Nová práce a dovolená? Jak to je?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Lhůta tam není, mohou ti dát i dovolenou ve zkušební době, ale vše záleží na dohodě se zaměstnavatelem. Platí, ze 50% dovolené je na zaměstnanci a 50% dovolené ti může zaměstnavatel nařídit (např. Když je přes Vánoce omezený provoz tak se nakáže dovolená). Jinak nárok na dovolenou vzniká při počtu odpracovaných měsíců. Pokud máš ve smlouvě např. 25 dní dovolené tak to znamená, ze mas nárok na cca 2 dny dovolené za každý odpracovaný měsíc (25:12). Takže bych se dohodla se zaměstnavatelem třeba ze začátku prosince, ze v unoru potřebuješ volno a nahlas si jej dopředu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Martha03 Nic takového neplatí, čerpání (celé) dovolené určuje zaměstnavatel, v různých firmách to samozřejmě funguje různě, někde si člověk plánuje komplet celou dovolenou sám, ale právní nárok na to není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Martha03 Nic takového neplatí, čerpání (celé) dovolené určuje zaměstnavatel, v různých firmách to samozřejmě funguje různě, někde si člověk plánuje komplet celou dovolenou sám, ale právní nárok na to není.
Ano pravda. Omlouvám se za mystifikaci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A není v zákoně, že do 30.6. to může nařídit zamestnavatel a pokud tak neudělá, tak si to může zvolit zamestnanec? Mám pocit, že to tak bylo…
Edit: Jo to u nevycerpane dovolené za loňský rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla bys odpracovat 60 dní, než si vezmeš dovolenou. Zkušebka se do toho počítá a ta ti běží dnem nástupu do práce, ne až další měsíc. Ale většinou je to o domluvě s nadřízeným.
V únoru už ve zkusebce nebudeš, takže když se včas donluvis tak by si ji měla dostat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také si jdu pro radu. Od 1.3. budu nastupovat do nové práce po mateřské. Nemám ještě podepsanou smlouvu ale už je to jisté. Muž ale dnes přišel s tím že bychom si měli objednat na prázdniny dovolenou. Já ale vůbec netuším jestli mi tu dovču dají
co byste dělali? Přijde mi hloupé jít se ptát na dovolenou když jsem ještě ani nenastoupila do práce… A zase objednat dovolenou když nevím jestli jí pak dostanu mi taky přijde riskantní. Muž jasně řekl že beze mě by se 3 dětma nejel, což chápu. Nejde nám o nějakou zahraniční dovolenou ale jen o chatu tady v ČR na týden ale i tak se to musí předem zarezervovat a zaplatit… Co byste dělali na mém místě? Díky
- Citovat
- Upravit
Je to o domluve. Na dovolenou narok nemas, takze bych s ni raději nepocitala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to samozřejmě o domluvě, ale, že by na ní nebyl nárok po několika měsících je nesmysl
Takže pokud nastupuji do práce 1.3. tak v létě nějaký týden dovolené určitě ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tuším, že za každý odpracovaný měsíc je nárok na 1/12 celkového ročního nároku na dovolenou. Takže v srpnu v tomhle případě na 5/12. Takže nárok budeš mít, ale nezapomínej, že čerpàní dovolené určuje zaměstnavatel.
Příspěvek upraven 30.11.19 v 20:54
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proste se na rovinu se zamestnavatelem domluv. Ja si takhle brala dovolenou jeste ve zkusebce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží taky co máš za práci. My si v práci kolikrát zamlouvali dovolenou už v únoru, aby byla jistota že ji budem mít, protože se prostě nemohlo stat, že by mělo dovolenou víc jak třeba 2 lidi zároveň a když někdo třeba onemocněl musel pak ten z dovolené zpět do práce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Po návratu z MD se dovolena počítá jinak, já se vrátila od října a dostala jsem 11,5 dne (z celkových 25 za rok). Od nástupu ji vlastně pořád sem tam čerpám, není kdy ji vybrat a proplatit nechtějí
takže 100% budes mít v létě narok na 5 dní dovolené ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, potřebuji menší radu zkušenějších, chci se zeptat jak je to s dovolenou? Do práce jsem natoupila 25.9.2019 od té doby mám i smlouvu, od toho datumu, s tím že zkušební doba by měla být nejspíš od 1.10.V unoru bych si potřebovala, nebo chtěla bych si vzít dovolenou, jedná se mi o krátký týden ve kterém dělám jen 4 dny, vím, že je tam nějaká lhůta po které si až lze vzít placenou dovolenou, ale nevím zda je do toho započítaná i ta zkušebka či nikoliv. Když pominu tyhle všechny informace, nevíte teda kdy si mohu nejdříve nebo od kterého datumu žádat dovolenou? Snad to není moc zmatené, moc děkuji a mějte pěkný zbytek večera