Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj emiminačky
,
právě se chystám prát moji skoronovou peřovou bundu. na etiketě stojí prát ve 30 C,ale stejně mám strach,aby mi to peří „nespadlo dolů“.
někde jsem kdysi četla nějaké vychytávky, např. přidat do pračky tenisák či něco podobného, ale přesně to nevím.
PROSÍM TEDY O VAŠE RADY PŘI PRANÍ TAKOVÝCH BUND.
děkuji ,irias
Já jsem měla péřovou bundu Alpine a prala jsem jí normálně v pračce. Myslím, že není až takový problém s praním jak se sušením. Chce to, aby to krásně profoukalo a spadlé a nacucané peří pořád natřásat, aby dobře proschlo. ![]()
Ahoj, také jsem řešila tento problém - nová bunda, navíc ještě červená v kombinaci s bílou a béžovou barvou. Já spíš řešila jak to neobarvit. Už jsem chtěla jít do čistírny, ale nakonec jsem to riskla…
Také mám u bundy na lístečku poznámku, že to mám prát na 30. Jenže moje pračka 30 nemá
) Buď žádnou teplotu, nebo 40, 60, 80. Takže sem to dala na 40* a modlila se.
Dopadlo to dobře, byla vypraná, neobarvila se. Po vyndání z pračky jsem s ní jen zaklepala (právě aby peří neuschlo v hrudkách nebo někde vespod), dala na sušák a přes noc byla suchá ;o)
Mozna uz bude moje rada zbytecna, vsechny uz mate vyprano…
prala jsem na 30, pak susit a co nejcasteji oracet, vrsek nahoru, apk dolu, doprava, doleva… a kdyz trochu oschne tak naklepavat praktrem na koberce, dokud neuschne uplne, aby se peri necechralo a rovnomerne rozmistilo tam kam ma. hodne zdaru
ahoj,
no včera sem seděla celý odpoledne u diskuzí na téma jak prát péřovku…zkusila sem radu prát a sušit s tenisákama… výsledek… s tenisákama nebo bez, je to prašť jak uhoď
s tenisákama mi v sušičce ani neuschla ![]()
tak jsem dnes vyprala poprvé péřovku na 40C a je placatá
tak se modlím aby až uschne byla zas pěkně naducaná ![]()
ja prala nedavno, mala ji pozvracela, jine reseni, nez strcit ji do pracky asi nebylo. Sice jsem mela celou dobu o pracku strach, dost s tou vahou mokreho peri zapasila, ale vse dopadlo dobre- prezila pracka i perina. Schnula teda asi 3 dny
, venku zrovna prselo a doma to moc neschlo.
ted koukam, ti jsi prala bundu, ze? No tak kdyz to zvladla perina, tak bunda musi taky ![]()
dzarunka píše:
tak jsem dnes vyprala poprvé péřovku na 40C a je placatátak se modlím aby až uschne byla zas pěkně naducaná
Taky se mi to stalo. Rok pak bundu nenosila, až letos jsem se naštvala a dala si práci a peří se snažila růčo pořádně rozprostřít. Naštěstí mám bundu celkem dobře řešenou, že je to peří jen v rel. malých komůrkách, takže to nebyla až tak hrozná práce. Ale nějaký čas to trvalo, to jo..
šmajrá.....tak mám na zítra a pár dalších dní program jistý
natřásání péřovky
![]()
Péřovka se musí při sušení natřásat furt.
Anebo je dobrý ji sušit v sušičce (ale i tak je potřeba potom to peří rozprostřít po jednotlivých kapsách.....)
Dzarunka: Prala jsem novou péřovku před týdnem. Po vyndání z pračky jsem se s bundou loučila, byla úplně placatá, peří nahňáclé, no děs. Nakonec jsem sušila na topení a pořád natřásala a obracela a je v pohodě. Jak peří schlo, tak se zase „nafouklo“ a rozprostřelo kam má. Do sušičky jsem se bála jí dát..tak příště to asi zkusím.
Iris, babička prala, mamka prala, já prala - dokud jsem měli doma peří.
Spadne jako mokré, je třeba nechat opravdu pořádně vyschnout a během schnutí protřepávat, ať se vlhké a suché peří promíchá - sušší z povrchu, mokré vnitřní.
Je to třeba víc u peřiny, míˇ%n u bundy,a le je to lepší, líp prosychá.
Dzarunko, po vyprání je placatá. Namoč peří a bude placaté, usuš a protřepej, bude načechrané. neboj se.
holky děkuji za uklidnění,logika mi taky říká že když mokré peří uschne mělo by být zas načechrané ale člověk má i přes to sevřenou zadnici
no je to pořád mokré tak si myslím že bude prosychat asi fakt ten týden.....už načechrávám ![]()