Vyhazov 2019
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
https://www.emimino.cz/…mestnanosti/
tady v emimi poradně píšou že :
Zákon stanovuje, že na podpoře dostanete maximálně 15 660 Kč. To znamená - pokud jste měli čistý plat 35 tisíc (a 65 % je 22 750 Kč), máte beztak nárok pouze na 15 660 Kč v prvních měsících.
T znamená že podpora se počítáz čistého příjmu??? to bych byla sakra jinde než jsem myslela
a pak tam píšou:
Podpora v nezaměstnanosti po rodičovské
Na podporu v nezaměstnanosti tedy máte nárok po rodičovské dovolené. Z náhradní doby zaměstnání ale se ale nedá použít váš čistý příjem, proto se spočítává z průměrné mzdy za 1.-3. čtvrtletí předchozího roku. To v roce 2019 dělá 27 000 Kč.
Po rodičovské tedy budete pobírat 4050 Kč první dva měsíce (0,15násobek). Další dva měsíce vám přijde 3240 Kč měsíčně (0,12násobek) a poslední měsíc čekejte 2970 Kč (0,11násobek).
Co to sakra je? Tak počítá se to ze mzdy nebo ne? Já už to nechápu. Kdo to do té poradny píše, nějaký odborník nebo někdo tady odtud?
- Citovat
- Upravit
@cecetka píše:
Ty nemas chlapa?
Sporťáku už máš chlapa? ![]()
U nás je to trochu složitější a nechci to tu rozepisovat abych nebyla snadno poznatelná. Snad to nevadí. ![]()
- Citovat
- Upravit
Si asi v práci myslí, že jste spadla z višně, ne? ŽÁDNÁ DOHODA!! AŤ si řeči o hezkých letech schovají na koledu…
s podporou a odstupným poradí na pracáku, dle mne při výpovědi pro nadbytečnosti určitě nároky jsou… třeba tady jsou vypsané jednotlivé možnosti :
http://aperio.cz/…ke-dovolene/
už ten úvod vyznívá poměrně optimisticky ![]()
Příběh z poradny: Heleně se blížil konec rodičovské dovolené, a tak se rozhodla kontaktovat svého zaměstnavatele, aby se domluvili na jejím návratu. Věděla, že na jejím místě pracuje někdo jiný. Zaměstnavatel si za ni sehnal náhradu.
K jejímu překvapení jí ředitel sdělil, že tato kolegyně má pracovní smlouvu na dobu určitou, která však uplyne až za rok. Jiná pracovní pozice prý bohužel není k dispozici. Helena se ocitla v situaci, kdy pochopila, že se s ní v práci nepočítá a že se jí chtějí „zbavit“. Po pár dnech ji ještě vedoucí personálního oddělení kontaktovala s tím, že podepíšou s Helenou dohodu o ukončení pracovního poměru, což se prý běžně dělá. Poradkyně Heleně doporučila, aby na tuto dohodu nepřistupovala a v den nástupu po skončení dovolené šla do práce s tím, že je připravena začít pracovat. Povinností zaměstnavatele je zařadit matku po návratu z rodičovské dovolené k původní práci, bez ohledu na zástup. Nakonec Helena dostala výpověď, avšak s dvouměsíční výpovědní dobou, po kterou dostávala náhradu mzdy, a ještě jí bylo vyplaceno odstupné.
Příspěvek upraven 29.01.19 v 14:15
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jezis. Tak si zavolej na pracak. Ale kdyz dostanes odstupne za 3 mesice, tak 3 mesice nedostanes podporu. Pracak bude hradit zdravotni.
Znama to mela tak, ze kdyby se hned druhy den, co ji skoncil RP a RD, sla zaregistrovat na UP, tak by dostala ty 4000. Ale kdyz sla na jeden den do prace, a pak dala vypoved, tak se ji to pocita z predpokladaneho platu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud půjdeš na podporu bez jediného dne, kdy by ses vrátila do práce, tak to bude jen ta nízká podpora počítaná po náhradní době, letos to je kolem 4600 první 2 měsíce, pak se snižuje. Takže pokud budeš uzavírat dohodu, je lepší, aby tam byl aspoň jeden den návrat do práce a nebo si nech dát výpověď. A pak je důležité přihlásit se na pracák do 3 dnů po skončení prac. poměru, jinak by se opět brala jako poslední zaměstnání ta náhradní doba. Když se přihlásít do 3 dnů, bude se počítat z platu a ten strop vychází letos kolem 18 tis. Ale vyplácí se v tomhle případě až po uplynutí těch měsíců, za které náleží odstupné. Kdežto, když bys šla na podporu po náhradní době, tak by měla být vyplácena hned, i když bys měla odstupné, protože v tomto případě by nebylo bráno, že se jedná o odstupné z posledního zaměstnání, protože posledním zaměstnáním by byla náhradní doba.
Pokud ti nenabídnou v dohodě vyšší než zákonné odstupné (3 měsíce), tak proč bys na ni přistupovala? Při výpovědi máš 3měsíční odstupné + mzdu nebo náhradu mzdy než doběhne výpovědní doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dobrý den, tak mi právě vzkázali z práce že se po rodičovské už nemusím vracet. A že v rámci toho mnoha dobrého co mezi námi bylo za těch 15let bylo, že čekají že se rozejdeme v dobrém dohodou.
Tak jim odpověz, že také na ta léta ráda vzpomínáš a že v rámci toho všeho dobrého, co mezi vámi bylo očekáváš, že se dohodnete ukončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti a odstupném zákonném + navíc ve výši dvou měsíčních mezd. Kdyby ti dali výpověď tak by ti navíc museli dát mzdu (nebo její náhradu) za období, kdy by ti doručili výpověď do konce měsíce (protože dvouměsíční výpovědní doba začíná prvním dnem měsíce následujícího po měsíci doručení výpovědi). To, že považuješ za slušnou dohodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Tak jim odpověz, že také na ta léta ráda vzpomínáš a že v rámci toho všeho dobrého, co mezi vámi bylo očekáváš, že se dohodnete ukončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti a odstupném zákonném + navíc ve výši dvou měsíčních mezd. Kdyby ti dali výpověď tak by ti navíc museli dát mzdu (nebo její náhradu) za období, kdy by ti doručili výpověď do konce měsíce (protože dvouměsíční výpovědní doba začíná prvním dnem měsíce následujícího po měsíci doručení výpovědi). To, že považuješ za slušnou dohodu.
Je to někde napsané? V zákoníku práce? Že musí dát dvouměsíční výpovědní dobu při výpovědi?
- Citovat
- Upravit
A ještě musím řešit rodičák? Rodičovský Příspěvek? Může se při nástupu do evidence na UP ještě dobírat? Mám to nastavené že mi měl zbytek několika měsíců dojíždět při práci ale teď… jestli mám honem letět to navýšit abych to dobrala před vyhazovem resp. nástupem na UP?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Je to někde napsané? V zákoníku práce? Že musí dát dvouměsíční výpovědní dobu při výpovědi?
Samozřejmě.
Zákoník práce, hlava IV, § 51.
A pokud se týče podpory v nezaměstnanosti: Pokud dostaneš výpověď od zaměstnavatele pro nadbytečnost, nemusíš nic ÚP dokazovat a máš nárok na nekrácenou podporu.
Při ukončení PP z tvé strany nebo dohodou máš nárok na nekrácenou podporu jen v případě, že jsi k tomu měla vážný důvod (například nebylo možno skloubit péči o dítě se zaměstnáním).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže bych měla dostat šestinásobek mzdy když mě vyhodí oni??
![]()
To se mnou tou dohodou opravdu chtějí vy.. drbat!!
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Takže bych měla dostat šestinásobek mzdy když mě vyhodí oni??![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To se mnou tou dohodou opravdu chtějí vy.. drbat!!
Chtějí ušetřit.
A pozor na tzv. výpověď dohodou! To je prý teď takový finta. „Výpověď dohodou“ je nadpis (nesmyslný) a obsahem je klasická dohoda. Když to podepíšeš dole na důkaz souhlasu, podepsala jsi dohodu. Hmotněprávní listiny se nehodnotí podle nadpisu, ale podle obsahu.
Takže se nauč rozlišovat mezi podpisem na kopii, potvrzujícím doručení nějaké písemnosti, a podpisem na důkaz souhlasu.
Ke každému podpisu připojuj datum podpisu. A nenech se dotlačit k antedatování podpisu čehokoliv.
Podpis potvrzující doručení - nejlíp někam nahoru: „Bylo mi doručeno dne… podpis“.
Podpis na důkaz souhlasu se obvykle připojuje pod text, se kterým souhlasíš pod „Strany četly a souhlasí“.
Odmítat převzetí čehokoliv nemá smysl. Písemnost se považuje za doručenou okamžikem, kdy se dostane do dispoziční sféry adresáta (tj., kdy měl adresát objektivní možnost seznámit se s jejím obsahem). To, že odmítl písemnost převzít, hodil ji personalistovi či pošťákovi pod nohy nebo do kamen, nehraje roli - jeho volba.
Výpověď je jednostranný projev vůle jedné strany a nabývá právních účinků doručením druhé straně.
Dohoda společný projev souhlasné vůle obou stran a nabývá právních účinků podpisem poslední strany, která připojila svůj podpis na důkaz souhlasu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to je síla co všechno ještě zkoušejí. Já myslela že to moje je to nejhorší…
A jak je to s tou výpovědní lhůtou. Když budu trvat na vyhazovu, můžou chtít abych se tam na ty dva měsíce vrátila pracovat? Když pro mě nemají údajně adekvátní práci? Nebo to musí být výslovně napsané ve té výpovědi? Nebo to z toho vyplývá automaticky, že když mě vyhazují pro nadbytečnost tak ty dva měsíce dostanu peníze za výpovědní lhůtu ale budu sedět doma?
- Citovat
- Upravit
Nechala bych si doručit výpověď pro nadbytečnost. Chtějí s tebou s prominutím akorát vyjebat. Takže nebuď hloupá, žíádnou dohodu nepodepisuj a nech se oficiálně vyhodit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuju za citát, takže ten druhý bod, to teda bude zřejmě z toho co mám ve smlouvě. To by bylo docela dobré. Takže mi vyplatí to co jsem brala v čistém? Nebo v hrubém? Krát tři?
A teď tady paní píše souběžně v jiné diskuzi, že se musí jeden den nastoupit do práce, jinak se dostane nějaká nižší podpora z hospodářství nebo co? Já myslela že se musím přihlásit do tří dnů (před týdnem jsem četla na blesku že se člvoěk musí přihlásit po RD do tří dnů, místo do osmi jak to je jinde, a pak dostane normální podporu, ještě jsem si říkala no jo chudáci ženský co se jim to stane, a bum, už došlo i na mě. To vůbec nevím jak bych to udělala, na jednu stranu být zlá že na dohodu s nima nepudu a na druhou stranu žebrat že chci na jeden den nastoupit, to mě pošlou přesně vím kam. Teď jsem nalívala malýmu sirup a chtěla i sobě do sklínky, a pak sjem tu stála jak solnej sloup s tím drahým sirupem v ruce a přemýšlela jestli můžu, jestli radši nemám začít pít jen vodu, že si možná tyhle věci brzo nebudu moct dovolit, že musím teď šetřit každou korunu protože kdovíco bude.