Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Dělám to tak, že je nechám před odjezdem jen vymáchat a propláchnout a pak pověsím na sušák, aby uschnuly.. Rozhdoně bych je nenechala 3 dny namočené.
Pokud je nebudete brát s sebou, vyprala bych tak, abych stačila pověsit před odjezdem. A po vyprání používala to, co budete používat na výletu/dovolené. Tři dny bych rozhodně namočené nenechávala, vyprané a pověšené klidně (pokud nevěsíte ven, kde můžou zmoknout, a nemáte sušičku).
Nechat je 3 dny namočené?
co je prostě vyprat? Nějak nechápu. A co děláš s těma plenkama na té návštěvě na víkend, to někde skladuješ 3 dny? Nebo na návštěvě pereš? Nic proti látkovým plenkám, ale tohle mi přijde jak návrat o 30 let zpět, tak když máš tu možnost, nakup balík jednorázových a na tyhle účely je používej, ne?
@ugluk píše:
Pokud je nebudete brát s sebou, vyprala bych tak, abych stačila pověsit před odjezdem. A po vyprání používala to, co budete používat na výletu/dovolené. Tři dny bych rozhodně namočené nenechávala, vyprané a pověšené klidně (pokud nevěsíte ven, kde můžou zmoknout, a nemáte sušičku).
Není třeb úplě prát. Stačí propláchnout močovinu a potom dát uschnout a vyprat s těmi z dovolené.
@prejeta_zaba píše:Říká ta, která evidentně nelátkuje.
Nechat je 3 dny namočené?co je prostě vyprat? Nějak nechápu. A co děláš s těma plenkama na té návštěvě na víkend, to někde skladuješ 3 dny? Nebo na návštěvě pereš? Nic proti látkovým plenkám, ale tohle mi přijde jak návrat o 30 let zpět, tak když máš tu možnost, nakup balík jednorázových a na tyhle účely je používej, ne?
@P4ja píše:
Není třeb úplě prát. Stačí propláchnout močovinu a potom dát uschnout a vyprat s těmi z dovolené.
Pokud je bude používat i na dovolené. Já je na víkend vozila, ale třeba na týden už ne a měla jsem ráda vrátit se a nemít tam ještě další věci na praní. Taky záleží, kolik jich má a kolik jich na to vyprání před odjezdem bude. Jinak ve vyprání a propláchnutí nevidím zásadní rozdíl mimo délky praní.
Jasně, že vyperu a pověsím, co se dá. Ale když třeba odjíždíme brzy ráno, tak bych vstávala ve tři, abych měla vyprané i ty poslední a pak třeba dvoje vzala s sebou, dejme tomu. Když jedu k rodičům, tak tam přepereme. Každopádně jenom vymáchat na krátký program by šlo, to mě nenapadlo. Děkuji za rady.
Vždy ti zůstane nějaká plena..Já co stihla, to vyprala, ale z toho posledního dne-noci, jsem prostě vždy nechala-skladuji na sucho a vyprala po návratu. Nevidím v tom problém. Když někam vyrážíme, tak většinou brzy ráno a jsem ráda, že se vůbec vypravíme a stihneme třeba vlak…A na dovolené, pokud jedeme jen na víkend, tak pleny neperu, ale pokud na týden a víc, tak peru použité pleny co nejdříve, využívám čas, když se sprchuju, nebo jdu na WC, je to vždy pár plenek, je to rychkovka, počůrané pleny peru na dovče v ruce jen ve vodě. Beru si jich sebou kolem 25ti, jednorázovky vůbec nepoužívám, ale je to moje volba, takže jak kdo se na co cítí ![]()
@eryby jak se prosimtě skladuje nasucho? Dám do kyblíku bez vody? Nebude to smrdět, jak se bude moč rozkládat? Nebo nějak jinak?
Teď mě napadlo, že mě vůbec ještě z lenosti nenapadlo, použít systém praní na dovolené doma před odjezdem
To by asi určitě šlo, prostě plenky přeprat v ruce…, ale mám to tak zautomatizované, že jsem se nad tím vůbec nepozastavila, že bych to vše před odjezdem měla úplbě zlilvidovat…(narozdíl od zásob jídla v ledničce)
Na druhou stranu nemám zkušenost, že by se to „kazilo“, skladuji je v takovém nepropustném, ale prodyšném pytli a prostě to uschne…
@Ajuskaropuska píše:
Jasně, že vyperu a pověsím, co se dá. Ale když třeba odjíždíme brzy ráno, tak bych vstávala ve tři, abych měla vyprané i ty poslední a pak třeba dvoje vzala s sebou, dejme tomu. Když jedu k rodičům, tak tam přepereme. Každopádně jenom vymáchat na krátký program by šlo, to mě nenapadlo. Děkuji za rady.
No plínky se vždycky skladují na sucho. Ne na mokro.
Delam to tak ze posledni plinka je jednoraz. Nejjednodussi a bez zbytecneho planovani a logistiky. I tak nekdy cekam az se vypere pracka.
Nicmene patecni plinky bezne peru v nedeli. Takze kdybych odjizdela v patek a vedela ze v nedeli stihnu vyprat, tak je i necham.
@Ajuskaropuska píše:
@eryby jak se prosimtě skladuje nasucho? Dám do kyblíku bez vody? Nebude to smrdět, jak se bude moč rozkládat? Nebo nějak jinak?
A ty normáně doma namáčíš?? Já skladuju nasucho a ob den peru. Pokud je pínka hodně ncucaná, např.noční tak propláchnu hned a nechám uschnout, aby tam nebyla močovina, která jim škodí. Jinak když před dovčou jen přemáchneš v ruce a necháš je pověšené, aby doma uschly, tak v pohodě. Pokud si je teda nechceš vzít s sebou. I když já je vlastně nechávám přemáchnout na 20 min taky a vezu sice mokré, ale bez moči a na místě pak peru.
@Alyss1 píše:
Delam to tak ze posledni plinka je jednoraz. Nejjednodussi a bez zbytecneho planovani a logistiky. I tak nekdy cekam az se vypere pracka.Nicmene patecni plinky bezne peru v nedeli. Takze kdybych odjizdela v patek a vedela ze v nedeli stihnu vyprat, tak je i necham.
To já mám dobrou zkušenost s tím mácháním, je to na 20 minut + 10 min věšení. A když přijedu, tak je hodím do pračky s těmi, které mám z návštěvy.