Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Abych upřesnila, nemluvím o CAPU, který při mém porodu sice ještě fungoval, ale spíše jen na baterky, nyní je v té běžné porodnici sloučen program CAP s nabídkou soukromé gynkliniky Meda - lékaře z těchto organizací, co si pamatuju, teď nacházím v seznamu personálu Bulovky.
Prostě to všechno sloučili do jednoho baráku a asi jim to i funguje, jen by možná potřebovali více propagace, když porovnám porodnice, jak jsem navštěvovala kamarádky a koukala, co jak kde maj, tak prostě Bulovka rozhodně nedopadla nejhůře. Na šestinedělí u Apolináře bych asi zdaleka nebyla tak spokojená, jako jsem byla na Bulovce.
pa
Romana
Ahoj.
Souhlasím s ro, naprosto.
Chtěla jsem původně rodit v Motole, ale malovali, takže jsme jeli tam. Nejdřív jsem tam moc nechtěla, přeci jen Motol je moderněji vybavený, ale pak mě přesvědčilo, že se dá na Bulovce rodit na porodní stoličce nebo vaku, na jednom sále je vana (navím, jestli i pro porod), můžete rodit i v kleče, na což se Motol netvářil… To se mi líbilo. Já bych zase po referencích kamarádek nešla k Apolináři..
Je fakt, že sály jsou nemocniční kachlíkové, ale vybavení mají dbré, personál super, Dr úžasní, šestinedělí skvělé sestřičky i Dr, prostě nemám výtky až na tu hnusnou stravu…
K CAPu - jako centrum alternativního porodu už nefunguje,m taď funguje jako centrum aktivního porodu. Je to vlastně nadstandartní porov, tam umožňují i rodit do vody, u porodu je PA, lékař jen pokud je třeba. Takže něco podobného, jen trochu víc lékařský porod než prdní CAP.
Jo, taky na Bulovce standartně dovolují 2 osoby u porodu, takže klidně může být manžel i dula nebo PA.
A srovnávat Bulovku, která má dost dobré statistikyohledně císařských řezů, kleští, nástřihů a všeho možného při vysokém počtu porodů s Vinaohray, který zdaleka nemá tolik porodů, to be mě teda ani nenapadlo…
A když jsem tam byla já, tak měli taky stop stav, právě kvůli zavřenému Motolu a plnému Podolí (Podolí bylo plné asi jen o 3 hodiny dřív, než Bulovka).
Já jsem v Krči absolvovala pobyt na gynekologii (ne v porodnici) několikrát a musím říct, že jako nemocnice mi vyhovovala daleko lépe než Podolí (ať už jde o jídlo, nebo o přístup personálu ka pacientkám). Jenže je možné, že při současném náporu rodících mamin se i v Krči trochu víc spěchá a epidurál za 4700, UUUFFFF!
(Těšit se, „jak to zvládnu bez epidurálu“ je pěkné, jenže to podle mne nikdo nemůže vědět předem. Taky jsem tomu věřila, ale po devíti hodinách silných kontrakcí po 1 - 3 minutách bych bez odpočinku, ke kterému mi epidurál pomohl, určitě neměla sílu normálně porodit.)
Jen mi není jasné, jak se to tedy dělá, když například v Podolí zaplatím přítomnost otce u porodu a pak mne nevezmou… To to budeme platit zase někde jinde podruhé?
Je pravda, že už loni měli trochu přeplněno (ještě nerodící jsem nocovala na porodním sále, pak zase pro změnu rodící jsem skoro celou 1. dobu porodní strávila na pokoji - a bylo nás tam takových asi šest)… ![]()
S tím epidurálem, holky, chodím v Chomutově na předporodní kurzy a měli jsme minulou hodinu na tohle téma. V CV je to zdarma! Ale prý to moc maminek nevyžaduje. Epidurál se prý píchá při 3-4-minutových kontrakcích a fakt si neumím představit, že bych při kontrakci musela zůstat 15min. schrbená, aby to mohl dr. píchnout ![]()
Já o tom také přemýšlela, ale teď si říkám, že vydržet se porod dá, takže do toho jdu bez epidurálu ![]()
Marci, to já předpokládám, že to vrátí, jen mne trochu leká ta představa, že nejdřív vypláznu poplatek předem v Podolí (už tak to bude pro náš rozpočet dost rána) a pak ještě musím počítat s nějakou další finanční rezervou, „kdybychom jeli jinam“, protože pochybuju, že by nám to v Podolí vrátili na fleku (a kdo by se tím za porodu taky zabýval, že…
).
Monoliso, 15 minut to určitě není, já jsem měla epidurál napíchnutý snad za minutu. Vydržet se porod dá určitě (když to jde všechno tak, jak má, ale to právě předem nikdy nevíš)… Ale té eventuality bych se po zkušenosti z minulého porodu nezříkala. Rodila jsem 11 hodin (od prvních kontrakcí), po dvou hodinách už jsem měla kontrakce po 3 - 1 minutě a trvaly mi nepravidelně i přes půl minuty a tak to šlo dál, jen jsem se neotvírala. Protože mi ten porod vyvolávali a v nemocnici nebylo místo, byla jsem v té době už dvě noci skoro beze spánku (jedna noc na porodním sále, další noc s rodící maminou v jednom pokoji), do toho mne honili po monitorech a nutili mne u toho chodit (což bylo pro mne daleko horší, než se ohnout kvůli epidurálu). Na porodní sál jsem se dostala až hodinu a půl před narozením dcery a to už jsem měla co dělat, abych tam vůbec došla. Na nějaké tlačení bych už rozhodně sílu neměla, kdybych si před tím aspoň na té třičtvrtěhodiny neoddechla a trochu se nevyspala - a to by bez epidurálu nešlo. Je fakt, že pak se tlačí hoodně špatně, když spodek těla pomalu necítíš
- ale vůlí se to jakž takž zvládnout dá, tělo kupodivu mozek poslouchá, i když je „uspané“.
Takže příště bych raději rodila bez epidurálu, ale už jsem opatrnější na nějaká kategorická prohlášení typu „není potřeba!“. ![]()