Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, potřebovala bych poradit, protože z těch informací co je na internetu mám tak akorát hlavu plnou otázek…
Mám koupené různé druhy kalhotkových plen (bavlněných, bambusových, směska těchto dvou), bambusových vkládacích plenek a nějaké AIO (kde je samozřejmě i polyester). Teď mi jde o praní všech těchto materiálů. Chtěla bych používat ekologické prací prostředky, nejlépe mýdlový sliz, ale i některé gely nebo prací prášky.
U bavlny se nebojím, ale ten bambus mi dává zabrat. U plenky TotsBots (bambus) je napsáno: nepoužívejte sodu bikarbonát.
Děkuju moc za odpověďi
P. S. Chápu, že některé maminky napíší, že to třeba moc řeším
, ale já bych ráda skloubila pokyny výrobců se zkušenostmi ostatních, s výsledkem, aby mi plenky vydržely co nejdéle. Rady typu peru vše na 60st v mýdlovém slizu (v pracím prášku s rozjasnovači), přidávám ocet, i když výrobce říká něco jiného, jsou pro mě malinko flustrující ![]()
4)nepouzivam,
Jinak se pokyny vyrobcu ridim, az na par plen, ktere maji v popisu prat na 40, tam nemilosrdne peru na 60. Peru vse dohromady (teda vsecky pleny, jinak samozrejme oddelene od ostatniho pradla) a kdyz je to treba (obvykle pres zimu), tak vse krome plen s PULem (svrchnaky, AIO) nacpu do susicky.
Tak já ti možná napíšu frustrující odpoved:-) Prala jsem všechno na 60, pouze v gelu, který jsme měli zrovna doma na vše ostatní( Persil, kapsle…), bílé dohromady i s Anavy barevnými. Jedinou výjimkou byli svrchnáky, ty jsem spíš máchala a jednou za čas vyprala na 40, výjimečně i na 60. Když byla úplně maličká a na plenách byly „vajíčka“, opláchla jsme hned, přetřela žlučovým mýdlem, přejela kartáčkem a nemám ani jediný flek na plenách…
Bavlněné čtverce jsem prala s ostatním na 60 a výjimečně nechala na 95 a pověsila na sluníčko, aby byly bíloučké…
Myslím, že plena, která se smí prát jen na 40, nemá co dělat na kůži miminka.
@ Aneta Opl
Jsi mě rozesmála hned tou první větou
Díky za odpověď. Stále však doufám, že mi někdo pomůže s tím slizem ![]()
Ano, sliz muzes pouzit, pouzivala jsem. jedine kde by mohl byt problem, tak s flisovyma separackama. Sliz ti flis vic ucpe, tak po separackach by curanky stekly. U svrchanku - flisaku to muze byt naopak zadouci
Nicméně můžeš tu síťku ty osobně uznat jako praktickou, mě se to nechce přebírat pak z toho kýble
Ač jsem od maminek na internetu četla, že na bambus nesmí ocet, já ho tam dávám a většina plenek je bambusová a nic jim to nedělá. Můj muž dokonce párkrát vypral s aviváží, protože je popleta ani tak nepozoruji že by nějak hůře sály.
A navíc to všechno rveme (kromě pull) do sušičky a taky nepozoruji žádnou újmu - jsou ty plenky pak krásně měkké.
Hlavně se toho neboj a nedělej si to zbytečně složité. Je pak škoda vzdát látkování, protože se z něj dělá věda
. Jinak znám lidi, kteří perou třeba odděleně, ve spec. prášku atp. Chápu, že to řešíš, ale rada: prostě to zkus. Ono sama uvidíš, co Ti bude vyhovovat.
Jsou to moderní pleny, tak snesou i moderní a uspěchané zacházení ![]()
Všechny pleny - bílé, barevné, s PUL, separačky… házím na 60, vkládačky z kapsovek vyklepu, jinak nedělám nic. Většinou dám před hlavním praním máchání, peru v Qualtu. Pleny přežily dvě děti, předpokládám, že to třetí ještě taky přežijou ![]()
Jestli máš zavazovačky, tak zavázat šňůrky před praním. Muž na to dlabal a z pračky sem vytáhla jednu velkou zašmodrchanou kouli ![]()
Tak já ti projistotu odpovím jen na otázku s tou síťkou (jinak totiž peru vše dohromady, jen zadělávám suché zipy do sebe). Síťku používám na separačky. Mě to tak vyhovuje a než jsem ji začala používat, měla jsem separačky všude. Takto je mám v síťce a věsím až nakonec.