Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Prosím o radu a postřehy holky, které mají doma podobnou situaci. Rozhodla jsem se, že zkusím prát v mýdlovém slizu a ve výbavě mám několik bambusek (BL) a jednoho Bum huggera. A v čem je problém? Do aviváže se k mýdlovému slizu doporučuje přidávat ocet, kvůli zbavení pračky mýdla. Jenže ocet se nesnese s bambusem. A Bum hugger má fleecovou vrstvu a na ten se zase nedoporučuje mýdlo. A ještě mi přišly separačky z toho mýdla takové klouzavé, tak mě napadlo, jestli nebudou mít stejnou reakci na mýdlo jako ten fleece.
Po prvních vypráních mi tento prací prostředek docela vyhovuje, protože plenky docela změkly a samozřejmě je pozitivní i ta cena. A nerada bych se ho vzdala, ale jen pokud mi kvůli jeho používání neodejde pračka a ty jmenované plenky. Tak přivítám rady, jak vyřešit praní v mýdlovém slizu na různé plenky ve výbavě. Díky
zdravím:)
taky peru v mýdlovém slizu,jsem spokojená.ocet nedávám právě jak píšeš ničí bambus,dávám tee tree esenci pár kapek.jinak fleesové mám jen doma dělané kapsovky takže jestli se zničí po čase mi je tak nějak jedno
.četla jsem že flees nesnese mýdlo protože ho zanáší a flees pak tolik nedýchá a nepropouští moč…tzn.já mám flees jen z venku plenky takže mi to vlastně vyhovuje když to neproteče
jinak kdyby jsi měla separačky nebo vnitřní vstvu z fleesu tak to by bylo horší.Určtitě ti tu poradí zkušenější látkařky ![]()
Ve slizu peru, ocet nedávám. Jednou jsem dala (než jsem zjistila, že se to nesmí) a bambusový kikka jsou na odpis
na ostatních to poznat není
Že se zanáší flís ani moc nevnímám (ale používám ho minimálně…) No a co zkusit třeba ty flísové plínky přemáchnout v kýblu s octem po vyprání. ![]()
no a co třeba věci, kterým by to mohlo ublížit prát v něčem jiném??? Jinak peru taky ve slizu ale nikdy mi nepřišlo, že by mi něco dělal s fleecem, ale je fakt, že já dávám trochu octa ale i aviváž no…
Prave resim to same, chtela bych prat ve slizu, ale mam 3× hambace, 2× airhour, vsude fleecova separacni vrstva, vetsinu plin s bambusem. Kdyby slo prat normalni pradlo ve slizu a pliny v necem jinem, tak je to vyresene, jenze to se pry nema. Zajimalo by me, zda by se sliz nesnesl i s pracim gelem ulrich, vim ze se nema s pracim praskem, ze pradlo zasedava.
Kdyby to slo kombinovat, tak bych rekla, ze do varky s fleecem dat neco jineho. A nemo prodat vse s fleecem, koupit nejakou nahradu za to stejne savou, prat ve slizu a obcas pracku prohnat vyvarkou s octem ![]()
Jen nevim, jak je to s usazovanim slizu na tom pradle jako takovem, aby to nesnizovalo savost toho vlakna, to bych mohla mit supersavy bambus a bylo by mi to naprd ![]()
Tak já peru ve slizu pleny - bambus, bavlnu i fleec a nic oslizlého nemám, bambus krásně saje a fleec propuští, jak má ![]()
Napadá mě pár postřehů - možná za to může konkrétní druh mýdla? ![]()
Dáváš na konec praní jedno máchání navíc?
Jinak kombinuji sliz s Ecoverem a jednou za uherák i mýdlové ořechy a nic zvláštního nepozoruji.
Já teda jen nakoukla, jsem zvědavka zvědavá…mýdlový sliz- co to proboha je?? ![]()
Ja mam zkusenost jen se zlucakem, ze kdyz jsem tim predpirala pokadene fleecove separacky, tak po case prestali propoustet. toho bych se treba u hambacu nerada dockala. To je radeji prodam a koupim misto nich bamboo extra, tam je fleece jen na te vkladacce.
Ale tech kapsovek se zbavovat nechci, zas mam jen dve, tak muzu dat praci prostredek podle jejich pritomnosti/nepritomnosti v pracce.
rubber, mydlovy sliz je smes mydla (nejlepe nejakeho, ktere je primo pro prani urcene), sody a vody. Kdyz se to rozpusti v urcitem pomeru, tak to vytvori slizovitou hmotu, ve ktere se pere. Vyhoda je, ze je to ekologicke, zaroven to je i mene agresivni jak praci prasky, prasky s mydlovym zakladem se doporucuji jako vhodne pro deti. A i ta cena neni spatna
Nevyhodou je, ze se mydlem zanasi buben pracky, takze je potreba bud preventivne pridavat ocet na machani (ale pri latkovkach ma clovek furt nejaky bambus a ocet bambus zere, tak se pridat neda), nebo jednou za cas prohnat pracku na vyvarku s poradnou davkou octa, ocet tu usazeninu snadno rozpusti. Neda se kombinovat s klasickymi prasky, pradlo by v reakci zasedlo. I predtim, nez se pradlo zacne prat ve slizu, tak se napoprve alespon to svetle musi proprat v sode a soli na skvrny a octu, aby nezasedlo, v pradle, ac se to nezda, je spousta praciho prasku, je tam usazeny. To staci jednou, jakmile jednou pradlo prasku zbavis, uz to znovu delat nemusis.
čičinka píše:
Kdyby slo prat normalni pradlo ve slizu a pliny v necem jinem, tak je to vyresene, jenze to se pry nema. Zajimalo by me, zda by se sliz nesnesl i s pracim gelem ulrich, vim ze se nema s pracim praskem, ze pradlo zasedava. …
prat ve slizu a obcas pracku prohnat vyvarkou s octem
Tak to ani nevím, že by se neměl používat sliz v kombinaci s práškem. Já peru běžné prádlo v prášku.
Octovou vyvářku pračky jsem nepochopila, neboť po nalití octu do bubnu jsem slyšela jak ocet úspešně mizí v odpadní hadici ![]()
Cappy píše:
Tak já peru ve slizu pleny - bambus, bavlnu i fleec a nic oslizlého nemám, bambus krásně saje a fleec propuští, jak má![]()
Napadá mě pár postřehů - možná za to může konkrétní druh mýdla?
Jinak kombinuji sliz s Ecoverem a jednou za uherák i mýdlové ořechy a nic zvláštního nepozoruji.
Dáváš na konec praní jedno máchání navíc?
Použila jsem Lanzu, ale to snad nemá vliv na to, jestli se pračka tím mýdlem zanese, nebo ano?
A máchání navíc nepřidávám, a to by mělo pomoci čemu? Místo toho octa? Díky
chtěla bych se zeptat,dávate mýdlový sliz do nádobky na praní nebo do bubnu
Když se povede hustý tak do bubnu, řídký do nádobky.
Lepší je přímo do bubnu.
Já peru dětské oblečení na 40, ty odolnější věci a pleny na 60.