Praní kalhotkových plen

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
170
19.9.13 18:32

Praní kalhotkových plen

Ahoj, potřebovala bych poradit, protože z těch informací co je na internetu mám tak akorát hlavu plnou otázek…

Mám koupené různé druhy kalhotkových plen (bavlněných, bambusových, směska těchto dvou), bambusových vkládacích plenek a nějaké AIO (kde je samozřejmě i polyester). Teď mi jde o praní všech těchto materiálů. Chtěla bych používat ekologické prací prostředky, nejlépe mýdlový sliz, ale i některé gely nebo prací prášky.

1. Mohu sliz použít i na bambusové, popř. polyesterové plenky?

U bavlny se nebojím, ale ten bambus mi dává zabrat. U plenky TotsBots (bambus) je napsáno: nepoužívejte sodu bikarbonát.

1. Mohu prát vše dohromady?
  1. Většinu plenek mám z nebělené bavlny nebo bílé, ale asi dvoje barevné…taky mohu přidat ke všemu?
  1. Měla bych na něco (vkládačky, AIO) použít pytel na praní?
  1. Plenky se suchým zipem mám dle popisu zapnout (perete na ruby?).
  1. Vkládačku, která nejde odepnout vyjmete z kapsy, ať ‚čouhá‘?
  1. Tip na prací prášek či gel? (když nebude nálada na sliz, např. Bambinex, ale tam mě odrazuje těch 40st.).

Děkuju moc za odpověďi

P. S. Chápu, že některé maminky napíší, že to třeba moc řeším :), ale já bych ráda skloubila pokyny výrobců se zkušenostmi ostatních, s výsledkem, aby mi plenky vydržely co nejdéle. Rady typu peru vše na 60st v mýdlovém slizu (v pracím prášku s rozjasnovači), přidávám ocet, i když výrobce říká něco jiného, jsou pro mě malinko flustrující :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68824
19.9.13 18:45
  1. Se slizem neporadim, nepouzivam, obecne na bambusove nepatri kysele, napr. ocet misto avivaze,
  2. urcite ano,
  3. ano, delam to tak, vse na 60 a nikdy nic nepustilo,

4)nepouzivam,

1. vetsina plen ma protizipy, ty, kttere nemaji, zapnu a peru normalne,
  2. ano,
  3. ja prala ve vsem, co mi prislo pod ruku - Lovele, Persil sensitive… od jisteho veku uz to neresim a peru v normalnim pracim prostredku. Ty setrne vasto nechaji skvrny (da se predepirat ve zlucovem mydle), coz technicky ani hygienicky nicemu nevadi, ale kdybys chtela resit, zcela nejucinnejsi zpusob jejich odstraneni je povesit to po vyprani na prime slunicko, beli primo zazracne :)

Jinak se pokyny vyrobcu ridim, az na par plen, ktere maji v popisu prat na 40, tam nemilosrdne peru na 60. Peru vse dohromady (teda vsecky pleny, jinak samozrejme oddelene od ostatniho pradla) a kdyz je to treba (obvykle pres zimu), tak vse krome plen s PULem (svrchnaky, AIO) nacpu do susicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aneta Opl
19.9.13 18:51

Tak já ti možná napíšu frustrující odpoved:-) Prala jsem všechno na 60, pouze v gelu, který jsme měli zrovna doma na vše ostatní( Persil, kapsle…), bílé dohromady i s Anavy barevnými. Jedinou výjimkou byli svrchnáky, ty jsem spíš máchala a jednou za čas vyprala na 40, výjimečně i na 60. Když byla úplně maličká a na plenách byly „vajíčka“, opláchla jsme hned, přetřela žlučovým mýdlem, přejela kartáčkem a nemám ani jediný flek na plenách…
Bavlněné čtverce jsem prala s ostatním na 60 a výjimečně nechala na 95 a pověsila na sluníčko, aby byly bíloučké…
Myslím, že plena, která se smí prát jen na 40, nemá co dělat na kůži miminka.

• Citovat
  • Upravit
170
19.9.13 18:57

@ Aneta Opl

Jsi mě rozesmála hned tou první větou :lol: Díky za odpověď. Stále však doufám, že mi někdo pomůže s tím slizem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
19.9.13 19:17

Ano, sliz muzes pouzit, pouzivala jsem. jedine kde by mohl byt problem, tak s flisovyma separackama. Sliz ti flis vic ucpe, tak po separackach by curanky stekly. U svrchanku - flisaku to muze byt naopak zadouci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
19.9.13 19:28

@DidierK

1. mýdlový sliz můžeš použít na všechny typy plenek (já ho osobně nepoužívám), ale vím, že to lze
  1. ano peru vše dohromady na 60 a to dokonce i s oblečením (naším nebo malého).Včetně AIO plenek a PULL svrchňáků, fleecu atp.
  1. všechny barvy dohromady nikdy nic nepustilo, a peru se světlým prádlem
  1. pytel na praní nepužívám - separačky se mi občas namotají na plenky, ale tak je zase odtrhnu, většinou to vše přežije

Nicméně můžeš tu síťku ty osobně uznat jako praktickou, mě se to nechce přebírat pak z toho kýble

1. přesně jak radí předemnou většina má protizipy, někdy se to oddělí, je to hlavně pro ochranu ostatního prádala, abys nevyndavala jednu velkou rundel, což se mi stejně občas stává. Někod pere na ruby, když tam ten protizip není, le není to potřeba, voda přeci plenkou prostoupí tak jak tak.
  1. ano vkládačky z kapsovek vyjímám, kde není kapsa, neřeším, ona vypadne sama.
  1. osobně jsem slyšela špatné reference na Lovelu (že nepere - já jsem na ní alergická - jako osypu se, takže jí nemám). Ale jinak jsem ze začátku prala Persilu Sensitiv, když došel v Batole gelu, pak v Batole prášku, pak v Perwollu a poslední dobou v normálním sypkým Persilu, protože narozdíl ode mě malý nemá na žádný prací prášek alergii, plenkám to nevadí. Ani PULL kalhotkám, tedy zdá se.

Ač jsem od maminek na internetu četla, že na bambus nesmí ocet, já ho tam dávám a většina plenek je bambusová a nic jim to nedělá. Můj muž dokonce párkrát vypral s aviváží, protože je popleta ani tak nepozoruji že by nějak hůře sály.
A navíc to všechno rveme (kromě pull) do sušičky a taky nepozoruji žádnou újmu - jsou ty plenky pak krásně měkké.

Hlavně se toho neboj a nedělej si to zbytečně složité. Je pak škoda vzdát látkování, protože se z něj dělá věda ;). Jinak znám lidi, kteří perou třeba odděleně, ve spec. prášku atp. Chápu, že to řešíš, ale rada: prostě to zkus. Ono sama uvidíš, co Ti bude vyhovovat.

Jsou to moderní pleny, tak snesou i moderní a uspěchané zacházení :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
19.9.13 19:41

Všechny pleny - bílé, barevné, s PUL, separačky… házím na 60, vkládačky z kapsovek vyklepu, jinak nedělám nic. Většinou dám před hlavním praním máchání, peru v Qualtu. Pleny přežily dvě děti, předpokládám, že to třetí ještě taky přežijou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
19.9.13 19:43

Jestli máš zavazovačky, tak zavázat šňůrky před praním. Muž na to dlabal a z pračky sem vytáhla jednu velkou zašmodrchanou kouli :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24082
19.9.13 20:49

Tak já ti projistotu odpovím jen na otázku s tou síťkou (jinak totiž peru vše dohromady, jen zadělávám suché zipy do sebe). Síťku používám na separačky. Mě to tak vyhovuje a než jsem ji začala používat, měla jsem separačky všude. Takto je mám v síťce a věsím až nakonec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí