Pravda o kávě
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@TýnkaK my si taky na kafe potrpíme
ráno kapučíno a přes den pijeme pouze malá presa… teď jsme byli pár týdnů v Itálii a tam všude v jakýchkoliv pohostinských zařízení stačilo říct pouze „kafé“ a hned ti na stole přistálo to správné malé espresso ![]()
tady když jdu někam do nějaké nové či neznámé restaurace, tak vždycky říkám „udělejte mi to nejmenší kafe, co děláte“ ![]()
Jo a postupem času jsme svým nejbližším příbuzným k různým příležitostem (Vánoce, narozky…) nakoupili malé presovače, abychom si u nich mohli dát normální kafe ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Black_Orchids Haha, to je fakt vtipný
Na to u nás nejsou finance, ale nápad super!! Holt si dáváme kafe doma před odchodem
Jinak manželova rodina nám neustále z neznámých důvodů k dárkům přidává pytlíky mletýho kafe nebo instantní Jihlavanku… Bych se z nich picla ![]()
Jo a s tím malým kafem… Máme u nás italskou restauraci, majitelem a šéfkuchařem je letitej pán, Ital, co tady v ČR žije cca 15 let a už je chudák tak zdevastovanej českým přístupem ke kafi, že když jsme si objednali preso, přinesli velkej hrnek jak na kapučíno
Jinak jídlo excelentní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co máš ráda za kávu? Já nejradši jižní amerika, jemné chutě, málo kyselinky, muž zase ostřejší, silné a nejlépe africké. Já z Afriky zbožňuju divokou kávu, ale to si kupuju spíš výjimečně. Stojí kolem 90Kč za deset deka, pokud si dobře vybavuju, ale to je fakt dobrůtka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vse, co je instantni, rozpustne, je horsi kvality. Ono totiz to musi projit dost slozitym chemicko-fyzikalnim procesem, aby se z neceho nerozpustneho, stalo rozpustne
Vezmete si to logicky-na zacatku mate krasnou uprazenou kavu, namletou, kterou kdyz zalijete vrouci vodou, tak se nerozpusti.....no a na konci jsou granulky, co se rozpusti i ve studene vode, tak jaka to asi muze byt kvalita, ze
Mam vystudovanou kvalitu a bezpecnost potravin a tyhle „instantni polotovary“ jsou jednak dost drahe (porovnejte si cenu instantni kavy a normalni) a jednak nemaji temer zadnou vyzivovou hodnotu (vetsinou jen samy cukr, skrob, tuk, chemikalie…), takze i toho clovek sni a vypije daleko vice, aby se zasytil. O kvalite se ani mluvit neda…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pansy nejmodernější technologie prostě uvaří kávu, odfiltrujou logr a vejvar pod tlakem usuší. Výsledek je velmi jemná moučka, která je srovnatelná s celkem hodně slušnou kávou. Jediné omezení v kvalitě je pak cena původní suroviny, možnost jí sehnat v dostatečném množství a pak ochota zákazníků to zacálovat. Nic moc extra chemicky fyzikálního tam není, jenom drahýho na výrobu. A v instantní kávě cukry, tuk a chemikálie fakt nejsou
(teda pokud jí nepajcnou čekankou a spol).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kotyk píše:
@pansy nejmodernější technologie prostě uvaří kávu, odfiltrujou logr a vejvar pod tlakem usuší. Výsledek je velmi jemná moučka, která je srovnatelná s celkem hodně slušnou kávou. Jediné omezení v kvalitě je pak cena původní suroviny, možnost jí sehnat v dostatečném množství a pak ochota zákazníků to zacálovat. Nic moc extra chemicky fyzikálního tam není, jenom drahýho na výrobu. A v instantní kávě cukry, tuk a chemikálie fakt nejsou(teda pokud jí nepajcnou čekankou a spol).
To ja jaksi vim-mam vystudovanou bezpecnost a kvalitu potravin
Obecne jsem psala o instantnich vyrobkach
A Chemicky-fyzikalniho je v tom dost. Obecne-musi se vyrobit hodne silny extrakt (cehokoli, napr kavy), do ktereho se pridavaji stabilizatory chuti, cast vody se odpari, roztok se zahusti a pak se susi sprejovanim ve vezi pri hodne vysokych teplotach, nebo se susi naopak mrazenim, pri hodne nizkych teplotach…Co asi zbyde z potraviny, kdyz se vystavi teplote nad 100st nebo -40st? Vitaminy a mineraly se pak pridavaji do instantnich veci dodatecne, umele…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tohle je jednak diskuze o kávě a druhak do kávy stabilizátory chuti nepatří
Některé druhy kávy se pijí skoro ve stejné koncentraci jako se stříká do věží. Vitamínů obecně v kávě už moc není díky tomu, že se stejně nejdřív praží při víc jak 150 stupních. Těch pár vteřin sušení už to vážně moc nevytrhne
. Prostě káva je jedna z mála věcí, které v konečném důsledku rozpustností moc netrpí. Leda snad když jí někdo dělá vážně ze šlupek nebo falšuje.
Každopádně kdo chce vědět s jistotou, co do sebe lije, si stejně koupí zrnkovou a namele doma. A gurmáni doma často i opraží (konec konců historky, co všechno se odehrává v pražírnách jsou stejně oblíbené jako ty o namletých myškách do uzenin nebo krys plavoucích v uzravačích smetany
v mlékárnách).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pansy píše:
To ja jaksi vim-mam vystudovanou bezpecnost a kvalitu potravinObecne jsem psala o instantnich vyrobkach
A Chemicky-fyzikalniho je v tom dost. Obecne-musi se vyrobit hodne silny extrakt (cehokoli, napr kavy), do ktereho se pridavaji stabilizatory chuti, cast vody se odpari, roztok se zahusti a pak se susi sprejovanim ve vezi pri hodne vysokych teplotach, nebo se susi naopak mrazenim, pri hodne nizkych teplotach…Co asi zbyde z potraviny, kdyz se vystavi teplote nad 100st nebo -40st? Vitaminy a mineraly se pak pridavaji do instantnich veci dodatecne, umele…
A toto plati i pro vyrobu instantni kavy?
Vedela jsem, ze se instantní káva napřed uvaří, pak odfiltruje a pak vysuší, ale co se tam dodávají za srajdy? Mě by to zajímalo, když tu máme odborníka z bezpečnosti potravin. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje nejoblibenejsi je kava z Ugandy nebo Tanzanie.
Ale k tematu - z mlety kupuju cervenou Lavazzu, a kupuju ji jen v Britanii.
Koupila jsem UPLNE STEJNOU (obal, vsechno) u nas a je to uplne jiny produkt- 10× horsi.
Takze s tim, ze to aroma se u te mlete vytraci, ja bych na to tak uplne nesazela, pokud je to kava za nejake 4-5 liber z Britanie, tak je velmi dobra. A opravdu voni (: delam ji do presseru a voni cely dum.
Problem jsou potraviny na nasem trhu, ne nutne „nesco“ a mleta kava.
- Citovat
- Upravit
@jana.zatlouk Nic v nich není, ale používá se na to často míň jakostní káva a celkem často se stává, že káva dojde při sušení k další újmě. Plus se občas falšuje, takže si někdy místo kávy můžete koupit náhražky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kotyk píše:
@jana.zatlouk Nic v nich není, ale používá se na to často míň jakostní káva a celkem často se stává, že káva dojde při sušení k další újmě. Plus se občas falšuje, takže si někdy místo kávy můžete koupit náhražky.
Jééé, díky za vysvětlení. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@agora píše:
Moje nejoblibenejsi je kava z Ugandy nebo Tanzanie.Ale k tematu - z mlety kupuju cervenou Lavazzu, a kupuju ji jen v Britanii.
Takze s tim, ze to aroma se u te mlete vytraci, ja bych na to tak uplne nesazela, pokud je to kava za nejake 4-5 liber z Britanie, tak je velmi dobra. A opravdu voni (: delam ji do presseru a voni cely dum.
Koupila jsem UPLNE STEJNOU (obal, vsechno) u nas a je to uplne jiny produkt- 10× horsi.
Problem jsou potraviny na nasem trhu, ne nutne „nesco“ a mleta kava.
Ahoj, taky mám ráda Tanzánii. Zkoušela jsem teď nedávno zrnkovou z eshopu hotcoffee.cz a povedla se jim. Brzy otevřu další balení Tarrazu a už se na něj těším ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Uganda, Tanzánie, Brazílie, Tarazzu, všechno jsou moc dobré odrůdy kávy. Nejde říct, že něco je lepší, každý je jiný. Hlavní kritérium je čerstvá káva, která je zrnková.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@CokeLady my jsme dostali od tchána bio kávu od Alnatury ne, že bysme byli až tak bio to je prostě jen náhoda a byla teda opravdu výborná 100% arabica je teda už namletá, ale tak jemná chuť opravdu doporučuju mají jí v Globusu. A teď jsme načali Dallmayr Crema dOro tu už si melu sama a taky je dobrá. Ale ta Alnatura teda ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@CokeLady jestli chcete opravdu kvalitní kávu, jděte po malých pražírnách, které si to dělají samy, v např. Doubleshot (mají i rozesílání kávového předplatného) (na tom ujíždíme my a je to super, mají různé druhy, přímo v kavárně i poradí - v praze je kavárna Můj šálek kávy na křižíkový), nebo je celkem dobrá Pražírna, no a z dovozu třeba Has Been, ale ta se musí objednat z Anglie
- načítám...
- Citovat
- Zmínit