Porodné

2
3.4.06 15:44

Porodné

Dobrý den.
Jsem čerstvý rodič a tudíž se mě celkem dotýká a zároveň i nedotýká zvýšení porodného, jelikož jsem se stal otcem dvojčátek narozených 17.3.

Zvýšení shledávám jako dobrou věc, ale zdá se mi nesmyslné datum tohoto zvýšení. Dle reakcí lidí v mém okolí jim toto datum přijde také zvláštní. Vnímám to jako krásný, dobře načasovaný, předvolební tah a proto jiné datum by pro ČSSD bylo logicky nesmyslné.

Ale co by mě zajímalo a myslím že nejen mě, je jedna věc a to výklad zákonu o porodném(117/1995 Sb. §44), protože mi zatím nikdo nedokázal toto jasně říct, ani na Odboru sociálních věcí.
Děti se nám narodily 17.3., ale o porodné jsme ještě nezažádali, jelikož jsme logicky čekal na zvýšení porodného. Nárok na porodné nám vznikl, o tom bez debat. Ale teď ta otázka - Na porodné v jaké výši??? Nyní budeme tento nárok uplatňovat už v dubnu. Máme tudíž nárok na vyšší porodné???

Pokud někdo bude na můj článek reagovat, budu velice rád.

Díky
Martin Ulvr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
3.4.06 15:49

Tak já si myslim, že logicky to bude bráno ne podle data podání žádosti, ale podle data narození. Samozřejmě pásmo pro dvojčata. Pokud to bude podle data podání žádosti, pak je tento stát ještě padlejš ína hlavu než jsem si doposud myslela.
S tím, že se jedná o předvolební tah stejně jako se slibama 60titisícového a vyššího porodného apodobné nesmysly naprosto souhlasím a já teda socanům na špeka neskočím.
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
3.4.06 15:58

Gábi,

hezky řečené :D .. Taky se bojím, že vás se to vyšší porodné týkat nebude.

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
3.4.06 16:08

Jasně, že je to podle data narození, to je logické, nárok je půl roku po narození dítěte.

Předvolební tahy jsou jasné, ale zas na druhou stranu - vždycky bude nějaké datum, kterým se to bude měnit a mezi dětma narozenýma o jeden den bude dost velký finanční rozdíl… ;-) Ale proto je nemáme… :-)

Peta (co musela rodit dvakrát, aby měla jedno nynější porodné ;-))

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
3.4.06 16:10

To se dalo čekat, že se bude někdo zlobit, kdo bude mít porod před termínem zvýšení. Kdyby to bylo třeba od 1.1. budou naštvaní ti, kteří rodili v prosinci atd. Nám to uteklo o 3 měsíce, co nadělám, snad u dalšího to vvjde.

• Citovat
  • Upravit
22315
3.4.06 16:12

Zadost musi byt podana do 1 roku od narozeni ditete…bylo to tak pred 8mi mesici:-)

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
3.4.06 16:12

//§44
Podmínky nároku na porodné
(1) Nárok na porodné má žena, která porodila dítě.

(2) Nárok na porodné má rovněž otec dítěte, jestliže žena, která dítě porodila, zemřela, a porodné nebylo vyplaceno jí ani jiné osobě.

(3) Nárok na porodné vzniká dnem porodu.//

Podle toho bodu 3 je jasné, že ode dne nároku = ode dne porodu se odvíjí i výše dávky…

Hodně štěstí s dvojčaty.

• Citovat
  • Upravit
493
3.4.06 16:15

no však Péťo, ty si počkáš tak rok-dva, než ČSSD pro:,–(í těch 120 000 za třetí porod, a pak se ti to vynahradí :wink: :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
3.4.06 16:23

Jasně. :-)

Jenže to by bylo bezcharakterní, protože ČSSD volit nehodlám… ;-)

Jinak je mi to fuk. Kdyby na konci nebylo to mimino, tak je porod (aspoň v mém stylu) nezaplatitelnej, nedělala bych to pro prachy ani za zlatý prase, ale když vidím ty dva výsledky, stálo to za to. :-)

• Citovat
  • Upravit
3596
3.4.06 16:23

Ahojky,

bohužel je to smůla, ale co naděláš. Jak holky psaly, vždycky budou děti, mezi kterými je rozdíl v porodném. Vím, že naposledy se to měnilo 1.10. 2001 (jestli s rokem nekecám). Kamarádka rodila 28.9. a taky s tím nic nenadělala.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
3.4.06 16:24
  • Citovat
  • Upravit
440
3.4.06 17:32

Termín jsem měla 7.4 a doufala, že to vydržím.Pak přišly problémy a já byla ráda, že jsem 17.3 porodila krásnou a zdravou holčičku. Mrzí mě to- peníze se vždycky hoděj, a o to víc v týhle době.Ale nejdůležitější je, že mám zdravou dceru a ty peníze člověk už nějak vydělá…Missorka má pravdu…pro peníze ty pokládky nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
3.4.06 18:51

Taky si myslím, že záleží na datu narození dítek, ne na datu podání žádosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
3.4.06 22:09

Díky všem za odpovědi.

To Missorka:
Dala jsi mi to co jsem potřeboval nejvíce a to odkaz na ten web, kde to je jasně dané. Chtěl jsem to hlavně kvůli tomu, aby se mnou na úřadě nevyjebali ;o)

To Martik82:
My jsme měli termín na 10. 4. a brali jsme to tak jako že by to byl hezkej bonus, kdyby se to povedlo donosit. Ale jak u Tebem tak i u nás nastal „malej“ problémek a holky musely ven na mejdan.
To že by se prašulky nehodily netajím. Ale jak říkáš, nejdůležitější je že jsou hoklky zdravé a maj se čile k světu.

AHOJDA ;o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky