Práce vs. děti 1,5 a 3,5 roku

Anonymní
26.5.21 10:44

Práce vs. děti 1,5 a 3,5 roku

Dobrý den, zajímá mě váš názor - dostala jsem nabídku na práci, o které s ním, ale v době nástupu by dětem bylo 1,5 a 3,5 let - mladší kojím. Manžel by musel nastoupit na RD, jiné hlídání nemáme, což mu prý nevadí, ale řekl, že by nepral a nežehlil + neumí vařit. Finančně by to bylo podobné jako doteď, možná malinko lepší, jde spíš o mé ambice… Šly byste do toho?

Jesle oba odmítáme

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3958
26.5.21 10:47

Tak pokud by mě to s dětmi doma nebavilo a měla bych příležitost se realizovat v práci, která mě bude bavit, plus manžel by byl ochotný být doma, šla bych do toho.
Ale můj případ to není, já jsem ráda, že jsem na rodičovské, a nenechala bych se o to připravit :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
26.5.21 10:48

Bude uklízet? vytírat, mýt koupelnu, wc, zajde na nákupy? žehlení… jako nevím příjdeš z práce a doma další směna… vyprat, pověsit, poskládat, vyželhlit prádlo… myslím že i uklidit, uvařit jim na další den a než dojdeš domu asi i na ten nákup… Pokud by šel on na rodičák měl by převzít to co jsi ty dělala když jsi byla doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
26.5.21 10:52

To žehlení bych jestě pochopila, ale co je za problém s praním? Můj chlap si pere sám od doby co jsme se poznali a uvařit něco lehkého taky zvládne. A na jak dlouho by to bylo? Pulroku? Rok a pul? Aby jsi pak z prace nedosla domu a musela zacit druhou šichtu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
26.5.21 10:53

Ambice dobrý, ale asi nebudeš mít čas na děti, protože budeš v práci, pak vařit. Nebude ti to líto? Já jsem začínala s prvním dítětem ještě o trochu dřív, ale bylo to tak kolem 25 hodin měsíčně. Ve dvou letech jsem navýšila na půl úvazek (reálně je to víc). Důvod, právě že se mi od malého dítěte nechtělo. S druhym bych to chtěla podobně.

Bude manžel aspoň nakupovat a trochu poklidi nebo přijdeš z práce do bince a budeš to ještě uklízet? A ta tvoje práce, to je fulltime?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.5.21 10:54
@Veru1987 píše:
Bude uklízet? vytírat, mýt koupelnu, wc, zajde na nákupy? žehlení… jako nevím příjdeš z práce a doma další směna… vyprat, pověsit, poskládat, vyželhlit prádlo… myslím že i uklidit, uvařit jim na další den a než dojdeš domu asi i na ten nákup… Pokud by šel on na rodičák měl by převzít to co jsi ty dělala když jsi byla doma…

Jen by mě zajímalo, co je za problém uklízet při práci? :think:
Ve třech letech max.se matka obvykle vrací do práce a všechny tyto činnosti dělá taky po pracovní době ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
26.5.21 10:56
@Thomassss píše:
Ve třech letech max.se matka obvykle vrací do práce a všechny tyto činnosti dělá taky po pracovní době ne?

Problem je, že to mladší dítě je malinké a asi by bylo fajn, kdyby s ním maminka po pracovní době trávila čas a ne vytirala podlahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.5.21 10:58
@Santa Juana píše:
Problem je, že to mladší dítě je malinké a asi by bylo fajn, kdyby s ním maminka po pracovní době trávila čas a ne vytirala podlahu.

A u tříletého už ten čas s ním trávit nemusí a může se věnovat podlaze? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
26.5.21 11:00
@Thomassss píše:
Ve třech letech max.se matka obvykle vrací do práce a všechny tyto činnosti dělá taky po pracovní době ne?

Tak když bude chlap doma na rodičáku tak si má jen hrát s dětmi a žena z práce příjde.. uklidí, uvaři, nakoupí, vypere… aby tatínek se zase mohl věnovat dětem?
Tak když jde matka ve třech do práce tak se snad se dělí ty rodiče o práci doma, neee? Nebo má žena zkrácený úvazek, nebo má jednodušší prací kde končí ve 14 hodin a má čas na tu domácnost.
A je snad normální že se zapojí i tatínek do domácnosti když už je žena v práci, než když byla doma na rodičáku. Samozřejmě i tak by se měl zapojit muž, ale třeba v menší míře než když už jde žena do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
26.5.21 11:02

Šla jsem do práce v podobnym věku mladšího dítěte… práce super, ale mrzí ty první zážitky: jizda na odstrkovadle, kole, prvni bobovani/brusleni, kolikrat jejich hlasky co z nich vypadnou, urazy kdy bys je chtela utesit… tyhle veci mam z fotek a videi, takze jsem o ne sice uplne neprisla, ale nebyla jsem u toho,… poradne si to rozmysli, jestli je pro tebe prace dulezitejsi, ja kdybych mela na vyber, jsem s nima doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.5.21 11:06
@Veru1987 píše:
Tak když bude chlap doma na rodičáku tak si má jen hrát s dětmi a žena z práce příjde.. uklidí, uvaři, nakoupí, vypere… aby tatínek se zase mohl věnovat dětem?
Tak když jde matka ve třech do práce tak se snad se dělí ty rodiče o práci doma, neee? Nebo má žena zkrácený úvazek, nebo má jednodušší prací kde končí ve 14 hodin a má čas na tu domácnost.
A je snad normální že se zapojí i tatínek do domácnosti když už je žena v práci, než když byla doma na rodičáku. Samozřejmě i tak by se měl zapojit muž, ale třeba v menší míře než když už jde žena do práce.
@Veru1987 píše:
A je snad normální že se zapojí i tatínek do domácnosti když už je žena v práci, než když byla doma na rodičáku. Samozřejmě i tak by se měl zapojit muž, ale třeba v menší míře než když už jde žena do práce.

Každá rodina to má nějak nastavené a mělo by to fungovat.
Já jsem jen psala, že nevidím problém chodit do práce a při tom uklízet domácnost. Někdo v tom problém třeba vidí a je to v pořádku - a musí se tedy podle toho zařídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.21 11:13

Za mě jedině za předpokladu, že by se chlap doučil vše, co k mateřské tak nějak patří. Čili nejen péči o děti, ale také ten úklid, praní, vaření alespoň základních jídel. Jinak přijdeš z práce domů a místo aby sis trochu užila své malinké děti, tak budeš vyvářet večeři a oběd na druhý den, prát a žehlit.

@Thomassss Rozdíl je v tom, že když pracují oba rodiče a děti jsou ve školce, tak si jeden z nich může dovolit mít třeba zkrácený úvazek nebo lépe upravenou pracovní dobu. Když bude táhnout vše sama (finančně) a pak ještě makat doma za chlapa, který neumí zapnout pračku, tak se za pár měsíců složí. Si to otoč - co by řekl tvůj chlap, kdyby po příchodu z práce musel doma navařit a uklidit celý byt, přestože ty jsi s děckama doma? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
26.5.21 11:15
@Thomassss píše:
Každá rodina to má nějak nastavené a mělo by to fungovat.
Já jsem jen psala, že nevidím problém chodit do práce a při tom uklízet domácnost. Někdo v tom problém třeba vidí a je to v pořádku - a musí se tedy podle toho zařídit.

V tom taky problém nevidím pokud není doma na rodičáku manžel… tak by se musel zapojit i on prostě. My to tak dokonce máme uklízím a starám se o domácnost já. Končím brzo v práci, mám nenáročné zaměstnaní jak fyzicky, tak časově. Muž jezdí z práce v týdnu cca 17-19. Takže opravu je to na mě doma. A nestěžuji si rozhodně. Ale kdyby doma byl určitě by se zapojil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7673
26.5.21 11:16
@unuděná píše:
Za mě jedině za předpokladu, že by se chlap doučil vše, co k mateřské tak nějak patří. Čili nejen péči o děti, ale také ten úklid, praní, vaření alespoň základních jídel. Jinak přijdeš z práce domů a místo aby sis trochu užila své malinké děti, tak budeš vyvářet večeři a oběd na druhý den, prát a žehlit.@Thomassss Rozdíl je v tom, že když pracují oba rodiče a děti jsou ve školce, tak si jeden z nich může dovolit mít třeba zkrácený úvazek nebo lépe upravenou pracovní dobu. Když bude táhnout vše sama (finančně) a pak ještě makat doma za chlapa, který neumí zapnout pračku, tak se za pár měsíců složí. Si to otoč - co by řekl tvůj chlap, kdyby po příchodu z práce musel doma navařit a uklidit celý byt, přestože ty jsi s děckama doma? :nevim:

Přesně tak!!! Souhlasim přesně se vším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68929
26.5.21 11:17

Vycházela bych z toho, jak to máte nastavené teď, co dělá za práce ten, co je doma. Pokud absolutní většinu, tak bych čekala absolutní většinu i od muže, když si to vyměníte. Ne nutně stejné činnosti, vařit se asi z minuty na minutu nenaučí, ale zkoušet by to s jednoduššími věcmi mohl začít. Pračku bych mu ukázala, jak zapnout, to není žádná věda. Žehlení bych zredukovala.
Pokud to máte nastavené, že jedete plus minus půl napůl, i když jsi na RD, tak na tom asi netřeba nic měnit. Ale jestli fungujete ve stylu - máma je doma s dětma a dělá veškeré práce kolem a táta vydělává, tak ne, nepřepla bych do modelu táta je doma s dětma, máma vydělává a stále dělá veškeré práce kolem.

Jako já třeba peru, žehlím a vařím, ať jsem na RD nebo pracující, ale zas vím, že když jsem se vrátila do práce, muž přebral beze slova spoustu činností, na které já dřív měla čas a teď už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat