Látkování - pro a proti?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4010
14.9.13 20:12

Látkování - pro a proti?

Zdravím :-) Čekáme první mimčo a máme doma docela debatu na téma látkování - já jsem zatím rozhodnutá nelátkovat, ale přítel je naprosto přesvědčený o tom, že látkovat budeme a nechce o tom vůbec diskutovat. Jaké máte zkušenosti? Jaká jsou pro a jaká jsou proti? Co látkování obnáší? Jaký je cenový rozdíl proti jednorázovkám? Ano, vím, jednorázovky jsou drahé, ale k látkování zas kromě pořizovací ceny (která je jen jednou, ne furt dokola) ještě další skrytá cena - voda na praní, elektřina na praní, elektřina na žehlení, čas, energie s tím strávená atd.. Muž říká, že dneska ženský nelátkujou jen proto, že jsou líný a že já prostě látkovat budu.. Prosím o Vaše názory a zkušenosti :-) Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12743
14.9.13 20:15

@kitharka já kombinuju. někdy látka, někdy papír. ty skryté nákladu jsou dost zkreslené. máchám ve vodě po koupání, peru ve slizu a zkrácený režim, nežehlím.

látková výbava mě vyšla na cca 3000. pleny papírové na 1000-1500 měsíčně. když byl úplný miminko tak možná i víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
14.9.13 20:18

@kitharka myslim si ze nejsem lina ale do latkovych plen bych nesla. Proc si zbytecne ztezovazt zivot, ze? Pokud chce pritel latkovat za kazdou cenu domluv se snim ze predpirat, prat a zehlit bude on
Mam doma 12 tydenni miminko a jsem rada ze zvladnu peci o nej, najist se a vyzehlit par bodycek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
14.9.13 20:20

Na tři děti mě stály látkovky cca 6 tis. Pleny nežehlím. Praní a vešení 1× za 3 dny mě neobtěžuje. Je to už prostě rutina, stejně jako úklid, vaření…

Pro je pro mě hlavně zdravotní hledisko (v látkovce je o 1-2°C nižší teplota než v jednorázovce) a prodyšnost. Mám srovnání s látkovýma vložkama, vím o čem mluvím.

Proti - no občas si na ten bobek šáhneš no, ale to se stane i s jednorázovkou. Nic jiného mě nenapadá…

Příspěvek upraven 14.09.13 v 20:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
14.9.13 20:21

No, o látkování by měl být přesvědčen zejména ten, kdo bude případně plenky prát a žehlit.

Co se ekonomie provozu týče, pokud nezvolíš nějakou dražší variantu látkování a zvlášť pokud budeš látkovat víc dětí, tak jednoznačně látka vede. Náklady na praní/žehlení zdaleka nedosáhnou měsíčně ceny, za kterou bys nakoupila jednorázovky.

My se rozhodli pro látkovky kvůli financím a částečně i kvůli zdravotnímu aspektu. Toť byla prvotní motivace. Teď můžu říct, že látku upřednostňuju protože mi ve finále nevadí, že mi malý zaneřádí 3 pleny během 30 minut (finance), a protože mi papírové pleny neskutečně smrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
14.9.13 20:24

@kitharka A bude ti přítel ty látkový pleny prát? Jako hlavně ze začátku abys prala snad každej den, a to budeš potřebovat sakra hodně energie a každá volná chvilka je drahá a ty ji strávíš v plenách :nevim: Já jsem o látkových ani neuvažovala, možná jsem líná. No a? A stejně si myslím, že cenový rozdíl zas tak moc velký nebude. Kdoví jestli nějaký vůbec je.

• Citovat
  • Upravit
3451
14.9.13 20:25

Tak to bych tvému muži řekla, že si to bude prát a žehlit… :nevim: já si myslím, že jednorázovky jsou mnohem pohodlnější pro maminu a upřímně řečeno jsem první 3 měsíce byla ráda že občas dojela mamina aby mi vyžehlila oblečky a plínky co jsem měla pod hlavičku… vím že látkování bych absolutně nedala :nevim: (a upřímně si myslím, že kvůli tomu co jsi napsala-praní, žehlení…- se to ani nevyplatí :P ) ale můj muž to naštěstí všechno nechává ne mě a nesnaží se mi tím, že vymýšlí kraviny, přidělávat práci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
14.9.13 20:27

My pouzivame all in one latkovky plus obcas davam ctvercovku se snapi sponkou, ale kombinuju to obcas s papirovou, ty kupuju neparfemovany, coz je docela orisek, ale daji se sehnat. Vybava nas vysla tak na 10 tisic, za papirovy dam mesicne max 300 korun, vic jen kdyz jedeme na dovolenou, tam latkove neberu vubec, protoze vetsinou neni kde prat a susit. Prani nas nezdrzuje, pere se jednou za dva dny a zvlada to i manzel :-) Pokud pritel na latkovkach trva, tak mu dej na starost prani a uvidis, jestli si to jeste nerozmysli ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
14.9.13 20:28

@kitharka Teda aby mi chlap kecal do toho, jak budu přebalovat :nevim: :pocitac:
Já jsem kdysi taky uvažovala o látkování a dneska jsem vděčná za to, že jsem to jaksi nestihla, když se děti narodily dřív. Ekologie neekologie, já jsem tak vděčná, že aspoň něco nemusím (vyvařovat pleny apod.) A že jsou ženský líný? Blbost!!! Je jiná doba a na mateřství se kladou jiné nároky. Za prvé na rozdíl od svých starších příbuzných nemám nikoho na hlídání, ony měly doma nějakou babičku, tetičku.
Za druhé se svým dětem snažím věnovat, běháme po cvičení plavání a pod.
Za třetí: musím je pořád hlídat. Nás máma od nějakých 2 let vypleskla na písek za panelákem a občas na nás koukla z okna. Předtím v kočárku. To nemůžu.
Papírové pleny mě v současné době i s ubrousky přijdou na 1000 Kč a to mám dvojčata. A kdybych chtěla, ušetřím ještě víc. Stále si mohu dovolit Pampersky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
14.9.13 20:29

Ahoj, nam manzel spocital rocni usporu na latkovkach skoro 10tis za rok (vzorec neznam, sle dal si s tim praci).nezda se to, ale ty papirovky jen litaji a jsou drahe.

pro me vyhody: celkova cena, neopruzenost prdelky, nemusim hlidat zasoby-velikosti-akce, setrnejsi k zivotnimu prostredi, snadne uzivani

mozne nevyhody, ale nepocituji je:prace s pranim, zehlenim - cca hodina za 2dny, coz se da. Mozna jeste tahani se s pochc. plenami v tasce od dr.,z navstevy atd.

papir pouzivam k dr, obcas ven, kdyz se mi venku nechce prebalovat a bohuzel mala z nich ma cervenou a otlacenou prdku.az ted ty natur babylove jsou v pohode - prdelka jak z latkovky.

zalezi, jak to latkovani pojmes.bud levneji (ctverce, vkladacky, svrchni) nebo draz (Aio pleny, kalhotkove).

kdybych se mela podruhe rozhodovat, tak do toho jdu znovu

• Citovat
  • Upravit
malinada
14.9.13 20:32

Výhody jsou ekonomické, ale musí se nakupovat s rozmyslem. Ty správné skrblíkovské touhy to uspokojí, až výbavičku podědí sourozenec :mrgreen: Ekologické, zdravotní…
Nevýhody - no, pro většinu uživatelek jednorázovak to bude časté přebalování, nač si lhát, dítě zůstává v jednorázovce tak 3-4h, pokud se nepokadí :| Za tu dobu má už látkařka 1×-3× přebaleno.
Jinak je to o zvyku, zabere to pár minut denně navíc, plenky se nežehlí, a pokud je přítel takový lobbista za látku, tak očekávám, že bude minimálně skládat ze sušáku on.

Z partnerského hlediska se mi ale jeho nátlak zcela nelíbí, ty budeš většinu času přebalovat, ty se rozhodni. Můžete kompromis a kombinovat a on se může starat, aby byly plínky připravené pro tebe k použití, uvidíš, jak to vezme

• Citovat
  • Upravit
33018
14.9.13 20:36
@malinada píše:

Nevýhody - no, pro většinu uživatelek jednorázovak to bude časté přebalování, nač si lhát, dítě zůstává v jednorázovce tak 3-4h, pokud se nepokadí :| Za tu dobu má už látkařka 1×-3× přebaleno.

Tohle se mi právě dost ekluje a po zkušenosti s jednorázovkami nechápu, že ty děti maminkám nesmrdí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1046
14.9.13 20:36

@kitharka Já se rozhodla pro látku a nakoupila pleny :( ale bohužel náš mrňous od narození trpěl na bolení bříška, takže jsem ho celý dny nosila a neměla čas na praní a žehlení :( Z toho důvodu jsem přešla na jednorázovky a už u nich zůstala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32865
14.9.13 20:37

Kombinuju, mám pololátkované už druhé dítko a jsem spokojená. Látkovky mívali jen na noc a někdy na ven a na delší návštěvy. Když jsme byli převážně jen doma (třeba v zimě, při špatném počasí nebo ve vedru)tak měli papírovku jen na noc (oba v noci pili, takže dost čurali). Kupuju plínky jen buď když je hodně dobrá akce na Pampers nebo si počkám a na kuponky kupuju v DM Babylove. Krabice mi vydrží na dlouho. Látkovky peru 2× týdně, někdy 3× když k nim dám ještě něco jiného. Nežehlím. Zvýšených nákladů na praní, energie apod. jsem si nevšimla, v tom co stojí dítě se to ztratí, peru stejně furt. Hlavně mě to baví, je teď tolik krásných vzorů, druhů a materiálů, mám i různé pomůcky navíc (extendory, pytlíky ny plenky, návleky na nožky a jiné věci..a taky jsem začala používat kalíšek a látkové slipovky pro sebe a super). Kluci měli dupku vždycky v pohodě, vyvíjeli se taky rozumně (trošku pomalejší, ale oni takoví prostě jsou, starší i v mluvení a to z látkovek fakt nemá). Hlavně poté co zdražili plínky se to podle mě i vyplatí. Pokud koupíš plenky úplně nové, vydrží i dvě děti.
Starší byl ve 2letech a 2měs. bez plen na den, a mladší je nadoma bez plen od 18m.
Ono jd eo to, že k látkování musí být chuť, zájem a nějaké přesvědčení hlavně u matky, protože ta to většinu času dělá. Ale kamarádka třeba jen přebaluje (má systím AIO) a plenky pere, věší a skládá manžel. Ona jen přebaluje a dává do koše. A spokojenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12830
14.9.13 20:37

Mě pleny vyšly na 2000, ale něco jsem dostala a kupovala jsem to levnější. Mít to, co chci (což je třeba toto http://www. obchod-latkovepleny. cz/haipa-daipa-pastelka-nebelena/d-70978/), tak dám za pleny okolo 10000 kč.
Nic jsem nežehlila, praní vyšlo tak na tři pračky týdně navíc. Navíc jsem musela kupovat prášek a mýdlo.
To praní navíc a kosmetika mohlo dělat tak 2500 za rok.
U mě ale stálo nejvíc v popředí zdravotní hledisko a to, že mi přišlo divné dávat dětem na zadek něco částečně igelitového, navíc ještě napraného chemií navíc.
Pokud jde o tu lenost, tak já neříkám tomu, že si člověk umí něco ulehčit, když je výsledek dostatečně uspokojivý, lenost, ale inteligentní chování.
Až bude manžel něco vrtat(a mělo by toho být víc), tak mu dej ruční šroubovák a řekni mu, že jestli to nedá, tak je líný. Zajímalo by mě, jak se na to bude tvářit.
Jak říkám, látkovky jsem používala, ale rozhodně ne proto, že bych byla tak pracovitá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí