Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Snažím se je obrátit na ruby, co nejvíc. Obvykle jak jsou nepromokavé, tak potom hůř schnou.
Určitě bych je nechala odstředit co nejvíc v pračce a pak je pověsila nad topení prsty dolů, aby tím zápěstím mohla odcházet vlhkost. Když je dáš naopak, postavíš je prsty nahoru na radiátor, tak je to jasný. Vlhkost přece nemá kudy uniknout.
Tak na to jsem taky zvědavá. Posledně jsem to nedomyslela, vyprala ty rukavice den předem, celou noc na topení a pak jsem tu před odjezdem do nich hodinu foukala fénem, bez valného úspěchu
obrátit naruby prostě nešly…
Hele to záleží na typu rukavic. Dcera má jedny, které naruby hodit nejdou a mají tak pitomý materiál, že schnou pomalu. Ty smrdí šíleně, pokud není nouze, ani je na ruku nechce
Paradoxní je, že to jsou nějaké poměrně kvalitní a drahé rukavice. Spokojenost máme s rukavicemi z Decathlonu, ty uschnou raz dva i na líc a nesmrdí ![]()
@Birds píše:
Určitě bych je nechala odstředit co nejvíc v pračce a pak je pověsila nad topení prsty dolů, aby tím zápěstím mohla odcházet vlhkost. Když je dáš naopak, postavíš je prsty nahoru na radiátor, tak je to jasný. Vlhkost přece nemá kudy uniknout.
To je úplně přesně to, co se s lyžařskými rukavicemi dělat fakt nemá.
Za prvé vůbec nepatří do pračky (prát by se měly pouze v ruce, v co nejšetrnějším pracím prostředku) - a za druhé (když už je někdo do té pračky dá), nesmějí se nikdy odstřeďovat (protože materiál ztuhne, zkřehne a začne mít tendenci k lámání se).
Správně by se neměly ani sušit na topení (ze stejného důvodu, křehnutí materiálu) - člověk by měl mít vždycky dvoje na střídání - i když zrovna tohle zvlášť u dětí asi dodržuje jen málokdo.
@BohunkaP píše:
To je úplně přesně to, co se s lyžařskými rukavicemi dělat fakt nemá.Za prvé vůbec nepatří do pračky (prát by se měly pouze v ruce, v co nejšetrnějším pracím prostředku) - a za druhé (když už je někdo do té pračky dá), nesmějí se nikdy odstřeďovat (protože materiál ztuhne, zkřehne a začne mít tendenci k lámání se).
Správně by se neměly ani sušit na topení (ze stejného důvodu, křehnutí materiálu) - člověk by měl mít vždycky dvoje na střídání - i když zrovna tohle zvlášť u dětí asi dodržuje jen málokdo.
Neříkala jsem nic o praní v pračce. Praní je v ruce a jen odstředění v pračce, protože jen mačkáním z nich nelze dostat tolik vody a tím pádem schnou nesmyslně dlouho. Nikdy se mi odstředěním nezničily, ani ty za 2 tisíce (možná právě proto). A hlavně je nenechám odstřeďovat celých 13 minut, nebo jak dlouho to trvá. Naopak po jedné-dvou minutách vypínám pračku sama, déle není třeba. Vody se vyždíme dost, tím pádem stačí je zavěsit někam vysoko v místnosti, kde je teplo a poměrně rychle vyschnou. Protože jen vymačkat vodu = dlouhé schnutí = riziko zatuchnutí.
Materiál rozhodně netuhne odstředěním, to spíš špatným pracím prostředkem, který zničí strukturu vlákna nebo ho v případě kůže příliš odmastí. Jako prací prostředek doporučuju cokoli na outdoorové oblečení, já používám Atsko Sport Wash. Vhodný od ponožek po stany a spacáky (i péřové), vypláchne se beze zbytku bez ohledu na použité množství.
Anonymní: nedávat do sušičky, ten horký vzduch nemusí dělat dobře těm umělým materiálům. Ale pokud jsou to nějaké rukavice už totál na odpis, zkusila bych, jestli to vydrží.
@Birds Mě zaujalo, že bys prala péřový spacák?? Roky žiju v domnění, že ten do vody prostě nepatří, bez ohledu na to, jaký prášek bys na něj použila..? Když už mám spacák za 7 kolíků, tak mě profi čistírna jednou za rok nezabije
Ale nechám se ráda proškolit ![]()
@unuděná píše:
@Birds Mě zaujalo, že bys prala péřový spacák?? Roky žiju v domnění, že ten do vody prostě nepatří, bez ohledu na to, jaký prášek bys na něj použila..? Když už mám spacák za 7 kolíků, tak mě profi čistírna jednou za rok nezabijeAle nechám se ráda proškolit
Proškolím a je úplně jedno, kolik spacák stojí
Čistírna používá předpokládám chemické čištění. Naprostá většina výrobců spacáků (Husky, Patizon, Sir Joseph, Prima…) chemické čištění zakazuje. Pak jsou tu ještě čistírny na peří, ale co tam s ním udělají, to nevím a nebudu to zkoušet. Raději si ho vyperu sama v souladu s instrukcemi výrobce: všichni v pohodě doporučují vlastní praní a sušení - vyprat spacák v pračce s přípravkem na péřové výplně, který neodmastí tolik jako obyč, neodstřeďovat (nebo jen mírně zpočátku) - vymačkat vodu rukama a pak buď spacák rozprostřít a protřepávat, aby se načechral (což trvá pár dnů a hrozí zatuchnutí, pokud se to nenačasuje na léto, kdy je 25°C ve stínu), nebo použít sušičku na nízkou teplotu a míčky, které protřepají samy.
Praní stačí tak po 30 až 50 spaních, častější praní peří odmašťuje.
A vůbec, proč by spacák do vody nepatřil? Husy a kachny se celý život ráchají ve vodě, my jim peří sebereme a najednou to peří do vody nesmí?
@Birds Já mám spacák od Primy už několik let a neplánuji ho prát. Ostatně není důvod, po každé akci ho nechám pořádně vyvětrat a proschnout, to je jediné, co mu totiž může být - navlhnutí a zapaření. Nežeru v něm řízky, aby byl mastný ani neprovozuju sex, aby na něm zbylo kdovíco
Ad čistírny - známí si dávají spacáky čistit do nějaké speciální čistírny k tomu určené, myslím, že využívá podobnou technologii jako profi čističe čalounění například - pára a vysoký tlak asi? Nevím přesně.
@Birds Každopádně děkuji za osvětu, když bude nutné, vím jak na to
Poslední spacák, co jsem měla, mi vydržel 12 let bez praní, tak doufám, že i tento to zvládne. Na spaní mimo stan beru raději ten starý ![]()
@unuděná Řízky
… já dám maximálně sušenku nebo pečivo, které když tak vysypu. Hlavně si najdi nejdřív pokyny od Primy na netu, než by ses do toho někdy pustila.
@Birds píše:
@unuděná Řízky… já dám maximálně sušenku nebo pečivo, které když tak vysypu. Hlavně si najdi nejdřív pokyny od Primy na netu, než by ses do toho někdy pustila.
Jojo, vím, na základě téhle diskuze jsem na to mrkla, protože třeba na 4camping doporučují čištění péřových spacáků nechat na výrobci. Což mě zaujalo, tak jsem na Primu mrkla, ale ta krom doživotní garance na zipy a podobné vady čištění nenabízí. Škoda. Ale návod tam má velmi podrobný.
Zdravím všechny
Prosím, jak sušíte lyžařské rukavice? Ruce se nám poměrně potí, tak je musím dát jednou za čas vyprat. Jenže při sušení na radiátoru zatuchnou, protože se suší hodně pomalu. Zkoušel je někdo dát do susicky? Nebo jak to děláte vy? Děkuji moc za odpověď