Látkování - pro a proti?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
81479
14.9.13 21:39

Hlavně látkování bud a nebo. Kup si nějaké čtverce, ty případně pak zužitkuješ na mytí polahy, jedny nebo dvoje svrchňáky, separační plenky, jednu nějakou krásnou AIO, jednu kalhotkovou plenku. A uvidíš, buď tě to bafne, nebo to prodáš. Přikupovat a přecházet můžeš postupně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
14.9.13 21:39

První dítě bylo jen na papírovkách a látkovky jsem si nedokázala představit, druhé je v látce od 5 týdnů, jak mi do nich dorostl, papír dávám akorát na noc a na ven. Nebavilo mě neustále vynášet tuny smradlavých plen do popelnice, shánět a vozit balíky, koukat po cenách a jestli nám nedochází pleny.

Výbava mě stála necelých 6tis. a to jsem se opravdu rozšoupla (vše nové, mám kalhotkové Pastelky Haipa Daipa a SIO systém Bamboolik). Chtěla jsem látkovat nejdříve ty první týdny s klasickými čtverci na novosklad, než mi doroste do těch dalších plen, nicméně to mi moc mevyhovovalo a prckovi to věčně teklo kolem noh. Takže v látce je od 5 týdnů. Prvotní náklady sice větší, nicméně když jsem spočítala dva roky na jednorázovkách, pořád se mi vyplatilo do těch plen investovat a pak je pošlu dál.

Pleny peru dvakrát týdně, nic mi doma nesmrdí, rozhodně nic nežehlím, nevyvářím a bůhví co ještě nedělám. Jsem člověk od přírody dost líný a přidávat si práci při dvou maličkých dětech a ještě studiu nemám fakt zapotřebí. :lol: Práce kolem látkovek mi zabere asi tolik, jako vynášení jednorázovek k popelnici.

V neposlední řadě beru jako obrovské plus u druhého syna zdravotní aspekty. Má dost citlivou pokožku, hodně trpí na opruzeniny a z látkovek nevím, co je to opruzenina. Nicméně z delšího používání jednorázovky se mi oprudí vždycky a kolem noh, v místech, kde přiléhají pásky, je vždycky osypaný, zarudlý a podrážděný.

A taky mě to, koneckonců, baví. :D :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10264
14.9.13 21:43

@gabi.design Opruzeniny jsme také díky látkovkám nezažili. To je další výhoda. Navíc má lékařka vždycky říká, že je to moc fajn, že látkování je pro dítě rozhodně zdravější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
14.9.13 21:48

@Kájín Mě stačilo těch prvních pět týdnů na jednorázovkách. Mimino zadek věčně rudý, do krve, jediné co na to zabíralo a drželo to trochu v klidu, byl Imazol. Jakmile jsem přestala Imazolem mazat, bylo to zase zpátky. A pak mi dorostl do látkovek a máme pokoj. Ovšem jakmile má papírovku fakt delší dobu, tak už mu ten zadek zase rudne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
14.9.13 21:50

@kitharka
Tak nejdřív PRO:
nakoupila jsem kalhotkové pleny Poppolini + svrchní kalhotky, tato výbava nám vydržela do dvou let. Tyto plíny patří k těm dražším, dneska už je nabídka širší a dá se to celé pořídit už levněji. Manžel spočítal, že cena za plíny + náklady na vodu a energii za praní se nám oproti jednorázovkám vrátily po 10 měsících, pak už to bylo zadarmo ;)
Prala jsem v mýdlovém slizu, je to šetrné k pokožce a opravdu levné.
Nežehlila jsem, takže práce byla jen v tom hodit plínu do kýble, vyprat a pověsit. Pro mě to práce nebyla, tady na vesnici bych měla asi větší práci se sháněním papírových plen v akci ;)

NEVÝHODY:
Je potřeba počítat s tím, že to déle schne, my bydlíme v domě se zahrádkou, takže sušení nebyl problém, ale třeba v malém panelákovém bytě mimo topné období to asi není nic moc.

Látkovky měla dcera bez problému asi do 26 měsíců, pak byly malé, tak jsem koupila 4 na velké děti, po pár měsících jsem zjistila, že se jí z látkovek na noc dělá na zadečku ekzém, asi to bylo dáno změnou složení moči, protože nikdy před tím to nebylo. Naopak, když jsem někdy na cesty dala papírovku, tak se po ní oprudila.

Za mě, pokud máte místo na sušení, dobrou pračku a počáteční kapitál na nákup látkové výbavy, tak bych do toho šla :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
14.9.13 21:51

Jo a ještě jedno PRO:
Látkovky jsou široké, takže dobré na postavení kyčlí. Ortoped nás za ně vždy chválil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10264
14.9.13 21:51

@gabi.design My jsme měli opruzeniny asi před měsícem, a to bylo na dovolené, kdy jsme používali jednorázovky. Doma jsem opět okamžitě najela na látkovky, větrala zadek, mazala Babypanhenem (mazala jsem ale i na dovolené) a za 2 dny klid. Nevím, jestli to už je tím, že je malá (resp. její kůže) na ty prodyšné látkovky zvyklá, nebo to byla náhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
14.9.13 22:24

Tak zas v tomhle jsme to měli obráceně. syn je v papírovkách v pohodě a občas je podrážděný z látky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
14.9.13 22:28
@paola white píše:
Tak zas v tomhle jsme to měli obráceně. syn je v papírovkách v pohodě a občas je podrážděný z látky

To se i může změnit s věkem a stravou. Jak jsem psala, u nás 26 měsíců v látce nic a v papírovkách opruzenina. Pak najednou z látky ekzém a v papírovkách nic (ale musela jsem několikery vyzkoušet).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4010
14.9.13 22:35

Všem moc a moc děkuji za reakce :-) Opravdu jste mi pomohly, protože se začínám přiklánět ke kompromisu, že, jak tu některé píšete, na noc a na výlěty / návštěvy jednorázovky, ale jinak po naprostou většinu času a případů látkovky :-) Netušila jsem, že jsou dneska takové možnosti a ne jen klasické čtvercovky, jak to bylo, když jsme byli my prcci.. I proto jsem tuhle diskuzi založila, nechtěla jsem odmítnout něco, o čem nic nevím.. Díky Vám se začínám klonit k tomu, že látkování ano, ale ne ve 100% případů :-) Ještě jednou DÍKY!
PS: pokud máte nějaké tipy na dobré místo pořízení (např. nějaký web), sem s tím prosím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4010
14.9.13 22:36

@robínek @paola white Mám naprosto hloupý dotaz, ale snad mi jako prvorodičce - čekatelce bude prominuto :-) Co znamená prát v (mýdlovém) slizu? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
14.9.13 22:37

@kitharka
Dobré jsou tyto stránky na informace i objednání ;)
 http://www.latkovepleny.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
14.9.13 22:40

@kitharka
Info a návod k mýdlovému slizu třeba zde:
 http://jituli.blogspot.cz/…vy-sliz.html

Jako se vším, je to troška práce (strouhání a rozpouštění mýdla), ale pere dobře a je to levné a nedráždivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
14.9.13 22:44

@kitharka hele webů je hodně. je spíš lepří zajít do kamenného obchodu kde si to ošmatláš a zjistíš co preferuješ a kde ti poradí.
mezi ty větší a osvědčené patří:
www.vbavlnce.cz
www.branakdetem.cz
www.latkovky.cz
www.latkovepleny.cz
 www.ditevsatku.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
14.9.13 22:48

Dost dlouho jsem látkovala dvě děti najednou, a zas tak časově náročný to není
přikláním se jednoznačně k látce
a to hlavně z důvodů zdravotních a ekologických… a i estetických ;-)

časovou náročnost považuju za zanedbatelnou (nežehlím, pračka pere sama, a věšení - hlavně v létě venku si užívám :oops: )

jediná komplikace může být sušení v malém bytě bez sušičky hlavně v přechodném období - ale i to se dá vychytat výběrem plen

jen by mně asi trochu rozhodil přístup manžela zakladatelky a hlavně to jeho přikazování :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí