Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, včera jsem mluvila po delší době se setřenicí. Žije v Liberci. Prý si před cca půl rokem založila volnou živnost a začala pracovat jako paní na úklid. Prý má víc zákazníků, uklízí prý 8-10 hodin denně, z toho co jsem pochopila, každý den na střídačku u někoho jiného. Prý si za měsíc vydělá až 30 tisíc měsíčně. Přijde mi to divný, lhala mi? Zase na druhou stranu mi dříve o ničem nelhala, jen nechci být za pitomce a tupě jí to věřit, pač žádnou paní na úklid neznám a ani moc nevím kolik berou…
Dobré berou dost. Tak si sama spočítej, kolik dní dělá, na druhou stranu pokud uklízí 8-10 hodin denně, tak jsou ty peníze zasloužené.
Takže to možné je… Jen si říkám, proč to nezkusí třeba matky samoživitelky, když je to dobrý byznys… Lepší než makat,,za almužnu" někde v lidlu (tím neodsuzuju ty co dělají v marketech, jejich práce si vážím, jen je rozdíl brát 9000 a třeba 20000kč)
Pokud oddela cca 200 hodin mesicne, tak to mozne je. Ja sem v prumeru platila 150/hodinu. Nekdo chtel 130 nekdo 160. Takze jo, ale je to fakt oddreny a musi platit odvody, takze ma treba 26.500,– cista ruka.
Jedné paní na úklid platíme 150 korun hrubého na hodinu na dohodu o provedení práce. Druhou platíme jen tak na ruku a ta má dokonce 200 na hodinu - protože v úklidu je nedostižná. V Praze.
@Borůvka1990 píše:
Takže to možné je… Jen si říkám, proč to nezkusí třeba matky samoživitelky, když je to dobrý byznys… Lepší než makat,,za almužnu" někde v lidlu (tím neodsuzuju ty co dělají v marketech, jejich práce si vážím, jen je rozdíl brát 9000 a třeba 20000kč)
Protoze je to casove narocny, aby sis tolik vydelala. Ne kazdy umi dobre uklidit a sehnat dlouhodobe klienty. Ale treba za okna sem platila jednorazove 2.000,– jenze to se nedela tak casto.
@Borůvka1990 píše:
Protože pokud není opravdu pečlivá a flexibilní časově (s dětma za zadkem si nevydělá) tak si vydělá tak pár korun. A je to dost makačka, tomu věř.
@Borůvka1990 Věřím jí to. Pokud pracuje 8-10 hodin denně, znamená to 160-200 hodin za měsíc, tedy cca od 150,– korun/hod., což je úplně normální cena.
@Saatine píše:
Protože se potřebují přepravovat a mnohdy asi nemají ty peníze do začátku. Někdo jim musí hlídat dítě a předpokládám, že je dobré začínat třeba tak, že se ti sejde víc lidí, co brumlají, že nemohou sehnat na úklid nikoho kvalitního. Pak už si lidi řeknou mezi sebou, ale nabízet se na inzerát bude loterie.
S hlídáním je to komplikovaný, to mi říkat nemusíš, mě funguje jen jedna dalekobydlící babička, takže hlídá jednou za čas. Řidičák vyjde na dost (to už dnes vím), ojetina taky, ale kdo řidičák má (a auto), stejně dotyčné nezbyde než dojíždět do nějaké práce, zatím co jsou děti ve školce.
Jinak sestřenka to dělala na černo během učnáku, ten v loni dodělala, pak zjistila že zrovna v Liberci není dostatek ženských na úklid, tak do toho šla. Tedy jsou to její slova. Ona právě během školy nabízela svý služby přes net, měla hodně nabídek, víc než by kvůli škole zvládla stihnout. Kdysi jsem někde četla, že se dá úklidem jen přivydělat, proto mě zarazila ta částka, že se s tím dá svévolně,,podnikat". Ale asi jo, jak to tu čtu..
@Premek_Orac píše:
@Borůvka1990 Věřím jí to. Pokud pracuje 8-10 hodin denně, znamená to 160-200 hodin za měsíc, tedy cca od 150,– korun/hod., což je úplně normální cena.
Víkendy nedělá, jen od pátku do neděle, o víkendu flámuje a výletuje (děti nemá) ![]()
@Šarlota4 píše:
Protoze je to casove narocny, aby sis tolik vydelala. Ne kazdy umi dobre uklidit a sehnat dlouhodobe klienty. Ale treba za okna sem platila jednorazove 2.000,– jenze to se nedela tak casto.
To je fakt, že uklidit neumí jen tak někdo… Taky se v tom doma poctivě plácám ![]()
@pikola píše:
Protože pokud není opravdu pečlivá a flexibilní časově (s dětma za zadkem si nevydělá) tak si vydělá tak pár korun. A je to dost makačka, tomu věř.
Děti nemá, makačka to být musí. Já se zpotim i u vysávání ![]()
@ivašot. píše:
Jedné paní na úklid platíme 150 korun hrubého na hodinu na dohodu o provedení práce. Druhou platíme jen tak na ruku a ta má dokonce 200 na hodinu - protože v úklidu je nedostižná. V Praze.
V Praze je to asi jiný…ale jo
Stačí troška dělení a zjistíte, že berce cca 150 kč na hodinu, pokud to dělá na sebe a na živnosťák, tak to je vcelku běžná cena a rozhodně to je dost poctivě odpracované, plus si z toho jaksi musí platit pojištění a všechny ostantí náklady - jako třeba cesty za klienty a přípravky.
To fakt není nic k závidění a nebo k neuvěření.
@Borůvka1990 píše:
Protože to není tak jednoduchý. Když ti onemocní dítě, vezmeš si v Lidlu paragraf. Ale když děláš sama na sebe, přijdeš o klienty. Navíc aby sis vydělala, musíš se ohánět. A kdo ti bude hlídat, když zákazník chce úklid třeba v sedm večer?
Pokud ti klient nezaplatí, jsi v háji. U velké firmy je ta jistota platby větší. atd.