Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@mandlicek Ono co se toho odplenkování týče, tak je to tak strašně individuální záležitost, že nelze ostatní nijak „soudit“. Protože fakt co dítě, to originál. Já dokud jsem čekala první dítě, tak jsem si taky plánovala, jak budu malýho vysazovat, aby neměl pleny pomalu do tří let jak můj brácha… jo, pak přišla krutá realita.
Do roka a půl nemožné kluka posadit na nočník, protože jen ho viděl, tak nastal šílený amok. Po tom roce a půl se na něj aspoň občas posadil, ale evidentně mu to v té kebulce ještě vůbec neseplo. Pak jsem se blížila k porodu druhého, takže jsem to zabalila, kluk zase začal dělat scény, nočník nechala venku, ale neřešila. No a paradoxně se odplenoval měsíc po narození druhého. A to jsem už kolikrát taky propadala zoufalství, že půjde snad s plenou i do školy.
@gabi.design
tj prave ono
jak je to prvni tehotenstvi, tak jsem vazne plna „idealu“ jak to vse pujde
a momentalne si nedovedu predstavit, ze to „prece nemuze jit“, ale zaroven mi je jasny, ze se to stat muze (a pravdepodobne i stane), takze ja si tu ted muzu planovat co chci a za rok se tomu budu smat ![]()
Ahoj, já ve valné většině látkuju. Náklady na pořízení mě vyšly na cca 3000,–, mám klasické pleny (30 ks), a 11 plen značky Bambino Mio, k tomu stejné značky plenkové kalhoty a separační vložky (ty jsou super, největší bordel hodím do záchodu a spláchnu, vložky se v přírodě rozloží a nezatěžují ji). Papírovky používám jenom na cesty a na noc, také mi některé značky přijdou hodně parfemované, takže mi nakonec vyhovavali jenom ty z DMka Babylove. Pro pro látkovky: 1)máš je doma, nelítáš po krámech a nehlídáš akce 2) když se mimčo po přebalení hned poprdí, tak nemusíš vyhodit téměř nepoužitou papírovku 3) mimčo se v nich nepřehřívá. Já jsem za ně štastná, využijeme určitě na druhého prcka ![]()
@mandlicek Souhlasím s @j.a.n.i1 Přebalit cestou na Moravu zvládneš, stejně budete zřejmě stavit na krmení. Stačí na to sedadlo v autě, nepromokavá podložka a nejlépe nějaká kalhotková plína nebo All-in-One.
@gabi.design po dnesnim tehu kurzu sem jich zase plna
![]()
@Svistice
super, mas pravdu, zastavky urcite budou, takze zvladneme ![]()
@mandlicek No, spící mimino v látce ty tři hodiny vydrží - většinou čůrají těsně před, nebo po probuzení ![]()
@analoja Spící jo, ale jestli budou cestou krmit, tak se novoš před/při/po (a ideálně ve všech třech případech
) pokajdí.
@Svistice nesmí zastavovat, moje děcka v autě spaly, dokud se nezastavilo - blbý byly i křižovatky ![]()
ale zas novoška přebalit v autě je menší problém, než zdrhající batole ![]()
@mandlicek ahoj. jj už to mám za pár. taky se cítím jak čutací meruna
a tobě moc gratuluju k těhotenství ![]()
@kitharka Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, ale upřímně, nenech se do látkování natlačit. Látkuj, jen jestli budeš sama chtít. Přítel, ať si vykládá co chce, nejčastěji budeš přebalovat ty. Já teda látkovala, celkově mě to vyšlo na necelé 4000,– (šlo by to i levněji, ale byla jsem nadšená a objednala toho hodně) a vše jsem bez problémů prodala. Používala jsem klasický čtverce - ty jsem si nechala, páč jsou skvělý na úklid
Práce s tím žádná není -ono naházet to do pračky a zmáčknout čudlík zvládne fakt každej. Mně vyhovovalo, že má dítě na zadku bavlnu. Nebavilo mě sledovat akce a jezdit pro pleny, když došly. Takhle jsem měla pleny pořád, bez obav, že dojdou.
No teda taky mne prekvapilo, ze chlap nuti zenskou do latkovani? Co ho k tomu vede? Ja zrovna dneska nutila toho svyho at da miminku plinku a pres ni svrchnaky a on po chvili zapaseni s tim prohlasil ze je nepritelem latkovych plen a vymyslel si ruzne duvody proc.
Kazdopadne jak uz tady nekdo psal, pokud se ti nechce, nedelej to. Mezi hlavni duvody proc latkovat se radi cena, mne osobne teda prijde ze pri jednom diteti, pokud se plenky porizuji nove, to zas tak vyhodnejsi neni (ale clovek zpravidla u jednoho ditete prestat nechce). Ja koupila asi 25 plinek od kamaradky z druhy ruky za 3000,– a zatim mi to staci a timpadem usetrim asi dost. Na noc teda davam jednorazovku, protoze mala spi uz od 4 tydnu i 10 hodin v tahu a ja ji nechci budit a nechci ji nechat tak dlouho v mokru. Ze by bylo latkovani nejak casove narocne, to mi taky neprijde, ale o tom uz tu psali jini. Pro mne je zasadni duvod, ze kdyz jsme pouzivali jenom jednorazovky, tak se kos neustale plnil plinkama a mne nejak prislo divny, aby to maly uzasny stvoreni produkovalo tolik odpadu.
Jinak ty vedlejsi naklady na prani - ja kdyz vysypu kybl s plinama do pracky, tak neni plna a dohazim to jeste ruznejma rucnikama a podobne. Myslim ze ty naklady na prani jsou opravdu minimalni. Co je teda trochu pruda, je doba schnuti plinek (mame takove ty tvarovane, ne ctverce), ale ted uz zapli topeni, tak to pujde rychlejc.
Já kombinuji látkové a jednorázové pleny-ty používáme, když jdeme k lékaři, na cvičení nebo jedeme na výlet. Výhoda látkových plen je hlavně ve zdravotním hledisku. Nevýhoda je čas, který člověk stráví při praní, věšení, žehlení, skládání…
@kitharka píše:
ZdravímČekáme první mimčo a máme doma docela debatu na téma látkování - já jsem zatím rozhodnutá nelátkovat, ale přítel je naprosto přesvědčený o tom, že látkovat budeme a nechce o tom vůbec diskutovat. Jaké máte zkušenosti? Jaká jsou pro a jaká jsou proti? Co látkování obnáší? Jaký je cenový rozdíl proti jednorázovkám? Ano, vím, jednorázovky jsou drahé, ale k látkování zas kromě pořizovací ceny (která je jen jednou, ne furt dokola) ještě další skrytá cena - voda na praní, elektřina na praní, elektřina na žehlení, čas, energie s tím strávená atd.. Muž říká, že dneska ženský nelátkujou jen proto, že jsou líný a že já prostě látkovat budu.. Prosím o Vaše názory a zkušenosti
Díky!
Hezký článek o porovnání jsem četla na babyonline (http://www.babyonline.cz/latkove-pleny)Já s tím vesměs souhlasím. Látkujeme sice krátce, ale že by to bylo nějak zvlášť pracné…ani neee
Nemusím aspoň jezdit po obchodech a hledat akce:-)