10:58

Pokud podepíšeš dohodu, podle mě ztrácíš nárok na odstupné a podporu z ÚP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
29.1.19 11:01

Nechod dohodou. Budeš bez odstupného (pokud nebude stanoveno v te dohodě) a je pak nižší podpora na up. Na nějaké řeči o hezkých společných letech bych se jim vyprdla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
29.1.19 11:02

v dobrém..nedělat problémy a podepsat dohodu, tak to vidí oni..nic nepodepisuj, dohoda je vůči tobě nevýhodná..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
29.1.19 11:04

Ano, rekni ze to chapes. Pokud pro tebe nemaji zarazeni, ze se na ne nebudes zlobit, kdyz te propusti pro nadbytecnost.

Ach jo, to jsou ty neprijrmne zivotni chvilky :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Twixinka
29.1.19 11:13

Tak odstupne je ve vysi tri platu dle smlouvy + mas mit vypovedni lhutu 2 mesice,ktere Ti musi zaplatit a je jedno,jestli budes chodit do prace nebo Te nechaji doma .. dohodu urcite nepodepisuj,z jejich strany je to hnusny a pravdepodobne Te jen zkousi,ptze vedi,ze na to skoro nikdo nepristoupi :roll:

• Citovat
  • Upravit
5487
29.1.19 11:47

Máš nárok na 2 platy za výpovědní dobu a 3 jako odstupné :palec: Dohoda je výmet jako sviňa, to sorry, ale moc slušně s tebou takto nejednají :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.19 11:53

Jsem zaměstnavatel a nechápu Vašeho zamestnavatele, že toto na Vás zkouší. Máte nárok na 3 mesicni odstupné, které se počítá z průměrného výdělku v době, kdy jste tam pracovala. Kolik to je přesně Vám řekne třeba právník na úřadu práce, který je zdarma. Vezmete si s sebou vyplatni pasky nebo vypisy z účtu, kam Vám chodila výplata. Na Vašem místě bych zaměstnavateli sdělila, že chcete nastoupit a že dohoda je možná pouze v případě, že v Dohode o ukoncení PP i v lejstru pro úřad práce bude uveden důvod ukončení pracovniho pomeru, coz jsou organizacní duvody a BUDE VÁM PRIZNÁNO ODSTUPNÉ VE VÝŠI 3 PLATŮ průměrného měsíčního výdělku. Pokud tyto skutečnosti v dohodě uvedené nebudou, trvejte na výpovědi. Jediné, co nevím, je jestli když vás propustí Výpovědí, nenáleží Vám tak peníze za výpovědní lhůtu 2 měsíce. Na to se zeptejte právníka. Protoze pak byste mela nárok na místo 3 platů 5.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.1.19 12:04

Holky děkuju za rady a za podporu, já se v tom teď tady plácám. Dívala jsem se na nabídky práce ale je to dost mizerné, zatím akorát snad nějaký úklid po večerech ale na ten pracák asi budu muset, je mi z toho blivno. Malej mi tu brečí a já nabírám s ním.

• Citovat
  • Upravit
24992
29.1.19 12:05
@Anonymní píše:
Holky děkuju za rady a za podporu, já se v tom teď tady plácám. Dívala jsem se na nabídky práce ale je to dost mizerné, zatím akorát snad nějaký úklid po večerech ale na ten pracák asi budu muset, je mi z toho blivno. Malej mi tu brečí a já nabírám s ním.

no tak jim hlavne tu dohodu nepodepis. jen at ti zaplati, co maji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
29.1.19 12:05

Trvala bych na tom, aby mi dali výpověď z organizačních důvodů, tj. nárok na odstupné 3 + 2 za výpovědní lhůtu. Zkouší to, je to hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.19 12:53

Pane/paní slunečnice, dívám se na výplatní pásky ale nevím co mám hledat. Kdyby to bylo podle smlouvy, tam mám cca dvacet, tak by to bylo odstupné 3×20? Nebo z výplat z předchozích 12ti měsíců jako se z toho počítala mateřská? To by bylo 3×jako mateřská? Tady píšou holky v diskuzi staré že to měla paní ze tří měsíců posledních co pracovala, to jsem měla skoro třicet (přesčasy, já blbá ještě zaučovala tu mladou místo mě), to by bylo hodně hezké mít 3×30tisíc. Ale někdo tady zase píše že u rodičáku se to počítá z předpokládáného výdělkku, co to je? To je to co je smlouvě? No a kdyby to ještě bylo pětkrát místo třikárt plat, to by bylo ještě úplně jinde. Kde se píše o té výpovědní lhůtě, v zákoníku práce? Potřebuju vědět s kolika penězi na měsíc můžu počítat, když třeba tři nebo čtyři měsíce nic nenajdu, nedejbože déle, kdyby to bylo šedesát děleno třeba 6 měsíci tak můžu utratit max deset tisíc, a za chvíli to zas budou nový boty na jaro a bunda, aspoň že bude léto a nemusím řešit další zimní gatě a bundu a čepice, malej hned ze všeho vyroste. Holky kdo jste řešili odchod, prosím klidně anonymně, co jste řešili, jak jste to zvládly? Já mám hrozný pocit že něco nebudu vědět, něco opomenu, oni se mnou vydrbou a podepíšu něco co nemám, nebo že mi odstupné odrbou a jánebudu vědět na co mám právo a něco prošvihnu. Takže dohodu nepodepisovat vůbec nebo když tam bude ten paragraf pro nadbytečnost a odstupné (jak poznám že je to to správné?) ? Nebo když to odmítnu a řeknu že chci aby mě oni vyhodili, jak poznám že tam je správný paragraf a že odstupné je správné? Nebo zeptat se na pracáku právníka, bude se se mnou někdo bavit? Byl jste tam někdo se radit? Mě přijde že u nás co jsem si byla pro rodičák, tak co člověk nevěděl že má chtít, tak nikdo s ničím neporadí, nejlíp přijít tam s vyplněnou žádostí a všechno si zjisit sám dopředu (tady na emimi :-) ). A v nové práci, jak se zaměstnavatelé dívají když někdo se uchází o práci a má tu předchozí ukončenou vyhazovem? Nedívajís e na něj jako na blbečka co nic neumí?

• Citovat
  • Upravit
26856
29.1.19 13:08

Ale ty nebudes mit vyhazov. To bude ukonceni PP z organizacnich duvodu. Navic navazujici na skonceni RD, takze nic vyjimecneho.
Po skonceni PP se zajdi zaregistrovat na UP (nemusis pak platit zdravotni pojisteni). Podporu v nezamestnanosti ti budou vyplacet az po 3 mesicich (pokzd budes mit 3-mesicni odstupne).

Chapu tvoji paniku. Je to hodne neprijemne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
29.1.19 13:09

Odstupné se počítá z průměrného výdělku za předchozí čtvrtletí, ale když jsi v té době byla na RD, tak z pravděpodobného výdělku.

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat