Jak se vyrábí mýdlový sliz?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Prací prostředky
Ahoj holky,
na diskuzi ekologická domácnost jsem se dočetla,že na prádlo používáte mýdlový sliz.. Nějak jsem tam ale nenašla, jakým způsobem se přesně vyrábí..Bohužel jsem neměla čas to prohledávat celé.. ![]()
Mohly byste mi prosím když tak napsat odkaz s návodem? Ještě jsem se chtěla zeptat - kupuju persil Sensitive jakožto bezfosfátový. Škodí i tak životnímu prostředí, nebo tím,že neobsahuje fosfáty je to v pohodě a já teda nemusím vyrábět ten sliz??
Díky za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj Pajino,
nejsem sice objevitel slizu, ale pokusím se ti to co nejlépe popsat (taky bych to tam dlouho hledala):
kostku mýdla nastrouháš a rozpustíš v trošce vody,
potom to ředíš horkou vodou a přidáváš prací sodu.
Do druhého dne ti to zeslizovatí.
Na normálně špinavé prádlo můžeš dát 1 kelímek - asi těch 250ml, na hodně špinavé 2 kelímky.
Kýbl, do kterého sliz vyrábíš, může být 10-ti litrový. Na ten tak akorát vyjde ta kostka mýdla.
Nepamatuju si, kolik se správně má přidávat té sody, ale já dávám tak plnou hrst a myslím, že mi to stačí.
K Persilu. Je určitě moc dobře, že je bezfosfátový! Ale třeba já bych už si takový běžný prášek nekoupila, a to z několika důvodů. Zanáší se tím pračka, prádlo je po vyprání tvrdé, takže musíš používat aviváž - další zbytečná chemie přímo na kůži, a je to drahé.
Po několika měsících praní ve slizu na střídačku s DonemGemini bych do toho už prostě nešla. Prádlo mám měkoučký, místo aviváže používám (když nezapomenu) jenom ocet, je to daleko levnější. A nepodporuju nějakej přiblblej nadnárodní koncern, kterej nás masíruje svojí reklamou
.
A jak to pere? Mýdlo podle mě pere úplně stejně dobře (teda spíš líp
) než všechny tu superprášky dohromady. Tak to vyzkoušej a uvidíš. Může se teda stát jedna věc - než se ti vyčistí pračka a prádlo od těch usazenin, může ti prádlo zešednout, to prý způsobí ta soda. Při dalším praní se to zase vybělí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
prací sliz
Dobrý den,
mám dotaz: na kolik stupňů můžu s tím slizem prát? Jde to i na 60-90 stupňů?
Díky Lenka
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
taky mám dotaz. Dá se ten sliz vyrobit i z klasického „mýdla s jelenem“? Nebo používáte nějaké speciální?
Milli
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
používá se to nejobyčejnější, jádrové, hnědé, s jelenem (nebo bez jelena
)
ve slizu jde i vyvářet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tedy já vám nevím,ale mě ten sliz moc nefungoval, do vířivky bych ho dala, tam by byl dost účinný, ale v automatce při tomhle dávkování jsem neoprala dobře ani víc ošpiněné ponožky.
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky,
mě mamka koupila prášek přímo pro kojence a jmenuje se GOLD POWER,je to mydlinkový prášek,dávájí se ho tam jen 3 polévkové lžíce.Pravda je,že je prádlo měkounký,ale nevypere zdaleka tak pěkně jako Persil sensitive.
Ten sliz vyzkouším,působí to i na mrkev????
Ahoj L:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky,
Asi nejsem ten spravny ekologicky myslici clovek, ale mne Persil (sensitive) vypere uplne vsechno a uplne perfektne. pradlo voni a je mekke. Mam jednu takovou praktickou otazku: Kde pak skladujete ten desetikilovy kybl se slizem? Nezkazi se to casem?
Vubec si neumim predstavit, ze si v dnesni dobe nekdo dela starosti se strouhanim mydla a pridavanim sody.
Samozrejme se snazim tridit plasty a papir, nevyhazuju odpadky z auta a nezakladam cerne skladky… ale asi nejsem ten spravny ekolog, kdyz mi tohle prijde uz trosku moc …
Obdivuju vas, ze zvladate resit tyhle veci…
Marka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Marko, já si ho teď dělám jenom z půlky a z kýble, ve kterém to dělám to pak přeliju do 5l flašky od vody (tuším, že snad Fromin)
Mrkev to asi úplně napoprvé nevypere, tím jsem se nějak nezabývala, používáme oranžový bryndák
A na plenách to moc neřeším, protože je vybělí slunce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen tak mimochodem - já jsem sliz začala používat hlavně kvůli plenám - tím, že jsme používali látkové, prací prášek docela rychle mizel a tohle je za pár kaček (doslova, to mýdlo stojí asi deset korun) a pleny to rozhodně vypere dobře. A když by sem tam nějaký flíček nešel do zářiva vyprat, tak na plenách mi to fakt nevadí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
zaujalo mě to, taky bych to zkusila, ale nevím ani, co je to prací soda
, jak to vypadá? A co s tím slizem děláte, než ho spotřebujete celý? To je jen tak v koupelně v tom kbelíku?
Eva
- Citovat
- Upravit
jak ho skladuju jsem psala o příspěvek výš ![]()
Jinak prací sodu koupíš v drogerii, mají ji v kilovém pytlíku do třiceti korun, hrubou nebo jemně mletou (to je jedno)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
prací sliz
Tak jsem se nad sebou zamyslela a zkusila jsem poprvé vyrobit prací sliz a následně v něm vyprat. Použila jsem i ocet místo aviváže. A tady je můj první dojem: prádlo nebylo vyprané nic moc. Hlavně utěrky z kuchyně zůstali trohu flekaté a jakoby zaprané. Možná jsem tam dala toho slizu málo. Na druhou stranu bylo prádlo krásně měkoučké, řekla bych lepší, než z aviváže, hlavně ručníky a ložní prádlo. Nevím, zda to bylo tou sodou ve slizu nebo tím octem. Každopádně to zkusím znova a toho slizu dám víc, uvidíme. Někdo tady zmiňoval, že prádlo trochu zešedně, než se z něj vyplaví zbytky prášku, tak na podruhé to bude třeba lepší. Je fajn, že je to ekologické a taky levné. ![]()
- Citovat
- Upravit
Re: prací sliz
Taky mě to zaujalo, zvlášť když jsme na chalupě našli krabici jádrového mýdla - vidím, že skvělé dědictví po babičce.
Jen by mě zajímalo, jestli použitím té prací sody neblednou barvy. A ten ocet dáváte ředěný nebo tak jak se koupí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit