Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny,
potřebovala bych se poradit, zda-li někdo nemáte zkušenost s tím, že by vyprané prádlo v bytě špatně schlo? ![]()
Nemáme zateplený barák, stále netopí a v bytech je dost zima. Kdykoliv mimo léto a mimo topnou sezónu vyperu prádlo, schne 3 dny a hrozně potom smrdí. Po vyprání krásně voňavé, ale po uschnutí je to děs. Máme strašně malý byt v pronájmu (cca 30 m²) a sotva máme kam dát pračku (mezi obývákem a kuchyní), takže sušička není možná. Napadlo mě koupit elektrický radiátor a dát k prádlu, otázka je, jak by to vyšlo finančně (spotřeba).
Máte nějaké tipy nebo zkušenosti? Díky!
Používáme stropní sušák, u stropu je větší teplo a prádlo tudíž lépe schne.
https://benco.cz/…-7-tyci-g108?… něco takového.
@paandatko píše:
To bych radeji uz investovala do pracky se susickou.
mě se příčí koupit novou pračku se sušičkou, když ta stará bez sušičky funguje dobře.
Časem asi jo, protože to ušetří spoustu práce.
Zkoušela jsi změřit vlhkost v bytě? Větráte hodně? Pokud je problém s usycháním permanentně, tak to bude nejspíš pěkně zatuchlej a nacucanej byt (pardon), bála bych se o zdraví. Radiátorem ničemu nepomůžeš, pokud máte velkou vlhkost. Možná bych zainvestovala do odvlhčovače, ale není to úplně levná sranda.
@paandatko Pračku máme novou 4 měsíce, bohužel ale bez sušičky, museli jsme volit nějakou levnější a maličkou, ať se tu vůbec vleze ![]()
@unuděná Ano, větráme hodně (víceméně ventilace otevřená pořád)
@Andyscha123 píše:
@unuděná Ano, větráme hodně (víceméně ventilace otevřená pořád)
Sežeň si někde ten vlhkoměr, má to i spousta interiŕových teploměrů za pár kaček, a hned uvidíš, jak na tom jste.
Tak pusťte vždy ještě jedno zdimani. Tím se zbytkova vlhkost v prádle ještě sníží. A prádlo pověstné na střídačku malé a velké kusy, aby šel kolem nich lépe vzduch. Samozřejmě sušák dejte k oknu, mírně pootevrenemu.
Ještě bych si sušák zavěsila ven za rám okna. Jen to chce trochu kutilstvi. Prádlo tak susite venku.
@Andyscha123 na kolik otáček pereš? Tip s opakovaným ždímáním by mohl pomoci, okno na větračku nebo na mikrovětrání.
Já měla hodně vlhkej byt (plísně v rozích), hodně se to zlepšilo od instalace plastových oken.
Zkus zjistit, jestli máte sušárnu. Pak bych volila sušák na okně, jako poslední možnost bych volila pračku se sušičkou. Tu původní pračku můžeš prodat.
Ideálně sušička. Nemáš možnost dát ji na pračku? My ji máme ve skříni.
Jinak zkusit ještě jedno ždímání, sušák u stropu, anebo já dávám věci na sušák jen ob žbrdlinu a dál od sebe
Ale už suším jen co nesmí do sušičky.
Ale když mám plný sušák, tak to neschne
Nějak sušit venku, i kdybys měla dát sušák na okno. Koupit tu sušičku, elektricky radiátor je blbost to protopis majlant, že ti vyjde levněji koupíš tu novou pračku se sušičkou. Změř vlhkost vzduchu a spíš než do přímotopu bych kdyžtak investovala do odvlhčovače, jestli máte vlhčí byt, tak ti v zimě bude plesnivět.