Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Dávám doma látku, na delší výlet (kde bych musela přebalovat) a na noc papír.
Jediný rozdíl je, že ty látkové musím pověsit a pak posbírat, to je tak… 30minut za dva dny.
Jestli jdu s jednorázovkou do koše, nebo látkovkou do kýble ![]()
S košem do popelnice nebo s kýblem k pračce ![]()
Zakladatelko - koupila bych nějakou testovací sadu (pár plín, jedny svrchňáky) a uvidíš. Prodat to pak můžeš vždycky.
@Svistice Pořizovací cena látkovek se může hodně lišit, to určitě. Naštěstí si každá maminka může vybrat, jakou variatu chce, či chce nové pleny nebo z druhé ruky. Jenom mě mrzí, jaký postoj a názor tu vedou maminky, které látkovou plenu nikdy nezkusily a hned odrazují ostatní ![]()
@paola white píše:
No, ale zjišťuju, že jsem jedna z mála co to máchá ve vaněasi se na to taky vyprdím
to víš že jo, vyprdni se na to ![]()
@kitharka píše:
ZdravímČekáme první mimčo a máme doma docela debatu na téma látkování - já jsem zatím rozhodnutá nelátkovat, ale přítel je naprosto přesvědčený o tom, že látkovat budeme a nechce o tom vůbec diskutovat. Jaké máte zkušenosti? Jaká jsou pro a jaká jsou proti? Co látkování obnáší? Jaký je cenový rozdíl proti jednorázovkám? Ano, vím, jednorázovky jsou drahé, ale k látkování zas kromě pořizovací ceny (která je jen jednou, ne furt dokola) ještě další skrytá cena - voda na praní, elektřina na praní, elektřina na žehlení, čas, energie s tím strávená atd.. Muž říká, že dneska ženský nelátkujou jen proto, že jsou líný a že já prostě látkovat budu.. Prosím o Vaše názory a zkušenosti
Díky!
tak keby mne muz rozhodoval o tom ci budem alebo nebudem latkovat, tak by som mu tie psrae plenky nechavala na hromade, nech sa stara..
Tak to je asi první chlap který chce látkovat ![]()
já myslím, že i s těmi skrytými náklady to vychází levněji - jako prádla je stejně víc, tak jako tak. Žehlit nemusíš. Některé pleny se ani moc nedaj. Práce s tím trochu víc je, ale když máš dobrý systém, tak ani ne. Chce to mít vyřešené sušení.
Já to kombinuju, teď nelátkuju, nedávno nám pustili topení, tak to teď bude schnout líp, tak zas začnu. syna teda přebalit je kumšt. Taky jsme teď zavalení prádlem a nejsem schopná ho nějak zlikvidovat.
ale jinak to taková práce navíc není. Já bych to určitě zkusila. Chce to vybrat kvalitní pleny, pak to jde snadno.
@paola white píše:
No, ale zjišťuju, že jsem jedna z mála co to máchá ve vaněasi se na to taky vyprdím
Nemáš máchací program na pračce? Pak jen otočíš kolečko a vypereš normoš na 60. ![]()
@kitharka pro látkovky musíš být rozhodnutá ty, jinak tě to bude štvát a budeš na ně pořád nadávat.
Já látkuju malého skoro od narození a dodnes jedeme převážně ve ČČ, jsem líná si našít kalhotovky, jinak bych je dávno měla a bylo by ještě jednodušší věšení na sušák.
Pleny jsem žehlila pouze šestinedělí od té doby vůbec.
Mě třeba na papírovkách vadí, že i počůrané dítko je po chvíli cítit, což u látkovky mám jen po noci, kdy je v pleně dlouho. Další co jsem vypozorovala je při kakání. V látkovce, když mám smůlu to odnesou svrchňáčky, které vyperu, v papírovce klidně bodýčko i tepláčky.
V tvém případě bych na manžela nedala, buď se pro látku rozhodni sama od sebe nebo používej papír. Stejně když o látce nebudeš přesvědčená budeš furt hledat důvody proč je to blbé.
Já teda přečetla jen první zakladatelčin dotaz a nečetla jsem následnou diskuzi, takže možná tady už něco zaznělo.
Já pořídila látkovou výbavu (POP-IN v bambusové verzi, vše v jednom za 4000,–), od kamarádky jsem dostala pár svrchňáků Popolini a plínky - čtvercové jsem měla ještě po neteři - cca 20 ks a dokoupila jsem si ještě čtverců bambusových. Šestinedělí jsem byla rozhodnutá používat jednorázovky - to jsem byla ráda, že zvládám vůbec miminko a seznamuju se s ním) a pak že začnu látkovat. Jenže jsem najednou dostala obavy, abych to zvládala - věděla, jak tu plínu dát, jak je prát apod. I když informací jsem měla dost. Nakonec jsem látkovky (ty POP-IN vše v jednou) začala užívat ve 2,5 měsícíh. Malá má rok - na noc dávám jednorázovku (Pampers AB), ale jinak jsem se do látkovek zamilovala (dovolené, nebo na cesty dávám také papírovky). Používám ty POP-IN nebo klasiské čtverce a do nich savou vkládačku - nejlepší je bambus. Moderní látkovky se nežehlí a já teda nežehlím ani čtverce. Musím říct, že mě to i děsně baví. Když peru, přihodám tam i kapesníky a nějaké overalky apod. Na praní používám mýdlové ořechy a žlučové mýdlo, takže náklady nejsou nikterak závratné.
@Svistice to jo, ale to máchání po koupání mi přišlo ekologičtější ![]()
@Aspera Tos napsala perfektně. To rozhodnutí musí přijít z tebe /zakladatelky/, ne z manžela. Mě pro látkovky nadchla kamarádka a já jsem jí dnes, po roce (teda po necelých 10 měsících látkování) moc vděčná.
Já měla látkování jako koníčka, bavilo mě nakupovat nové plenky, vymýšlet jakou kombinaci zrovna použiju
, ale pak jsme meli ortezu na kyčle, ja přičuchla k papirovnce a pak jsem se těžko vracela.
já jsem teda taky šílené líná a nesnáším věšení a sklízení prádla, párkrát se mi stane, že to musím pustit znovu, páč to prádlo nepověsím hned a ono zasmrádne. Teď mi aspoň věší manžel.
Pokud nemáte se sušením problémy, tak to není taková hrůza.
Látkovala jsem obě děti. jednak je to zábava- zkoušet nové plíny, nové vzory, střihy, druhy, materiály. To prostě s papírovnkou neni.
A jinak, hlavně čaté přebalování. Pro někoho nevýhoda. Pro mě super možnost dítě přebalit po každm čurání aniž by letěla do koše pětikoruna třeba co půl hodinu a s tím tuny odpadu.
Zpětně - práce s tím přei jen krapet víc je. Tak cca minut co dny. Nežehlíš, pere pračka, vlastně jde o věšení, případně.
Finančně- ikdyž jsem se dost rozjela s nakupováním, plíny jsem do jeddné prodala, protočila část na obou dětech. Takže se to vyplatilo i tak. Praní - jeden cyklu vyjde i s práškem na - Kč, co dny. To normálně stojí jednorázovky. ![]()
Za mě takto - na noc a cesty pro pohodlí máme jednorázovky z akcí, kolem 170-190 korun za balík..jinak látka. mám ČČ a troje vlňáky co točím dokola, stačí to…náklady na látkovky vč. separaček a pod asi 3 000 maximálně…praní, jednou za 2 várky praní žehlímj, peru to na 60…jedno praní vychází vč. prášku asi na 7,–…ekonomijka je jasná…pokud máš ale skvělé kapsovky, AOI ty nej značky, a všeho na 2 děti (sou takové maminkys co tomu takto propadly, já bych taky, mít na to peníze
tak to levnější rozhodně není
Ale co hlavněm, upozorni manžela, že látkování je hlavně práce pro tebe…častější přebalování, sklady plenek, žehlení, věšení plen…to práca je, ne nijak děsná, ale co 2 max 3 dny se to dělat musí
a to on za tebe dělat asi nebude, co?
nebo at ti dá 15 000,– a budeš to mít jednodušší
Malé mimunko do 2m sem ale dávala do papírovwek, byla sem ráda že jsem ráda a ještě látkovat, to by bylo na mě moc ![]()
Také mě hrozně baví přemýšlet, jakou kombinaci zrovna malé dám apod. Ty tuny odpadu mě také děsí.