Pracovní dotaz
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Ms.H záleží, jak má stavěnou smlouvu, jestli se na dpč vejde do hodin, tak v pohodě. Já dělala brigádu skoro rok. Akorát jsem si sama platila soc a zdrav ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně právo nezná pojem „brigáda“, buď má částečný úvazek, nebo nějakou dohodu… A záleží, co v ní má napsané ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím jak v obchodě ale táta je řidič u DP jako brigádník už 30 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to DPP a na smlouvě je napsáno brigádnice, tedy stejná smlouva jako mají ostatní brigádnice, které si udělají svou práci a jdou domů, já musím plnit úkoly, které by měla dělat zástupkyně vedoucí, otevírat krám, otevřít a zkontrolovat kasu, dělat uzávěrky, nosit tržby do banky a to vše při stejné smlouvě jako ostatní „brigádnice“, nebudeme se tu dohadovat o tom, že tento termín zákon nezná, to vím, ale obecně se tomu říká brigáda ana vysvětlenou, byla jsem přijata s tím, že po měsíci DPP budu převedena na HPP, to ovšem majitelka firmy nehodlá udělat a prý je to tam běžná praxe.
- Citovat
- Upravit
Ono ani tak nezáleží, jakou vykonáváš práci, můžeš být klidně ředitelkou, ale DPP je omezena počtem hodin, které můžeš za rok odpracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mitulik dělá se to tam tak, že na výplatnici udají nízký počet hodin a skutečně odpracované hodiny platí formou odměny, zástupkyně na HPP bere příplatek za funkci, což tím, že mě drží už měsíce na DPP, tak jej nedostávám, ačkoliv práci zástupkyně odvádím, ale vše je jen na ústní dohodě, což znamená, když se ti to nelíbí, tak běž
nelíbí se mi, že to takhle firmám prochází, protože hřeší na velkou nezaměstnanost a vždycky jim tu práci někdo další udělá.
- Citovat
- Upravit
@Ms.H To, co je napadnutelné je snižování počtu hodin. S příplatkem za funkci to nemá mnoho společného, ten ti podle svého uvážení dát můžou a nemusí, a není to nijak vázáno na podepsání pracovní smlouvy. Jim jde o odvody na sociální a zdravotní pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám pracovní otázku, ohledně přestávek v práci. Nejsem si 100% jistá, jak to je. Každý můj zaměstnavatel to má totiž jinak.
Jak je to s pauzou při práci 9-21h, je pouze 30 min, či 60 min?
To samé s prací 12:30-19:30 a prací 9-19h. - při těchto by měla být pouze 30 min.
Děkuji za objasnění.
- Citovat
- Upravit
Ze zákona je přestávka 30 minut nejpozději po šesti hodinách práce. Takže ve všech případech, co popisuješ, je nejméně 30minutová přestávka. Je ale možné, že některý zaměstnavatel dobrovolně nebo pod nátlakem odborů
dává víc přestávek nebo delší přestávku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@enyf píše:
Ze zákona je přestávka 30 minut nejpozději po šesti hodinách práce. Takže ve všech případech, co popisuješ, je nejméně 30minutová přestávka. Je ale možné, že některý zaměstnavatel dobrovolně nebo pod nátlakem odborůdává víc přestávek nebo delší přestávku.
Takže za zákona není daná po více jak 10h práce 60 minutová přestávka? Já se o tom bavila s šéfem a ten říkal, že je ![]()
- Citovat
- Upravit
@blabla123 píše:
Takže za zákona není daná po více jak 10h práce 60 minutová přestávka? Já se o tom bavila s šéfem a ten říkal, že je
Není to tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blabla123 mas nárok na min. 30 minutovou prestavku po nejdříve 4 hodinách, nejpozději po 6 hodinách práce. Poté po každých dalších 4 hodinách práce musi následovat min. 30 minutova pauza. Tzn. Kdyz mas směnu 10 h, mas nárok na minimálně 2 pauzy po 30 min. Pokud ti zaměstnavatel da vic, je to jeho dobra vůle.
- Citovat
- Upravit
@Marie432875 píše:
@blabla123 mas nárok na min. 30 minutovou prestavku po nejdříve 4 hodinách, nejpozději po 6 hodinách práce. Poté po každých dalších 4 hodinách práce musi následovat min. 30 minutova pauza. Tzn. Kdyz mas směnu 10 h, mas nárok na minimálně 2 pauzy po 30 min. Pokud ti zaměstnavatel da vic, je to jeho dobra vůle.
Takto to v zákoníku práce není, to fakt nevím, z čeho vycházíš
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chci se zeptat, je-li tu někdo, kdo se v tom vyznáte, zda je možné, aby v obchodě trvale plnila funkci zástupkyně vedoucí brigádnice?