Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Nedýchají, protékají, nedrží. Nebrat.
Kup místo nich kvalitní svrchní kalhotky s PUL zátěrem (Imse Vimse, Haipa Daipa, Breberky, Petit Lulu, Bamboolik, Popolini… atd.), které jsou nepropustné a prodyšné zároveň.
To se ještě vyrábí? To už můžeš zabalit dítě do kusu igelitu. Souhlas s komentářem výše, rozdíl mezi tímhle a kvalitním prodyšným PULem je asi jako mezi pláštěnkou z igelitu a funkční bundou s goretexem. A zas tolik jich nepotřebuješ, abys na tom nutně musela šetřit.
@SlečnaDahlia @ugluk To jsem chtěla slyšet. Neviděla jsem je na vlastní oči, ale moje máma na ně nedá dopustit. Já jí hned říkala, že ten igelit se mi nezdá a že dnes už se to dělá tím pul zátěrem. Potřebuju koupit další velikost svrchňáků a už nechci ty co jsem měla doteď. Tyto mě docela zklamaly. Je super, že vůbec nenavlhají ani kolem gumiček (je tam zátěr), ale ty gumky jsou dost tuhé a prcka stahují. A když to povolím, tak to vůbec nedoléhá na tělo a provlhá oblečení. Imse vimse zase dost navlhají. V pátek jsem měla v rukách ty bamboolik, ale přišlo mi, že taky budou tam kde není zátěr navlhat.
Jsem z toho jelen.
Nojo, za našich maminek nic jinýho nebylo, no. Zátěr je snad všude, ne? Respektive některý jsou lemovaný flísem, ale ani tam by to navlhat nemělo (Bamboolik má gumičky kolem nožiček dvojitý a flís je na té vnější), důležitý je, aby byla komplet plenka vč. separaček uvnitř, gumičky stažený do třísel, takový „korejtko“, dostatečně zmenšit, aby pěkně sedlo, a pak samozřejmě dostatečně často přebalovat dle toho, co je uvnitř.
@ugluk Třeba u Imse vimse mi ta gumička někdy navlhá a od ní i oblečení. Přebaluju ho hned, nesnesu, aby byl v mokrém. Dávám jeden čtverec, možná bych mu mohla začít dávat i vkládačky, aby to tak nenavlhalo
Když nad tím tak přemýšlím, tak v tomto asi bude zakopanej pes. A je fakt, že jsem ty Bamboolik zas tak do podrobna neprohlížela, protože mi přišlo, že ten flís musí hned provlhnout.
No, mně neprovlhnul
(vem si, že se dělají i celoflísové svrchňáky) Nevím, ajk velké a učůrané dítko máš, ale pokud chceš přecházet na větší velikost svrchňáků, tipla bych, že uvažuješ správně a k jednomu čtverci by to chtělo zkusit zvýšit savost třeba bambusovou vkládačkou.
@ugluk Má 5 měsíců a mám pocit, že čůrá pořád
Ty bambusové vkládačky tu někde mám, asi fakt nejvyšší čas je vytáhnout.
@zuzikka Provlha ti to proto, ze dite v 5 mesicich uz vycura vetsi mnozstvi naraz a ten jeden ctverec to nestihne nasat tak rychle. Urcite dej vkladacku, ta by to mela vyresit. Taky latkuju se ctverci a vkladackami a vkladacky jsem zacala davat uz po 3. mesici.
@zuzikka Určitě je problém v tom, že to množství už jeden čtverec nepobere. Jeden mi někdy nestačil ani u novoška. Taky může být problém v tom, jestli dáváš čtverec narovno a neskládáš (v pěti měsících už nejspíš na draka).
Jinak textilní lemy je možné i naimpregnovat, kdyby náhodou.
@SlečnaDahlia Zatím pořád ještě skládám novorozenecký. Nejsem schopná změnit techniku když mi něco vyhovuje. Ale brzo z toho stejně vyroste, tak se tomu nevyhnu.