Jak se vyrábí mýdlový sliz?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
14.9.05 08:01

prací sliz

Ocet jsem trochu naředila, přece jenom jsem měla strach ho tam dát neředěný, asi tak půl na půl s vodou. Octa jsem dala tak asi třetinu co dávám aviváže. Taky jsem do toho kápla pár kapek citronového eterického oleje(ale popravdě, moc v prádle cítit nebyl, buď dám příště víc, nebo se na to vybodnu).
 Lenka

• Citovat
  • Upravit
1177
14.9.05 08:26

Re: prací sliz

Leni, díky za odpověď. Aviváž už asi 2 měsíce nepoužívám, ale zvláště úpletové oblečení je dost tvrdé, takže ocet to jistí. Ale ještě by mě zajímalo, jestli ten sliz nezačne po nějaké době zapáchat. Moc místa v bytečku nemáme, ale 5l láhev bych snad někde dala. Nicméně kdyby to smrdělo, tak by to asi nebylo ono a manžílek by mi ekologické praní okamžitě zatrhnul. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.9.05 10:30

prací sliz

Tak to nevím, jestli nezačne zapáchat, protože jsem ho teprve nedávno vyrobila poprvé. Jen doufám, že ne. Udělala jsem to z 10 l vody, příště udělám jen půlku a zkusím tam dát více mýdla, snad to bude prát lépe i ty fleky na utěrkách z kuchyně a taky se dříve spotřebuje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
14.9.05 10:31

prací sliz

pardon, zapomněla jsem se podepsat :oops: (opět)
Lenka

• Citovat
  • Upravit
1177
14.9.05 10:49

Re: prací sliz

Možná, že mám hloupé dotazy, ale máme docela novou pračku, tak bych ji nějakým svým ekozásahem nerada zničila. Valcha je sice podstatně ekologičtější, ale… :) Takže dotaz: Mohu používat ocet jako aviváž i při praní s běžným pracím prostředkem? Mám doma ještě pár kilo Persilu, tak ho chci nejdříve zužitkovat. A taky musím na manžílka pěkně postupně, jinak hrozí, že by z pohodlnosti byl zá:,–(ně proti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
14.9.05 12:31

ahoj, mě by to taky zajímalo, jestli se tím nepokazí pračka… ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1771
16.9.05 10:33

ocet

Ahoj,
ocet můžete používat i s klasickým práškem. Pračce to nic neudělá. Spíš jí to čistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
16.9.05 10:41

Re: ocet

Tak to je fajn, díky, o víkendu zkusím poloekopraní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
20.9.05 15:05

Re: ocet

A opět já s dotazem. Zajímalo by mě, zda se v tom slizu dají prát třeba i vlněné věci nebo věci z příze s příměsí viskózy, aby nezplstnatěly a nesrazily se. Já na tyhle kousky oblečení používám Perwool nebo Woolite. Abych pravdu řekla nevím, nakolik tyhle prací prostředky škodí nebo neškodí životnímu prostředí. Pokud by ten sliz nebyl k tomu určen, znáte nějaký jiný vhodný prací prostředek na vlnu, který nebude příliš zatěžovat životní prostředí ani mou peněženku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
20.9.05 15:40

Mě by taky něco zajímalo - není takto vyprané prádlo octem cítit? Jinak se mi to jako nápad taky docela líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
20.9.05 16:16

Ocet nesmrdí, když ho tam nedáš příliš, naopak - je to krásně cítit pracím práškem. Já ocet ředím dle rad výše cca 1:1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
11.10.05 00:41

ja jsem taky dostala Persil gel pro miminka, sice pekne voni, ale pradlo je po nem tvrde, jako kdyz uschne na prudkem slunci a pak se spatne zehli. Zkousela jsem Permon a ten je uzasny. Samozrejme je bio, voni cistotou, zadna sila jako Persil a pradlo je mekke. Taky jsem zkousela jadrove mydlo a byla jsem spokojena, doporucuju. Na fleky se mi osvedcilo zlucove mydlo. Ocet jsem jeste nezkousela, ale mam na nej zalusk. Koupila jsem Hanku, mydlovy prasek a pere stejne jako sliz.
Jedina nevyhoda slizu je, ze je dost nechutny. Asi jsem ho mela dost husty, ale kdyz jsem ho davkovala, tak se mi silne navalovalo… Ale pere dobre :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
11.10.05 16:13

Tak pro ty, kdo se ptal, jestli se sliz kazí: nekazí, alespoň mě se nezkazil zatím nikdy. Já ho mám v tom kýblu postavený ve vaně, tam nám nepřekáží a zvědavci se v něm nehrabou :lol: . Peru v něm cokoliv, i vlněné ponožky a obyčejnější svetry. Na vlněné svetry ale používám nějaký lanolinový prostředek - dostala jsem odlito do lahvičky, tak ani nevím jak se to jmenuje. Ale můžete se podívat sem :

http://www.vbavlnce.cz/index.php?…

nebo DonGemini má něco na vlnu:

http://dongem.hurikany.info/index.php?…

Jinak pokud vám na utěrkách a tak zůstaly nějaké fleky, můžete do praní přidat sůl na skvrny - viz na té první stránce, nebo taky Ecover takovou prodává. Je to ekologické bělidlo, které je použitelné v domácnosti i na další věci, jak jsem zjistila. Čistila jsem tím různé zanešené věci, jako vázu, aromalampu, štětku na nádobí - spolu s ní se vyčistil i zanešený hrnek, ve kterém jsem to měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
509
14.10.05 17:24

Ahoj maminy,
protože se mi Anička začala osypávat :cry: , napadlo mě, že by to mohlo být aviváží. Zkusila jsem máchat octem a ejhle bylo to lepší :) . Tak jsem nelenila a vyrobila také sliz a peru její věcičky jen ve slizu a máchám octem. Pro vůni přidávám pár kapiček aromatického olejíčku a je po problému s osypáváním :lol: . Hurááááá!!!! Díky za dobrý tip :lol:

Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat