Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezky vecer vsem, diskuzi o lepku je tu hafo, ale neprocitam tak dukladne, abych zjistila, zda je normalni cokolada bez lepku? Chci koupit balicek cokoladovych pralinek jako darek a ted mi doslo, budouci obdarovana je celiak… A tak premyslim… Mluvime-li o bile, mlecne a horke cokolade, ma v sobe nebo nema lepek?
Napln je vec jina, to je jasny…
Pri googleni narazim na pojem bezlepkova cokolada, ale nevim, jaka prisada cini normalni cokoladu nevhodnou pro celiaky?
Takze jestli se fakt ohlizet po vylozene bezlepkove variante nebo je to zas jen marketing?
Diky! ![]()
Kazda cokolada ma slozeni a hlavne, pokud je v ni lepek, tak tam musi byt varovani! V pralinkach muze byt lepek stoprocentne, u cokolady by byt nemel, vetsinou pisi, ze muze byt kontaminovana. A pak si myslim, ze to hrozi napriklad u bile.
Ja osobne zadnou specialni bezlep. cokoladu nekupuju, kupuju proste znacky, ktere lepek neobsahuji.
Čokoláda jako takova je prirozene bezlepkova. Problém muže být pouze v naplnich a nebo přidaných krupinkach.
Diky, ja si to tak myslela, ze zakladni cokolada by v sobe mit lepek nemela. Ovsem s tou naplni je to horsi, takze stejne budu muset vymyslet neco jineho nez pralinky ![]()
@LLLL Zkus si pročíst složení daného výrobku než ho v obchodě koupíš. Alergen jako lepek je tam uveden v podobě buď přímo vyjádřením dané složky - pšenice, ječmen, žito, oves, nebo je na výrobku uvedeno „obsahuje lepek“.
Dá se koupit hromada čokolád. Ale fakt musíte vyrazit do obchodu a číst.
Jsou, ale většinou jen ty vysoce kvalitní a hořké.
Ve specializovaných obchodech by ale něco mít měli.
Třeba Svět bez lepku.
@Annapavelkovaml píše:
Většinou když je napsano „může obsahovat lepek“ jde jen o to že se chrání firma, protože nemají odělenou výrobu..ale třeba i klasická čistá milka je bezlepková a upozornění tam je, ale taky dost záleží jak silnou tu celiakii ma
Jojo, rikala jsem si, ona to asi tak strasne nema, ale drazdit ji to nechci, je to darek pro cloveka, co mam rada, ne pro nepritele
![]()
Já jsem jednou dostala od bráchy tuhle (mléčnou). Nejsem celiak, tak nevím, jak ho to napadlo, ale objednává si často kokina nebo zdravé potraviny z netu. http://www.svetovacokolada.cz/…ku~c108.html
@LLLL www.cokolada.cz má i mléčné bezlepkové, pokud vím. Mají i kamenný obchod.
Lepek lze snadno vyčíst ze složení, klasické čokolády ho v sobě nemívají, ale u pralinek bych ho nevyloučila. tuším, že pod každým složením je dnes povinnost uvádět i alergeny a nebo je ve složení zvýraznit, takže není těžké to z obalu zjistit ![]()
@LLLL Ahoj, já jsem celiak a pralinky ani bonboniéry nekupuju, většinou jsou ty náplně problém
Ale fakt to chce přečíst složení výrobku, alergeny jsou většinou i tučně zvýrazněné.
Já kupuju čokolády od Lindt..vynikající je hořká s pomerančem ![]()
Na lentilkach jsem videla znacku bez lepku.
Musis se divat jestli je tam ta znacka pro bezlepkove na obalu potravin nebo ne.
@Kelsey Bohužel na spoustě výrobků ktere lepek neobsahují to logo přeškrtnutý klas není. Je to značka z ciziny a spousta výrobců jí nezakoupila..info ze setkání celiaků přímo od paní z České potravinářské k.