Látkování - pro a proti?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
12743
14.9.13 20:38

To časové hledisko co si tady nelátkařky představují je hodně zkreslené. ob den naházím látkovky do vany, za dvě hodiny vytáhnu, frknu do pračky, pak naházím na sušák, ráno je sucho takže poskládám a hotovo. když hodně nemám náladu tak pustím sušičku. cca 20 minut jednou za dva dny a teď mi s tím už prcek pomáhá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
14.9.13 20:39

Jo a nejaky predepirani neresim.hazu je do kyblu, ten vysypu do pracky, prasek, program na 60 na 2h a je to. separacni pliny mi poberou tu hmotu, vyhodim do kose.

a nenastve me, ze pokud pod malou dam cistou plinu a ona mi ji do 5s pocura, tak to neresim. udelat to s papirovou, tak uz bych ji do pocurany plinu nebalila a dala novou

• Citovat
  • Upravit
33018
14.9.13 20:43
@paola white píše:
To časové hledisko co si tady nelátkařky představují je hodně zkreslené. ob den naházím látkovky do vany, za dvě hodiny vytáhnu, frknu do pračky, pak naházím na sušák, ráno je sucho takže poskládám a hotovo. když hodně nemám náladu tak pustím sušičku. cca 20 minut jednou za dva dny a teď mi s tím už prcek pomáhá ;)

Tak nějak. Pokaděnou plínu spláchnu sprchnou (otázka minuty?) a nechám oschnout. Jednou za 2 dny nacpu pleny do pračky (minuta, dvě?) a zapnu knoflík. Pak jen dát na sušák (10 minut?), sundat (3 minuty?) a vyžehlit (to sice chvilku trvá, ale je to volitelná položka, v podstatě se žehlit nemusí, pleny stačí ze sušáku jen poskládat). Navíc doma žehlí i manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
14.9.13 20:45
@Ariadne píše:
a nenastve me, ze pokud pod malou dam cistou plinu a ona mi ji do 5s pocura, tak to neresim. udelat to s papirovou, tak uz bych ji do pocurany plinu nebalila a dala novou

:pankac: A co teprv když teda tu čerstvě počůranou vyhodíš, strčíš pod dítě novou a ono se pokadí. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
14.9.13 20:46

@Svistice já mám bambusky ty se ani žehlit nemají takže to neřeším. navíc je mi srdečně jedno jestli mi leží dítě v nažehlené pleně. jednu dobu jsem žehlila, že mě to bavilo, ale jak začal prcek chodit tak mám strach aby si nestrhnul žehličku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
14.9.13 20:47

Jj prace to moc nezabere.ja jsem pomerne dost lina :-D a zvladam to.ruku k dilu muze prilozit i partner :-) u nas je akcni tchyne, bavi ji to

• Citovat
  • Upravit
33018
14.9.13 20:49

@paola white Jj, já žehlím jen proto, že se mi z vyžehlené líp skládá novosklad. U nežehlené mi nějak neseděly rohy. Až budu moct dávat plínu na rovno, asi se na to žehlení vyprdnu.

Příspěvek upraven 14.09.13 v 20:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
@Svistice píše:
@malinada píše:

Nevýhody - no, pro většinu uživatelek jednorázovak to bude časté přebalování, nač si lhát, dítě zůstává v jednorázovce tak 3-4h, pokud se nepokadí :| Za tu dobu má už látkařka 1×-3× přebaleno.

Tohle se mi právě dost ekluje a po zkušenosti s jednorázovkami nechápu, že ty děti maminkám nesmrdí. :nevim:

nevím jak ostatní, ale já hned jak zjistím že se malej počůral tak přebaluju, někdy je to i po 10 minutách :P :mrgreen: ale je fakt že jsem četla případy, kdy napíše že jí stačí 4 plínky na den :zed: já jich spotřebuju kolem 10-15, akorát kdy je dlouho v plíně tak když spí, jinak má pořád čistou 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1262

Já teda nevím, kde se berou názory, že se v dnešní době látkové pleny žehlí :nevim: Moderní látkové pleny se nežehlí, nevyváří, složitě neskládají.
A co navrhnout kompromis napůl látka, napůl jednoráz? Je to častější varianta maminek, které látku používají. Nejde ani o tu ekologii, ale o pohodlí a zdraví mimča. Látkovka je prodyšná a nepaří se v ní zadeček oproti jednorázu, který neprodyšný a přehřívá se. Látku můžeš použít na doma a ven, na noc, na dovču můžeš použít jednoráz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
14.9.13 20:52

@baruse.t Jde právě o to, který druh látkování si maminka vybere. Ruku na srdce, ty nejmodernější moderní látkovky nevyjdou zase úplně nejlevněji, co se pořizovací investice týče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
14.9.13 21:00

Látkuju už se 3. dítětem. U prvního jsem před 8 lety byla spíš za exota, dnes je to tak trochu „moderní“. Hodně se mi to vyplatilo u druhého dítěte, které mívalo po jakýchkoliv papírových plenách opruzeniny a časem se z něj vyklubal ekzematik. Práce s tím podle mě nijak zvláštní není, plenky místo do koše zanesu do kýble, každý 3. den naházím do pračky, pověsím, suché poskládám. Plenky se nežehlí. Přebalovat (nasadit plenku) zvládá i muž. Kdyby mi fakt moc záleželo na finaních, koupila bych si svrchní nepropustné kalhotky starší, je dost maminek, které je prodávají buď po 1 dítěti nebo je koupily, ale nakonec nelátkují. A do nich se dá nacpat téměř cokoliv, klasické čtvercovky jako za nás, vícevrstvé plenky, ale třeba i starý ručník…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
14.9.13 21:01

Jsem velice, velice líná a látkování mi teda nijak nevadilo. Na starší jsem používala All in one plenky, tam ani žádné žehlení nehrozí. Ani jsem je nemáchala. Jen nakopala do pračky a pak dala na sušák. Kolik to zabralo času, ani nestojí za to počítat.
Mladší dcera bohužel látkovky nesnese. Uvidíme co třetí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
14.9.13 21:01

Mě fascinuje, jak nejvíc rozumů o tom, jak je látkování strašně náročné a sežere času mají ty, kdo to nikdy nezkusily :think:

A jinak já tedy u prvního asi moc neušetřila, látkovala jsem, že mi to baví a nakupovala spoustu krásných plenek… u druhého jsem zatím nekoupila nic navíc a jednorázovek mám spotřebu tak půl balíku měsíčně, takže u druhého rozhodně ušetřím.
Peru tak jednou za 3 dny, pokaděnou plínu hned po činu vezmu sprchou a hodím do kýblu, pak je naházím do pračky, pustím, přeházím do sušičky a pak vysypu do koše, skládám při přebalování (občas večer u televize). Časová náročnost menší, než jezdit pro jednorázovky a chodit s košem. A jako bonus mi poslední dobou dítko chodí v bílém - dá se to přihodit k těm plínám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2124
14.9.13 21:03

Látkuji. Žehlila jsem pouze 6ti nedělí. Vodu máme levnou (vesnice), energii také (tepelné čerpadlo=nízký tarif), praní zanedbatelné. PC cca 3 tis. (poděděné čtvercovky po nás). Baví mě to, vadí mi množství netřiditelného odpadu :zed: Jednorázovky používám od 10m na noc a na dovolené. Bydlíme sami, nikdo mi nepere a nevěší, od 6m do 1 roku jsem chodila částečně do práce (mamina hlídala a přebalovala látkovky, já si je doma prala)
Nevýhody: počurané plínky doma, čas strávený věšením a skládáním, občas se máchat v hovínkách, častější přebalování, výlety s naditou taškou plenek. Je to hlavně o tvém přesvědčení a nadšení, bez toho to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
14.9.13 21:04

No, ale zjišťuju, že jsem jedna z mála co to máchá ve vaně :think: asi se na to taky vyprdím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí