Práce v laboratoři - jaké vzdělání?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
32
25.8.15 14:19

Práce v laboratoři

Přeju pěkný den. Momentálně jsem těhotná a čekají mě 3 roky na MD. Doposud jsem pracovala jako asistenstka v kanceláři v úplně jiném oboru než mám vystudovaný. Studovala jsem Bezpečnost a kvalitu potravin na VFU a mám Bc.. Diplom mi leží v šuplíku. Jednou bych se chtěla dostat k práci v laboratoři, nejlépe do zdravotnictví, ale nevím jestli je to úplně možné s mojí VŠ i když v popisu uplatnění možnost práce v laborce uvádějí. Jestli jsou tu maminky nebo i bezdětné co dělají laborantky ve zdravotnictví jaké vzdělání bylo potřeba? Existují nějaké programy vzdělávání mimo VŠ? Atestace nebo něco jak bych se mohla tomuto zaměstnání přiblížit? Díky moc za odpovědi :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9654
25.8.15 15:27

Spíš než vzdělání je důležité, co umíš. Znám i laborantky s gymplem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
25.8.15 15:49

@Jahru a kde pracují? V jakých laboratořích?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9654
25.8.15 17:26

Biologické laboratoře, laboratoře na VŠ (třeba i vfu), hematologické a biochemické lab.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
25.8.15 17:35

@Jahru Jelikož praxi v oboru po škole nemám žádnou, takže bych musela jet od nuly dá se říct. Ale v rámci školy hodně chemické lab., analýzy v lab, mikrobiologie apod. Ikdyž na takovou práci narazit je asi celkem štěstí. Ráda bych se v oboru ještě nějak vzdělávala a doba na MD mě přijde momentálně jako nejvhodnější doba:-) Sice by to byl záhul, ale za zkoušku člověk nic nedá:-) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
25.8.15 19:28

Aha, tak já jsemmimo. Mám vzdělání, abych mohla dělat (taky) v chemické laborce. A - dělám něco úúúplně jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
25.8.15 19:50

@Emilie A v jakém oboru pracuješ jestli se můžu zeptat? A jsi spokojená?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
25.8.15 22:21

Tak u nás v laboratoři je důležitější vzdělání než to, co umíš. Co neumíš, to tě totiž naučíme, ale akreditační komise a nepodkročitelná minima personálního vybavení jsou neúprosné a ty „papíry“ jsou prostě potřeba… :nevim:

Jako zdroj informací navrhuju například zákon 96/2004 Sb., je tam hned několik „laboratorních“ povolání a popis, jak se ke kterému dostat a jak se v něm dá více specializovat. Spousta informací je taky na www.nconzo.cz. Obojím, jak zákonem, tak stránkami Centra je potřeba se důkladně prožvýkat, ale když budeš mít trpělivost, vytěžíš z toho odpověď skoro na cokoliv. :)

Kdybys měla nějaký konkrétní dotaz, dej vědět, jsem dneska extra urvaná a už mi to moc nemyslí, takže sepsat něco k tvým původním otázkám je momentálně nad moje síly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
1.9.15 03:00

Dělám také v laborce, ne tedy zdravotní, ale chemické. Mám vystudovanou pouze střední školu s maturou, pbor chemik operátor se zaměřením na farmaceutickou výrobu.
Za posledních pár let k nám do laborek přibrali dost lidí, kteří o chemii nemají ani páru, takže tu dělá např. mechanik elektrovik, ajťák, kluci, co studovali technickou průmku…
Myslím, že práci bys určitě sehnala, nezáleží na vzdělání, ale na zápalu a ochotě učit se novým věcem.
Odkud jsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
3.9.15 15:55

@zpc h Takže všechny lidi jste zaučovali úplně od píky? To si nedovedu představit, ale pokud ti lidé dělají jen jednu a tu samou práci furt dokola tak to člověk asi chytí do ruky. Jsem u Uherskohradišťska. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
3.9.15 18:27

@krasnyden jj, zaučovali jsme. Občas to bylo náročný, ae všichni pochopili. Fakt to byli lidé, co viděli poprvé v životě byretu, pipetu,..o chem. výpočtech ani nemluvím :) ale dali to. Šlo hlavně o jejich přístup, někdo se snažil vše naučit a pochopit, jiní se zase tvářili, že je pořád komandujeme a nutíme pracovat…
Tak to je od nás trochu z ruky, dělám v Kralupech v Synthosu (tedy teď jsem na neschopence, kvůli těhotenství) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
4.9.15 08:06

@zpc h Já jsem také momentálně doma, za 3 měsíce mám termín. Následující minimálně 2,5 roku budu mít na to přemýšlet co budu dělat po mateřské. Ale kdybych nebyla těhotná, a přečetla si tvůj koment, tak hned zítra posílám životopis do nějaké laborky :D :D Nechápu proč jsem to neudělala dřív :zed: :zed: Nejspíš jsem měla strach, že bych to nezvládla a všechno jsem už zapoměla:-D Chjo.. No nedá se:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
5.9.15 00:56

@krasnyden za tři měsíce máš termín? já taky :D
Určitě to potom zkus, máš véééélké šance se do laborky dostat :)
Kdy přesně máš termín? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
5.9.15 09:17

@zpc h No vychází mi to na 2.12:-D Ještě je to dlouhá doba, ale už teď si přijdu lehce nemotorná:-D A jsem zvědavá co budu říkat a dělat v listopadu, když už teď po ránu lezu z postele jak stařena:-D Ty máš kdy termín? A víte co čekáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
5.9.15 09:26

@Jahru musíš mít obor zdravotnický laborant nebo vystudovano biochemii, alespoň tak mi to řekli v nemocnici.

@krasnyden
zas si to tak nemaluj, asi záleží v jakém kraji. Já jsem ze SM a mám Mgr. obor analytická chemie, 15 let praxi v oboru a práci jsem hledala cca před 2 lety asi půl roku a plat taky žádná sláva :D
Ale teda vím, že kdybych byla ve středních čechách nebo na Pardubicku, tak se mám jak prase v žitě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat