Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu: kojím svého syna deset týdnů, až dosud celkem bez problémů. Před pár dny se mi ale na pravé bradavce udělala prasklinka, která pekelně bolí (hlavně při kojení, samozřejmě), a nechce zmizet, ačkoli potírám MM i bepanthenem. Co dalšího můžu ještě dělat? slyšela jsem o purelanu od Medely, ale nevím, kde ho seženu. Uvažuju taky o kloboučku: jaké s nimi máte zkušenosti, který typ, kolik stojí, sežene se v lékárně? Myslíte, že se přes něj přisaje i desetitýdenní mimi? Myslím, že na vině není špatně technika, možná se to stalo, když se při pití trápil s prdíky a hodně se kroutil… Nebo vás napadá i jiná příčina? Jsem z toho dost nešťastná, už se mi v tom prsu dělá i míň mléka, takže díky moc za rady!! Hanka.
Hacino, kloboučku se neboj, já snim kojila celý první měsíc a šlo to. Koupíš je v lékárně nebo v obchodě s dětským zbožím. Mám obyčejné od bočka a stály myslím kolem šedesáti korun. Ten bepanten bych používala dál, myslím že ty masti budou skoro stejné.
Andrea
Já myslím, že ty popraskané bradavky potkají snad každou maminku, nic si z toho nedělej a radši to rychle vykurýruj. Já jsem mazala Bepanthenem a taky jsem je měla celé rozpraskané, trvalo to asi 2 týdny. Kloboučky jsem zavrhla, protože jsem je viděla u kamarádky a přijde mi to kojení s nimi hodně nepřirozené. Nemůžu se zbavit pocitu, že jejich kojení skončilo velice brzy také proto, že kojili s kloboučkem… ale to je jen můj pocit a názor, určitě řada maminek napíše svoje pozitivní zkušenosti s kloboučky ![]()
Co se mi osvědčilo: MAZAT - dočetla jsem se, že nejlepší lék na popraskané bradavky je vlastní mlíko - po kojení prostě prsty vymáčkneš pár kapek mléka, které pak vetřeš do bradavky a necháš zaschnout.
VĚTRAT - při každé možné chvilce chodit s odhalenými prsy, aby se k bradavkám dostal vzduch a neodírala je látka podprsenky.
ZATNOUT ZUBY - ono to prostě po nějakém čase přejde… ![]()
Víc poradit neumím, takhle jsem s tím bojovala já před 2,5 roky. Teď mě to zase čeká v březnu, tak jsem zvědavá, jak to zvládneme tentokrát.
Zdraví a brzké vyléčení přeje Hanka
Ahoj Hani.
Já mám měsíční miminko a taky jsem hlavně ze začátku bojovala s prasklinkama na bradavkách.Prasklinky jsem ještě vydržela ale když Tadeášek z bradavky úplně ožužlal kůžičku a začal cucat krev tak jsem začala s kloboučkem.Přes klobouček se mu tahat krev už nepodařilo.Používám klobouček jen na jednu bradavku, malý tak bumbá střídavě přes klobouček a normálně.
Mě doktorka v porodnici říkala že je lepší pár dní používat klobouček než si zničit bradavky.
Přeji brzké uzdravení bradavek a kojení bez bolesti.
Martina a Tadeášek 1měsíc 3 dny
ahojky,
klobouček je pomůcka…náhražka, ale když to jinak nejde, tak proč ne.
Mě pomohla genciánka na prasklinky…mimi jí může taky…např. při moučnivce, takže to neuškodí!!!
Brzy se uzdravte
Ahojky já s popraskanýma bradavkama odcházela už z porodnice a jediné co mi pomohlo byla právě ta tebou zmiňovaná vazelina od Medely PureLan je to fak úžasná věc, kup si ji využiješ ji i pak na mazání jakékoliv suché kůže. Mají ji v lékárnách nebo někde zkus pohledat na netu. Kloboučky na kojení nepoužívej je prý ta bolest naprosto stejná jediné co si kup,aby se ti bradavka dřív vykurýrovala je chránič na bradavky od Medely- bacha manželovi prodali místo toho formovače, ale dá se to využít stejně nebo se tomu ještě říká zachytávače mlíčka, je to takový jakoby klobou (hlavička hřibu) uprostřed buď větší díra(to jsou ty chrániče a lapače mlíčka) či menší jen na bradavku(to je ten formovač na stimulaci při vpáčených bradavkách), je to jedno co použiješ, ale fígl je v tom, že se ti bradavka o nic pořát neodírá a lépe se zahojí:-) tohle stojí kolem 220-260,–Kč
Tak ať jsi co nejdřív fit, hlavně nepřestávej z toho prsa kojit:-)
Pa HL
""http://lilypie.com/pic/051227/m7gN.jpg":http://lilypie.com/…227/m7gN.jpghttp://b1.lilypie.com/rwMHp1/.png
Ahoj.
Prasklinky hned na začátku kojení- třeba v porodnici bývají v naprosté většině případů špatnou technikou kojení. Lépr řečeno stačí jen jedno nesprávné přiložení. Pak by měl zabrat ten Bepanten nebo MM a větrání.
Prasklinky vzniklé až po delší době kojení- třeba po pár týdnech nebo měsících, jsou většinou jiného původu. Jedním z nejčastějších je moučnivka. Nemá synek v pusince bílé povláčky nebo i ty na těch bradavkách? Nebrala jsi ty nebo on nedávno nějaká antibiotika? Moučnivka se dělá dost často právě po ATB, ale třeba u nás syn v pusince nic nemá, ale já na prsách ano. Dr. mi doporučila tu fialku, ale já se pak dozvěděla, že na onkologii, kde jsem dřív pracovala, ji mají zakázanou používat kvůli mikrokarcinogenosti…takže jsem ji používat přestala. Jestli myslíš, že by to u vás mohla tedy být spíše ta moučnivka, tak taky jako holky doporučuju větrat. Mám taky takový ty klobouky- zachytávače mlíka a fungujou naprosto spolehlivě. Pokud by to byla tato varianta, tak se MM nedoporučuje vtírat, tím by se to jen zhoršovalo. Na mazání si nechávám dělat v lékárně takovou vodičku. Kdyby jsi měla zájem, tak já se kouknu, jestli ji mám (nepamatuju si z hlavy, jak se jmenuje).
Ať to máš brzy vyléčený, já jsem měla praskliny půl centimetru kolem dokola a musela jsem dávat odstřáíkaný MM a jen 2-3× za den jsem kojila kvůli přenosu informací od dítěte ke mně, které protilátky potřebuje. Mimochodem, tento přenos se kojením s kloboučky odbourává- není tam ten přímí kontakt.
Jinak taky zkus pohledat tady- www.kojení.cz
CIBULKA
Ahojky,taky jsem měla prasklinku na bradavce,která pekelně bolela.Já jsem použila klobouček od aventu(2ks-199kč)Jsou měkké a příjemné a volila bych je k tak malému miminku radši než výše zmíněné od bočka(jsou tvrdé a mně přišly neforemné).Nezkomplikovalo nám to kojení a kojím dodnes a to je malýmu skoro 10 měsíců.Myslím,že kloboučkem se rychleji zahojí ta prasklina a kojo tak nebolí.Je to rychlá varianta uzdravení a samozřejmě mazat.Jinak bych klobouček nedoporučovala(vyjma vpáčených bradavek apod)Jo ty od aventu nejsou kulaté,ale mají tvar motýlích křídel,takže miminko se dotýká nosem a bradou kůže na prsou a tím pádem cítí tu svou oblíbenou vůni:D
Díky moc za odpovědi. Zakoupila jsem zatím obyčejný levný klobouček. Prcek se krásně přisál, nebolelo to, takže supr, ale nejsem si jistá, jestli a jak rychle pije. Pomaleji než obvykle? A taky nevím, jestli ten klobouček používám správně, když mi jeho okraje při kojení jakoby odstávají od prsa (nepřilehnou)…? Takže další dotazy - předem díky moc!
A ještě: na obalu se píše, že nelze vyvářet. Takže stačá omývat??
Já taky první měsíc kojila jen přes klobouky a malá byla úplně v poho. Moc mě to pomohlo. Bradavky jsem natřela genciánkou, prasklinky se pěkně stáhly. Mazala Bepantenem. Klobouky jsem jenom omývala ( hned po použití ) pod horkou vodou z kohoutku a vše ok. Já ty okraje vždy pěkně naplácla a drželo to. Jde o to, aby se tam nedostával vzduch když pije. Měla jsem klobouk od MEDELY ( vykrojený z jedné strany - krásně přiléhal )a ten byl SUPER. Dva jsem měla AVENT( takové ty vykrojené z obou stran ) a ty mě připadaly horší - víc odstávaly.
prej mimča maj větší práci s vytažení mlíčka z prsou při použití kloboučku proto se moc nedoporučují, protože se dřív unaví a nevytáhnou to co potřebují a hlaásí se častěji- čím zase tu bradavku dráždíte- je to začarovaný kruh:-((
V létě se stalo, že jedno mimčo díky kloboučkům skončilo v nemocnici na dehydrataci, ale to teĎ naštěstí v zimě nehrozí:-)
Tak zatím papa HL:-)
Ahoj,
přidávám se k těm, co klobouček používaly. Po příchodu z porodnice se mi na levém prsu udělala velká prasklina, každé kojení jsem ořvala bolestí,mazala jsem MM, větrala, mazala Bepanthenem a nic nepomáhalo. Pak jsem manžela vyslala do lékárny pro kloboučky a za pár dní bylo po problému. Měla jsem klobouček od Medely, vykrojený na jedné straně. Vyvařovala jsem ho po každém kojení, Anička krásně přibývala, sála moc hezky a dostatečně a to jí nebylo ani 6 týdnů.
Divím se, že se kloboučky nedoporučují. Podle mého názoru je lepší kojit pár dní s kloboučkem, než trpět jako blázen a ořvat bolestí každé kojení. To se pak může stát, že ze stresu se laktace zastaví. A navíc kojení by mělo příjemné pro dítě i pro matku a to těžko bude, když to bolí, že? Určitě se mnou nebudou všichni souhlasit, ale od toho jsou názory, aby se různily.ne?
Přeju, ať se prasklinek brzo zbavíš.
Věrka