Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Chtěla bych se zeptat vás maminek, co trpíte na alergie a ekzémy a máte miminko.
Projevilo se to na mrňouskovi nějak? Má ekzém taky? Mám sluneční alergii a jako malá jsem byla silný atopik. Ale k věci. Jakou používáte kosmetiku (šampony, olejíčky, mastičky) pro mimčo a jaké prací prostředky? Určitě se tomu dá alespoň trošku předejít, správnou kosmetikou a tak. Budu ráda za všechny typy! ![]()
Deti mydlo nepotrebuji. Nejlepsi je myt v ciste vode a mazat prirodnimi oleji, treba olivovym z lekarny, sadlem nebo ja mam treba merunkovy od saloosu. A pokud mozno prat bez avivaze, prohnat susickou, prasku spis mene a neprilis vonave. Radsi prat na vic stupnu se setrnym praskem netz na 40 s nejakym sajrajtem ![]()
S olejíčky souhlasím. Já teda peru dětem v Lovele gelu (no moc to nepere, ale zase je to šetrné k pokožce) a aviváž Ecover. @ProfZav Nedává se aviváž náhodou proto, aby odstranila zbytky pracího prášku? Prát bez ní bych nedoporučovala, nebo aspoň přidat do máchání ocet…
S olejíčky souhlas, nám se teď osvědčil kokosový na hooodně přesušenou kůži.
Vyrábím si na léto mýdlový prací gel z Marseillského mýdla - mám ráda, když to schne venku, krásná čistá vůně. Vždycky se nasměju, když vidím ty předražené komerční gely, které obsahují AŽ 5% Marseillského mýdla.
Tady je čtení o Marseillském mýdle, které se vyrábí už přes 600 let a je vhodné pro atopiky, alergiky, lupenkáře. Ale pozor, nedoporučuju kupovat zelené - olivové. Netuhne a hůře pere. Za mě je nejlepší to bílé (s palmovým či kokosovým olejem).
http://www.rehabilitace.info/…se-i-zdravi/
http://ekologickadomacnost.blogspot.cz/…-skvrny.html
De facto tím vyperu všechno a co nevyperu, tak to nevypral ani Ariel s vanishem (který už roky nepoužívám).
Ano s pritelem jsme oba byli v detstvi atopici (s pubertou se to zlepsilo), syn to ma taky i kdyz v mirnejsi forme. Kupovala jsem detsky praci gel v dm v nemecku, s tim sem byla spokojena, avivaz nepozivam dodnes, mydla nemel, promazaval se obyc lipobazi a akorat jako mimco mel do koupele olejicek, co mu predepsali na koznim. Musim zaklepat, ze ted kolem tech 2 let je to lepsi.
Aviváž obalí vlákna a změkčí je. Na ručníky se třeba používat nemá, protože pak špatně sajou. Obecně se nedoporučuje používat na věci pro lidi s citlivou kůží a mimina. Já osobně naštěstí problémy s kůží nemám, synovi jsem prala věci do cca roka odděleně a hlavně jsem přidávala máchání. Dnešní pračky jsou sice ekologické, ale to prádlo převalují v pár deci vody. A teda peru klasicky minimálně na 40, ručníky apod. na 60. Ve studené vodě se mmj nezničí fekální bakterie.
@stonožka12 O tom jsem nikdy neslysela. Naopak mi spousta prodavacek treba v galanterii nebo v obchode s pradlem mi rikala, ze nemam avivaz pouzivat, ta vlakna se tim i nici.
@Destiny4974 Já mám ekzém (hlavně tedy na nohách), naštěstí holky zatím nic. Jinak vše peru v pracím prostředku na dětské (má i certifikaci). Jinak mažu je i olejíčkem od stejné firmy. Dá se říct, že vlastně ani nic jiného nepoužívám, jelikož komerce mi dělala dost problémy - jak na kůži, tak i dýcháním atd. Od té doby co používám je klid. V případě zájmu se přidejte do mé skupinky na Facebooku: KonFly - tipy a triky na úklid.
Samozřejmostí je, že hodně dělá i strava, ale aspoň částečně se tím dá předejít i pracímí a uklízecími prostředky. ![]()
Jinak doporučím prát aspoň na hodinu a půl, já peru klidně i dvě a více hodiny, jelikož teprve tímto dlouhým programem, působí enzymy, které prací prášky obsahují (ne ale ty od komerce). A není se ani čeho bát, že by to žralo moc energie, ba právě naopak. ![]()
Moc díky za názory. Já právě každé léto trpím na sluneční alergii, musím si dávat bacha v jídle, a samozřejmě v kosmetice. Z krémů mi zatím vyhovuje značka Mixa. Koukala jsem, že dělají i dětskou kosmetiku. Každopádně jak říkáte, mimčo zbytečně nepatlat.
Právě mě děsí, že to bude mít prcek po mně. Jsem 30tt. Jak se udělalo teplo, opět se mi objevují na obličeji puchýřky. I když se chráním. :/ Na praní používám Persil Sensitive, aviváže také ty „údajně“ dětské. Zatím dobrý, musím zaklepat. Právě začínám prát a žehlit věcičky pro malý a u toho mě to napadlo, zda bude mít malý/malá sklony po mně. :/
@Apaji Ahojky. Určitě na to mrknu. Nerada bych, aby to měl prcek po mně. Když si představím, jak to bolí, pálí, svědí… A rozpouští se dobře to mýdlo? ![]()
Já ho strouhám na starém struhadle, které mám jen na to. Potom to zaleju vařící vodou a rozpustí se dobře. Přidávám tam i krystalickou sodu na praní (ne práškovou - prádlo mi potom šedlo a pralo to hůře. Zatímco krystalická mi to nedělá
). Ale u atopika nebo alergika ta soda nemusí být vůbec, nebo jen v minimálním množství - přece jen je to dráždivé.
@Apaji Tak super. To vyzkouším. Přeci jen, když to sedne mně, malýmu snad taky. ![]()
@Destiny4974 Děti jsem myla jednou za tři dny v čisté vodě. Nemazala jsem ničím. Miminko se nemá jak ušpinit a když se zbytečně nemáchá ve vodě a různých kupelích a mýdlech, tak se film obnovuje sám. Naštěstí se mi podařilo koupat si po svém děti i v porodnici, protože když jsem tam viděla, jak namydlili miminko od hlavy k patě a pak celé namazali, dělalo se mi špatně. Děti mají pokožku opravdu krásnou. Já sama mám alergii na slunce a dělává se mi atopický exém na rukou a někdy na obličeji. Ale já jsem taková atypická, já se s tím nepářu ani u sebe, když je problém, přemáznu to modrou indulonou
A to na obličej snesu máloco. Jinak používám na sebe balzám s arganového oleje místo klasického krému a tím v případě potřeby mažu i děti. Dá se to použít na celé tělo. Ale nedělám to nijak pravidelně, no. Jinak když byly děti miminka, mazala jsem doma vyškvařeným sádlem.
Já si vyrábím vlastní přírodní masti, malý měl ekzém jednou a naštěstí se nám ho podařilo rychle zbavit. Ničím chemickým bych dítě nemazala.
Pereme v ořeších a vl. mýdl. slizu.
@Amys Taky nejsem pro to, aby se miminko, pokud není nutno, nějak přehnaně mydlilo, šampónovalo a bůhví co.
Jen mě napadlo posbírat zkušenosti ostatních maminek, kdyby to náhodou malý mělo po mně, aby mě to nepřekvapilo.
A měla jsem alespoň něco přichystáno. Hlavně se mi má narodit teď v srpnu a pokud budou vedra, tak ho opláchnu denně, alespoň v čisté vodě. ![]()