Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky chtela jsem se zeptat ma vase zkusenosti. Nas malej ma 9 mesicu a uplne hrooozne ho zajima televize. Na pohadku se vydrzi koukat treba 5 minut v kuse. Mam strach jestli to nemuze mit nejaky negativni vliv.
Mame malej byt a kdyz jsem cely den doma tak se zapnute tv neda proste vyhnout.
diky a hezky den:))
Ahoj,
ja bych to nijak nehrotila. My mame doma zapnutou televizi skoro porad jako kulisu, cely film jsem uz 8 mesicu nevidela
Malej si ji zacal vsimat tak pred mesicem, takze kdyz vidim, ze si prestal hrat a civi na ni vypinam ji. Myslim, ze jsem slysela, ze normalni televize nejak zari ci co, ale to je jen tak jedna baba povidala. My mame LCD, tak to snad nijak nevadi. Jen nechci, aby syn misto normalniho hrani a pruzkumu sveta ztracel cas civenim na televizi. Ale i tak par minut denne snad neskodi, jen bych takhle male miminko pred televizi neodkladala aby se zabavilo.
Mejte se,
Věrka
Ahoj, ja myslim ze kdyz neni moc blizko obrazovky tak by to negativni vliv mit nemelo. A taky myslim ze ho spis zajimaj ty menici se obrazky a blikani. Ja bych ho akorat nenechavala zasekavat u TV kdyz tam davaj strilecky apod. Akorat kdyby mu to pretrvalo do starsiho veku tak bych v tom udelala naky rezim. Sany.
Ahojky
záleží na tom, jaký máš dítko. My můžeme mít TV zapnutou celej den a M se na ni podívá jen na Primu na kuličky - prostě před každou reklamou jsou cinkající kuličky a ten zvuk ho zajímá - když je po kuličkách - čili za 5 vteřin - odchází… no ale včera jsem zjistila že ho už bere i znělka reklamy na nove… tak uvidíme kam se to bude ubírat. Známejch prcek když se pustí tv sedne před ni a odmítá odejích 10 měsíců mu bude …
Já se snažím to omezovat, ale prostě taky mám ráda zapnutou TV jako kulisu. Navíc máme 100 Hz takže tak neproblikává a neškodí očím… ale je fakt, že cca před 3 tejdnama jsem malýmu chtěla ostříhat nehty. To se po:,–(íme před Tv já ji zapnu a rychle stříhám - poté co jsem tv zapla bohužel dávali čarodějky a objevil se nějakej démon - a bylo vidět že se malej lekl - celou noc blbě spal (a to spíme bez probuzení od 20-8 do rána)…
Takže z románu vyplývá - v rozumné míře, a dávat si bacha i na to co v té TV je, protože podle mě to prcky ovlivňuje i když na to nekoukají - já třeba když je tam romantickej film - tak pohoda ale třeba když mám tv zapnutou jako kulisu tak nesnesu aby tam byla nějaká střílečka nebo tak - prostě mě to samotnou ruší a přepínám…
doufám že je to trochu srozumitelný - to co jsem chtěla říct.o)
tak pá a zvukovým kulisám zdar
Ahoj holky,
taky mě to zajímá, protože Kuba (9 měsíců), když je puštěná televize, doleze si k televiznímu stolku, postaví se před televizi a chňape po tom, co se zrovna hýbe na obrazovce a oslintává vypínač. Takže televizi okamžitě vypínám. My ještě máme ten problém, že máme malý byt a Kuba spí s náma v pokoji, kde je i televize, takže navíc řeším nejenom záření, ale i vliv hluku z televize. Četla jsem, že když je doma neustále puštěná televize, tak prý je tím přetěžována nervová soustava dítěte. Takže jsem už měsíce pomalu neviděla žádný pořad nebo film do konce. Máme spoustu filmů nahraných, že se na ně někdy podíváme, ale to někdy už trvá 9 měsíců ![]()
Mako, taky máme doma znalce znělek před blokem reklam. Nejvíc ho berou na Primě ty kuličky, kterým u nás říkám žabičky, to přileze i z vedlejší místnosti, podívat se, jak skáčou:-)
Jak řešíte spaní v místnosti, kde je televize? Jednu dobu jsme dokonce každý měli na uších sluchátka, aby to Kuby nebudilo:-) U nás to jinak nejde. Ve druhém pokoji totiž ponocuje až do 11 hodin můj skoro 16letý syn. Takže, je záření z televize pro děti škodlivé? A co takové reprobedny, z těch nic nejde?
Ahojky Alte
Ahoj holky,
u nás je to podobné, TV jako zvuková kulisa. Pouštím sice malému CD s písničkami, ale 24 hodin, 7 dnů v týdnu je fakt nemůžu poslouchat, protože mi jde někdy hlava kolem.
Stejně jako Maka - máme 100Hz, tak jsem ráda, že neškodí, jak píše.
Taky se nám líbí kuličky, znělka reklamy na Nově, před svátky reklama na T-mobile ( já ji nemohla už ani cítit), taky se mu líbila upoutávka na BB a VV. Myslím, že ho ale zaujme spíš ta hudba a on se odpoutá od hry a jakmile kuličky nebo reklama skončí, tak si opět hraje ![]()
Taky jsem zjistila, že se mu líbí kouzelná školka - tedy jen František, pohádky ho nezajímají. Včera jsem potřebovala v klidu rozvařit oběd ( kuřecí maso - nemám ráda, když přijde a přestože si ruce umyju, tak ho musím vzít nebo něco podat, fakt si dávám bacha, manžel kdysi ležel díky kuřecímu na infekčním ) - no tak jsem ho pohodlně u:,–(ila do jídlní židličky, na pultík dala hračky, pustila školku a ona nastala zrada - byla tam Dáda s kosákama ( nevím teda přesně, co je to za ptáčky
) a to se mu nelíbilo. Takže asi ten Františkův nakřáplý hlas je to, co ho přitahuje. Naštěstí seděl a hrál si, takže vaření proběhlo v pohodě ![]()
Nevím jestli TV škodí, ale jistě malého (nejen pro včerejší zkušenost) nebudu odkládat k televizi a sedět např. u PC. To jistě žádná z nás. Jistě se najdou ale i chvilky, kdy TV využijeme - Maka a stříhání nechtíků
- to u nás nezabírá, já stříhám od jisté doby jen při spaní ![]()
Ahoj
Ahoj,
můj naprosto laický a teoretický názor - TV možná neškodí fyzicky, ale spíš tím, že si na ní může dítě už odmala vypěstovat závislost. Ale to záleží na tom, jak si dítě chcete vychovat. Já mám zatím jen představu, jak bych to chtěla mít. Bojím se třeba, aby nebylo dítě úplně zblblé z těch reklam, stejně ho to ve školce a škole nemine, tak ať to aspoň vydrží co nejdýl. Ale realita mě možná naučí a budu ráda, že se něčím zabaví.Televizi jako kulisu moc neuznávám, to radši pustím rádio a v TV jen to, na co chci opravdu koukat. Mám totiž pocit, že opravdu „vysává“, jak to bylo v Akumulátorovi. Rozhodně jsem po 3 hodinách u TV dost utahaná ![]()
Mašinka, zatím idealistka v 40tt ![]()
Ahojky,
my TV taky máme puštěnou většinu dne jako kulisu, ale Nika si jí moc nevšímá - jen, když dávají na Primě „kuličky“. Jinak se večer dívá na Večerníčka, ten ji baví.
TV si všímá až tehdy, najde-li někde ovladač a kouká, jak krásně přepíná programy
. Jsem ale hned nablízku a ovladač ji seberu
.
Fíha, tak jak to čtu, „kuličky“ na Primě vedou
I u nás a mé kamarádky. Taky kouzelná školka s Františkem a krteček z DVD. Mám ale většinou puštěné Óčko, to malou nezajímá, jen, když je ráno opakování kouzelné školky, přepínám
Taky máme 100Hz. „Odložit“ si dítě u TV neznám, páč jakmile zmerčí, že nejsem v místnosti, hned se plazí za mnou ![]()
My máme dopoledne taky většinou puštěnou TV, ale běží tam pouze Minimax, což jsou jenom pohádky bez reklam.
Zjistila jsem, že večer, když je „normální“ program berou ji hlavně reklamy. A protože je ve věku, kdy začíná na všechno reagovat slovně nebo výkřiky, nechtěla bych zažít situaci z jednoho supermarketu, kdy asi 3-leté dítě prozpěvovalo reklamy na všechny výrobky (Haribo, Jogobella apod.)
Stejně ani tak nevydrží koukat na všechno - je vybíravá a zajímají ji jenom úvodní písničky. Alespoň mám chvíli čas připravit všechno na oběd, udělat si hygienu a nemusím se rozčilovat, že ji mám pořád za zadkem.
Taky jsem mívala jinou představu o pouštění (nebo spíše nepouštění) TV, ale nevím, jak jinak bych to zvládala, abych se z toho nezbláznila.
Stejně tak využívám i CD písničky, ale po týdenním poslouchání mi lezou …
Gabika
Nedávno v „Sama doma“ nějaká doktorka říkala, že do roka by se dítě nemělo dívat vůbec. My ale máme taky malej byt,takže telka bývá zapnutá. Nejvíc prcka zajímá znělka reklamy na Nově
My Tv skoro nepouštíme, až večer na večerníček a zprávy občas kouzelnou školku. Nejhorší je, že si ji prcek pustí sám
, tak ji teď už vypínám i ze zásuvky. Je to sice náročný, ale je fakt, že na tak malý děti je to moc vjemů
Nicméně, když třeba večer nemůže usnout, tak se dívá s námi a tragédii z toho nedělám. Už jsem tu ale v diskuzi četla, že moc televize škodí v pozdějším věku soustředění, tak nevím…
Sendy
Nejde jen o to, CO se v televizi dava a na co se smi dite koukat. Cetla jsem nekolik studii, ktere prokazatelne ukazuji, ze deti v rodinach, kde televize bezi casto jako kulisa, maji horsi koncentraci, coz se pozdeji casto negativne odrazi na jejich skolnich vysledcich… Takze alespon u nas plati - televize jako kulisa rozhodne ne!