Látkování - pro a proti?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
101536
14.9.13 22:48

@kitharka Nezavrhuj čtverce, já mám doma spoustu kalhotkovek, kapsovek, AIO a dalších vychytávek a druhé dítko je zatím (10 měsíců) z 90% ve čvercích :mrgreen:

Jinak já mýdlový sliz neřešila, vše peru v ariel gelu, přiznám se, že jsem lenoch a to už je fakt práce navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
14.9.13 22:51
@analoja píše:
Dost dlouho jsem látkovala dvě děti najednou, a zas tak časově náročný to není
přikláním se jednoznačně k látce
a to hlavně z důvodů zdravotních a ekologických… a i estetických ;-)

časovou náročnost považuju za zanedbatelnou (nežehlím, pračka pere sama, a věšení - hlavně v létě venku si užívám :oops: )

jediná komplikace může být sušení v malém bytě bez sušičky hlavně v přechodném období - ale i to se dá vychytat výběrem plen

jen by mně asi trochu rozhodil přístup manžela zakladatelky a hlavně to jeho přikazování :cert:

Tak s tímhle na 100% souhlasím :pankac:
A co se manžela týče, dá se to pojmout i tak: chtěl jsi látku, tak přebaluj a jdi to pověsit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
15.9.13 09:49

Ahoj, Tak za mne určitě látkovky pro všechny jejich výhody, u nás jedou hlavně čtverce, které perfektně schnou a to i v zimě na sušáku, což může být jedinou nevýhodou v malém vlhkém bytě. Nežehlím, peru ve slizu (kyblík mám na 6 týdnů, takže to jako práci navíc nevidím), praní a věšení je maličkost.

Ale látkovat musí chtít ten, kdo přebaluje a má plenky stále v ruce, takže je to na tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1262
15.9.13 09:54

@kitharka To je fajn, že ses takto rozhodla, za zkoušku to stojí. Najednou tu byla převaha látkujících maminek, tak jsem myslela, že ses zalekla :D Jestli chlapa zaměstnáš s věšením plen, tak to máš de fakto přebalování bez práce a bez zbytečné útraty :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
19.9.13 15:49

Ahoj holky :mavam:

jsem rada za vase nazory, a zaroven dekuji zakladatelce za tuhle diskuzi :)

Je teda pravda, ze kdyby me do latkovani nutil partner, tak nelatkuju, ani kdyby to bylo to nejlepsi pod sluncem, ptz nesnasim, kdyz me do neceho nekdo nuti, aniz by sam navrhl, ze se bude se mnou podilet na priprave… :pocitac:

Jinak ja take premyslim nad latkovanim, moc se mi libi ta predstava, ze nebude opruzena prdelka a hlavne i to, ze dite neni xxxx hodin v pocurane plene, ptz jak to vidim v okoli u holek, co maj papiraky, tak vzdy jen kouknout nohavickou a kdyz to tam neni nejak brutalni, tak proste nechaj treba jeste 2 hodky :poblion: Ale zase si uvedomuju, ze nebude pro mne mozne pri 3h ceste na moravu prelatkovat, takze asi zvolim variantu doma + kratke cesty a vylety latka, plena na delsi dobu = papirovka (taky mi kamaradka rikala o nejakych eko plinach z rossmann, co maji v sobe kukurici, nebo co to je, tak mozna bych zkusila i to v pripade papiru :think: ). Taky mam pozitivni reakce od maminy, co mi i rikala, ze me latkovala, ptz nic jinyho nebylo, no a kolem 2 let jsem byla bez plin, zatim co „papirakovej“ bracha byl tezce presvedcovan na nocnik… :mrgreen: :mrgreen:

Za sebe muzu rict, ze se na latkovani tesim, jen nevim jestli to zvladnu jako prvorodicka hned od zacatku :think: ale verim, ze se to da, musim to vse nastudovat…

@paola white ahoooooooooooooooj :mavam: koukam, ze se ti porod uz blizi, co? musim rict, ze to uteklo jako voda :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
19.9.13 16:51

@mandlicek to s tím umění bez plen a nočníkování není o látkování či papírovkách, ale o lenosti a pohodlnosti rodičů ;) můj malej byl od 19 měsíců bez plen-papírovky (všimla jsem si, že si uvědomuje že čůrá, tak jsem toho využila a to bylo v únoru, jinak jsem chtěla počkat do léta), samozřejmě že to odneslo pár telpláků, punčocháčů, atd…ale museli jsme jako rodiče vydržet a neteř měla ideální věk v létě kdy jí bylo rok a půl, mohla běhat nahá, ale rodiče byli líný, pořád říkali má čas, má čas a ona si tak zvykla, že má problémy do dnes 6 let, jak jí na to nikdo od malička neupozorňoval, že to není úplně normální čůrat mimo nočník či záchod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
19.9.13 17:01

@Lucille87 jooo, to ja souhlasim :palec: vzdy je to prvne o pristupu rodicu :) je mozny, ze u me mama byla ve finale duslednejsi, nez pak u brachy :) Nicmene kolem 3. roku to zvladl… Ale co ty popisujes, tj mazec nooo, to bych vazne nechtela… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
19.9.13 17:02

@mandlicek A proč nejde při cestě prebalit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
19.9.13 17:06

@j.a.n.i1 vlastne abych rekla pravdu, tak ani nevim :oops: :oops: ja jsem celou dobu byla nejak presvedcena, ze tu plenku musim navrstvit a az ted po procteni clanku, co nekdo predtim zverejnil v tehle diskuzi http://www.latkovepliny.estranky.cz/ jsem si uvedomila, ze je vazne mozny mit latkovku i na cesty, protoze neni potreba to naskladat a navrstvit… me prislo, ze budu prdolu desne „trapit“ svou pomalosti nekde po ceste (at uz v aute, na parkovisti, nebo wc) nez ho prebalim. Ale ono je to ve sve podstate stejne jednoduche jako ty papirovky, co jsem az ted pochopila… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
19.9.13 17:13

@mandlicek Jojo, přesně tak :-) já na první dítko na cesty používala kapsovky, u druhého už zvládám cestovat se čtvercema na draka… ale je fakt, že třaba na noc používám jednorázovku, neb mám hodně učůrané mimčo a aby to bydrželo přes noc, tak je látkovka děsný balík. A osvědčily se mi BabyLove Natur z DM, ale musí to být fakt ty Narut, ty jsou eko a podle mého výrazně epší než klasické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1521
19.9.13 17:19

Ahoj, jen odpovím, nečetla jsem diskuzi. Za mě látkování ano, ale jedním dechem dodávám, že to není pro každého. mě to nadchlo, když jsem mohla jít do obchodu pro 1 novou plenu, nebo separačky, byl to pro mě svátek, prostě mě ty krásné moderní plenky chytly a abych jich přece jen nemusela mít tolik, tak jsem i skládala a používala čtverce, hlavně na doma, což jsem ani na začátku moc nechtěla. Ušetřila jsem dost, i když jsem teď výbavu po jednom dítku prodala. Kdybych měla za x let ještě jedno, můžu zase nakupovat :pankac:
Co bych poradila? Ideálně vidět to u někoho v reále, kdo používá věci se kterými to jde fakt samo, kalhotovky Anavy, svrchní PUL kalhotky Best Bottom na čtverce ve skladu na rovno s bambusovou vkládačkou a podobné vychytávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
19.9.13 17:20

@mandlicek No hele, moje dítě je bez plen „až“ od 26 měsíců. Nicméně nevím, co je to nějaká nehoda, vysazování na nočník, hlídání, připomínání, počůrané tepláky a zem a kdesi cosi… zkrátka jsem to nehrotila, vyčkávala a přišlo to ze dne a úplně samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
19.9.13 17:20

@j.a.n.i1 to byl prave ten posledni dilek do skladacky, co mi furt chybel :D :D to ses dobra, ale verim, ze se to da dobre zvladnout, kdyz clovek zkousi, tak pak jde vse :) me prave (asi jako temer vsechny) nadchl ten pocit, ze bude prdola v lepsim plenkovym prostredi nez jsou papirovky… uvidime, jak to s tim nasim prdolou bude, az se ukaze, takze moc diky za tip :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101536
19.9.13 17:25

@mandlicek Člověk postupně získává praxi, pak už ti skládání ani nepřijde… ale ono je to stejně nejvíc o tom, že pro každé období života dítka jsou vhodné jiné plínky, takže nenakupovat moc toho samého.

PS: a moje dítko se tedy odplenkovalo hodně pozdě, takže látkovky na to vliv nemají, prostě nebyl schopen to říct včas, že bude čůrat, ale běhal, že má mokré kalhoty, takže ono není až zas tak o rodičích, ale i o tom dítku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
19.9.13 17:25

@gabi.design :palec: :palec: ale tj super :)

ja si proste prijdu postizena tim, ze ve svem okoli vidim u znamych 3 a vice lete deti, co neustale susti s plenkou, maj dudliky a idealne se jim nechce ani moc kousat… a proste se mi to nejak nelibi, tak bych se toho rada vyvarovala :roll: ale co ja vim, jak me po porodu zmeni hormony… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí